20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCe nereguli a găsit Protecția Consumatorilor pe Litoral. De la mizerie în...

Ce nereguli a găsit Protecția Consumatorilor pe Litoral. De la mizerie în hoteluri la muște în tiramisu

Comandamentul Litoral 2016, inaugurat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pe 15 iunie, s-a încheiat oficial pe 15 septmebrie.

Trei concluzii importante au tras, într-o conferință de presă, reprezentanții instituției.

Unu: a fost un an mai bun decât cei precedenți, în sensul că au fost găsite mai puține nereguli și nu foarte grave.

Doi: s-a aplicat pentru prima dată conceputul ”name and shame” (”numește și fă de rușine”). S-a făcut public numele celor amendați. ”Aceasta este sancțiunea cea mai gravă, nu amenda sau închiderea temporară a activității, pentru că în acest mod se pierd clienți”, a spus Paul Anghel, director general ANPC.

Trei: A existat o perioadă de consiliere a operatorilor economici, de două săptămâni, perioadă care, spune Marcel Bogdan Pandelică, președintele ANPC, a fost benefică pentru aceștia, pentru că s-au putut pune la punct cu noutățile legislative.

Amenzi de 1,8 milioane lei

Evident, nu totul a fost roz. Inspectorii ANPC au acționat la sesizări (au fost circa 364, din care 80% întemeiate), dar au organizat și controale tematice pe zona de bunuri alimentare, servicii de alimentație publică, bunuri nealimentare și servicii nealimentare.

Printre cele mai grave cazuri a fost cel al complexului Blaxy Resort din Olimp, unde au fost găsite aproape 55 de kg de produse nesigure, care puteau afecta viața, sănătatea și securitatea consumatorilor. Blocul alimentar de aici a fost oprit.  și lipsa de informații privind meniul și substanțele cu efect alergen. Totodată, a fost oprită temporar activitatea blocului alimentar până la remedierea deficiențelor constatate”.

”Au fost abateri legate de la calitatea serviciilor de cazare, adică de la perne sau saltele murdare la lipsa saltelelor. Pe partea de alimentație au fost probleme cum ar fi lipsa spațiului de depozitare adecvat”, a spus Paul Anghel.

De multe ori, de exemplu, sucurile erau expuse direct în soare. Au existat și multe nereguli de informare: legume și fructe expuse la comercializare fără indicarea țării de origine și a clasei de calitate, nemenționarea prețului pe unitatea de măsură, exprimat in lei/kg, la pâine și la PET-uri, produse vrac fără elemente de identificare și caracterizare, prețuri greșite. Există și amenzi pentru sancțiuni puțin mai ciudate, dar reglementate de lege. Un hotelier, de exemplu, a fost sancționat pentru că lista posturilor TV disponibile nu era printată.

Probleme în restaurante și pe terase

Multe nereguli s-au găsit în domeniul prestării de servicii alimentare. Au fost descoperite produse congelate, deși acestea trebuia să fie păstrate la o temperatură de 0 – 8 grade Celsius, carne și preparate din carne cu data limită de consum depășită și fără elemente de identificare și caracterizare, preparate culinare la care s-a constatat prezența de corpuri străine (muște în tiramisu, de exemplu, la o terasă din Satul de Vacanță din Constanța). De asemenea, porțiile erau mai mici decât în meniu, iar multe produse alimentare nu avea etichete pe are să fie înscrisă data expirării. Au fost și abateri de informare, ca de exemplu lipsa mențiunilor din meniu a ingredientelor cu posibil efect alergen, nemenționarea ingredientelor și a gramajelor sau lipsa informațiilor cu privire la timpul de așteptare până la onorarea comenzii. Turiștii au reclamat și serviciile chelnerilor. Au fost nemulțumiți de modul în care au fost primiți în restaurant, dar și de timpul mare de așteptare a comenzii.

STATISTICĂ

Raport Comandament Litoral

* 1.413 acțiuni au fost desfășurate pe litoral, în 3 luni de activitate

* 584 de acțiuni, cele mai multe, au fost în domeniul prestărilor de servicii alimentare

* 507 amenzi contravenționale aplicate pentru nereguli

* 347 de avertismente

* 1.837.800 lei este valoarea amenzilor aplicate

* 37.715,26 este valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare

* 133.908 lei este valoarea produselor oprite temporar de la comercializare

* 53 de unități au fost închise temporar până ca urmare a deficiențelor constatate.

Cele mai citite

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă