13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCea de-a treia pictură murală din Sectorul 6, dezvelită în Militari

Cea de-a treia pictură murală din Sectorul 6, dezvelită în Militari

În Cartierul Militari a fost dezvelită, miercuri, o nouă pictură murală semnată de artiști polonezi. Lucrarea este pictată pe peretele exterior al blocului de pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 190 și are tema „Drepturile copiilor”, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei. 

Aceasta este a treia lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din Bucureşti cu Primăria Sectorului 6.

Pictura a fost realizată de Wojciech Woźniak, alături de ceilalţi membri ai Şcolii de Pictură Murală din Gdańsk, Rafał Roskowiński, Jacek Zdybel şi Monica Reut.

Woźniak a încercat să surprindă procesul de formare și dezvoltare personală al copiilor. 

Numărul de 18 puncte (ani), care – după ce sunt unite – formează un zmeu, reprezintă vârsta majoratului şi momentul în care, din punct de vedere simbolic, tânărul este pregătit pentru a „zbura”  în lume şi a se realiza. Din acest moment, tânărul are drept de vot, devine responsabil pentru sine şi pentru alte persoane, poate lua decizii independente. Motivul zmeului este folosit ca simbol de libertate, uşurătate şi lipsa obstacolelor în descoperirea lumii. Culorile panglicilor sunt cele ale steagurilor polonez şi românesc şi reprezintă importanţa colaborării dintre cele două ţări”, se arată în comunicatul PMB. 

Primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu, a declarat că picturile reprezeintă și o reamintire a istoriei românilori și a poporului polonez. 

“Ne aflăm astăzi în faţa celei de-a treia picturi murale din Sectorul 6, parte a unui program demarat în 2013 împreună cu Institutul Polonez. A fost şi va rămâne o colaborare frumoasă, prin care arta contemporană şi istoria comună a celor două ţări sunt aduse mai aproape de cetăţeni, în inima comunităţii Sectorului 6. Mai mult decât o contribuţie artistică la viaţa urbană, aceaste picturi murale constituie şi o reamintire a istoriei noastre şi a poporului polonez, istorii adeseori şi pe nedrept date uitării. Sunt convins că aceste opere de artă urbană ne vor da ocazia să privim în sus cu mândrie şi speranţă”, a declarat primarul Rareş Mănescu.

În anul 2013, tema picturii murale din Militari a fost aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de cooperare între Republica Polonă şi România. În 2014, cea de-a doua pictura murală a fost realizată împreună cu partenerii polonezi în Cartierul Drumul Taberei şi reprezintă un manifest împotriva comunismului.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă