20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCazinoul din Constanța nu va fi restaurat nici în următorii doi ani....

Cazinoul din Constanța nu va fi restaurat nici în următorii doi ani. Unde s-au împotmolit autoritățile

Cazinoul din Constanța nu va fi reabilitat nici în acest an și, după cum decurg lucrurile, nici măcar în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Cea mai recentă veste proastă – dintr-un șir lung, care durează de mai bine de un deceniu, a venit recent. 

Licitaţia pentru întocmirea fazelor de proiectare PT+DTAC+DE (proiect tehnic, documentație tehnică autorizație constuire, detalii de execuție), asistenţa tehnică a proiectantului şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţie „Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa”, este programată să aibă loc de-abia la finalul acestui an, în luna decembrie. Mai exact, pe 29 decembrie 2017. Codul CPV al li­citației este 45262690 – 4 – renovare a lucrărilor degradate. 

De la începerea lucrărilor va mai fi nevoie de cel puțin doi ani, deci, într-o va­riantă realistă, putem spune că imobilul simbol al Constanței va fi reabilitat cel mai devreme în anul 2020. Cert este că 2018, anul în care Guvernul pregătește ample evenimente legate de Mare Unire, va prinde clădirea în paragină.

15% din existență, în ruină

Cazinoul din Constanța va împlini, în acest an, 107 ani de la inaugurare. Cum spuneam, în ultimii apro­ximativ 15 ani a ajuns de nefolosit, o ruină pe care mulți politicieni au promis că o vor renova, că îi vor reda strălucirea de altădată. Construcţia Cazinoului a început în jurul anului 1904. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând mo­dificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard. Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911. Nu a fost bine primit în epocă, ba dimpotrivă, a fost controversat. Controverse au existat și în timpul construcției, pentru că puterea locală s-a schimbat și, odată cu ea, și arhitectul. În acelaşi an, Primăria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai mulţi ani de pasionaţii acestora. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, transformat în spital, a fost afectat de bombardamente. După instaurarea regimului comunist, clădirea este transformată în restaurant. La jumătatea anilor ’80, a fost închis o perioadă pentru a fi supus unor lucrări de restaurare, acestea fiind ultimele operaţiuni de acest gen realizate până în pre­zent. După revoluţia din ’89, a continuat să funcţioneze ca restaurant. Aici aveau loc nunți, botezuri, banchete.

Jocurile lui Mazăre

Cazinoul din Constanța nu va fi reabilitat nici în acest an și, după cum decurg lucrurile, nici măcar în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Cea mai recentă veste proastă – dintr-un șir lung, care durează de mai bine de un deceniu, a venit recent.

Cazinoul a ajuns în administrarea SC Litoral SA, după 1989, o firmă care avea și are câteva active pe litoral. În anul 2000, clădirea este preluată de Primăria Constanța, reprezentantă de primarul Radu Mazăre și de Constantin Babuș, director al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa (mai apoi, Babuș avea să fie condamnat, în calitate de director al acestei direcții, la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar de mită. Fiul acestuia, Radu Babuș, a candidat pe listele PSD la parlamentare și este acum deputat de Constanța). Puțin mai târziu ajunge în admini­s­trarea SC Confort Urban, o firmă a Primăriei Constanța. În 2006, consilierii locali sunt de acord, la propunerea lui Mazăre, ca imobilul să fie concesionat de o firmă din Israel, S.C. Queen Investment INC SRL, pentru 49 de ani. Problemele financiare îi fac pe israelieni să denunțe contractul. În 2011, Primăria Constanța transmite Cazinoul în administrarea temporară a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, iar de aici la Compania Națională de Investiții, care a organizat mai multe licitații pentru a desemna un constructor. De fiecare dată însă, procedura a fost contestată.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 31.608.903 lei fără TVA, iar durata de realizare a investiției este estimată la 3 luni de proiectare și alte 21 de luni de execuție de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Ce spunea Dragnea în noiembrie 2014

Liviu Dragnea declara în urmă cu doi ani că este foarte interesat de reabilitarea rapidă a Cazinoului.

„Va fi o lucrare deosebită, vor fi şi refăcute arhitectura şi toată zona de promenadă, plus aleile. Vom încerca să facem Cazinoul şi zona din jurul lui aşa cum era la 1900. Este o lucrare de 39-40 de milioane de lei, suntem în situaţia în care actualizăm studiile şi expertizele care au fost realizate acum trei ani de zile. În perioada următoare, la sfârşitul lui noiembrie sau decembrie, este posibil să demarăm procedurile de achiziţie pentru execuţie. Personal, sunt extrem de interesat, pentru că, dacă nu intervenim la Cazinoul din Constanţa, în foarte scurt timp va deveni ruină, nu va mai putea fi refăcut“, a spus Dragnea, vicepremier la acel moment. Acesta a amintit că există deja documentele de predare/primire, iar clădirea Cazinoului se află acum în custodia C.N.I.. „Lucrările vor începe, cel mai probabil, în primăvară“, a mai spus Dragnea. Era vorba de primăvara lui 2015.

PROBLEMĂ

În Cazinoul a fost predat către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin votul consilierilor locali, în data de 2 octombrie 2014, prin HCL nr. 197. Articolul 8 al hotărârii stipulează clar: „Dacă în termen de 24 de luni de la preluarea prin protocol de predare-primire a imobilului «Cazino Constanța» nu vor fi demarate lucrările de consolidare și restaurare, imobilul va reveni în administrarea Consiliului Local al municipiului Constanța“. Articolul 8 a fost votat în urma propunerii consilierilor din Comisia de Urbanism.

După cum aminteam, Liviu Dragnea spunea, în noiembrie 2014, că acest proces-verbal de predare-primire a fost semnat. Acest lucru face ca predarea Cazinoului să fie anulată. Clădirea ar trebui să fie, legal, acum, în administrarea Consiliului Local Constanța. Am cerut un punct de vedere referitor la aceste probleme primarului Constanței, dar până la ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

”Cazinoul este al Primăriei”, a spus însă Claudiu Palaz, președintele PMP și vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, după ce a studiat hotărârea de consiliu local din 2014.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă