16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCazinoul, între ruină și promisiuni de reabilitare

Cazinoul, între ruină și promisiuni de reabilitare

Cazinoul din Cons­tanța nu mai este de mult un obiectiv turistic, ci unul de campanie. De ani buni, autoritățile, fie locale, fie guvernamentale, promit reabilitarea acestuia. Dacă măcar una dintre aceste promisiuni s-ar fi împlinit, vizita liderilor PSD de la București, de ieri, nu și-ar mai fi avut rostul. Cum clădirea este însă în continuare în ruină, ieri, cu trei zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, de loc din Teleorman, a anunțat reabilitarea Cazinoului.

„În luna decembrie începem procedura de licitație pentru proiectare și execuție. Lucrările de reabilitare și reconsolidare a Cazinoului încep în primăvara anului viitor și vor fi finalizate peste doi ani. Dacă nu intervenim, clădirea devine o ruină”, a declarat acesta, în calitate de  ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a afirmat că se lucrează în prezent la modificarea legislaţiei pentru cazinouri.

A fost predat de Consiliul Local

Consilierii locali din Constanţa au aprobat luna trecută trecerea Cazinoului din administrarea municipalității în cea a Companiei Naționale de Investiții, pentru a fi reparat cu bani de la bugetul central. Primarul Radu Mazăre a declarat atunci că pentru reabilitare este nevoie de aproximativ 10 milioane de euro, susţinând că a avut discuţii cu diverşi investitori privaţi care să reabiliteze acest obiectiv, dar a sistat toate negocierile, de teamă să nu fie acuzat de procurori că ar fi aranjat eventuala licitaţie care ar fi avut loc.

“Neputând contacta şi ademeni nici un investitor privat, de frica procurorilor care să nu mă ia şi să mă bage la beci cum m-au băgat în primăvară, am discutat cu vicepremierul Dragnea şi i-am spus că este o problemă a oraşului şi a ţării. «Haideți să vedem dacă nu puteţi să o finanţaţi cu bani de la Guvern»”, a afirmat Radu Mazăre. După ce va fi reparat, Cazinoul va reveni la municipalitate, dar primarul Constanţei nu ştie ce destinaţie va avea. Potrivit hotărârii Consiliului Local, în cazul în care lucrările nu încep în 24 de luni de la transferul către Compania de Investiţii, atunci Cazinoul va reveni la municipalitate.

Al patrulea an de promisiuni

Cazinoul din Constanţa se află de mai mulţi ani în paragină, după ce autorităţile locale şi centrale nu au găsit soluţii pentru reabilitarea acestuia. Astfel, în anul 2011, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că intenţionează să vândă Cazinoul după ce firma care îl concesionase pe o perioadă de 49 de ani şi care anunţase investiţii de aproximativ 15 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea monumentului a renunţat la acest proiect din cauza crizei economice. După câteva luni, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului din acea perioadă, a anunţat că doreşte să preia Cazinoul pentru a-l reabilita, iar acest lucru s-a şi întâmplat. Monumentul avea să revină după numai un an la municipalitate deoarece lucrările pentru reabilitarea acestuia nu începuseră.

În luna septembrie 2012, Mazăre a spus că doreşte organizarea unei licitaţii internaţionale pentru a vinde Cazinoul, iar după două luni a anunţat că intenţionează realizarea unui parteneriat public-privat cu o firmă interesată de reabilitatea monumentului şi de folosirea acestuia pentru jocurile de noroc. În luna februarie 2013, Mazăre a anunţat că acest monument urmează să fie reabilitat cu fonduri europene. În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea Cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 10 milioane de euro. În februarie 2014, Radu Mazăre a spus că încearcă atragerea unor investitori străini pentru preluarea Cazinoului, după ce a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano. În martie 2014, Radu Mazăre a anunţat că nu va mai fi reabilitat Cazinoul cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2007-2013, urmând să fie realizat un studiu care să stabilească ce trebuie să func­ţioneze în această clădire. 

 

 

 

 

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă