7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCei care au reinventat fabricarea CIDRULUI

Cei care au reinventat fabricarea CIDRULUI

Doi tineri antreprenori au reluat producția de cidru, după ce aceasta fusese uitată în cele mai multe comunități ardelenești.

Cidrul, o băutură cu o istorie destul de îndelungată pe plan european, prinde din ce în ce mai mult teren şi în România. În timp ce în Marea Britanie sau în Franţa cidrul este foarte popular, pe piaţa românească de abia acum începe să intre pe piaţă.

În acest context economic, doi tineri din Transilvania au început o mică afacere, cu un mare potenţial: Transylvania Brew este producătorul mărcii de cidru Harvester, un produs natural care intră pe piaţa ro­mâ­nească şi, implicit, pe cea europeană.

Tradiția fabricării cidrului în Transilvania este una destul de veche. În zona Muntele Băișorii, cidrul artizanal este cunos­cut sub numele de ”oțet de mere”.

Experiență acumulată în ­Occident

Sergiu Mureşan şi Daniel Crişan sunt doi tineri de 35 de ani care, după ce au făcut şcoli şi au muncit în ţări precum Franţa şi Marea Britanie au decis să se întoarcă în România şi să îşi deschidă propria fabrică de cidru. Practic, cei doi sunt singurii producători înregistrați de cidru din România, în acest moment.

Faptul că sunt primii nu îi descurajează, în ciuda unei legislaţii mai restrictive în acest domeniu. Produsul scos pe piaţă sub marca “Harvester” conţine 100% suc natural de mere, în timp ce produsul principalului concurent din această nişă de producţie conţine doar o con­centraţie de 25% suc de mere.

Au pus mărul înapoi în cidru

Cei doi foşti colegi de liceu regăsiţi după mulţi ani au decis să îşi localizeze mini-fabrica de cidru în judeţul transilvănean Sălaj, la Zimbor.

“Deși e un produs nou pe piața din România am refuzat încă de la început ideea de a produce ceva doar acceptabil ca și gust, cu ingrediente ieftine pentru un profit maxim și în schimb am decis sa ne întoarcem mai degrabă la simplitatea pro­dusului de origine folosind totuși metode moderne de producţie. Am evitat folosirea oricărui ameliorator sintetic sau artificial, nu folosim con­servanți, pentru că metoda pasteu­rizării folosite de buni­cile noastre la conservarea dul­ce­ţurilor este o metodă sufi­cientă şi perfect adaptată. După exprimarea unor prieteni brita­nici care au gustat produ­sul nostru: «am pus mărul înapoi în cidru»“, spune Sergiu Mureşan.

Mere poloneze, producţie ­românească

Cidrul necesită folosirea anu­mitor soiuri de mere, care dau băuturii aroma specifică şi aciditatea potrivită. Din păcate, aceste soiuri nu sunt prezente în România în livezi.

Pentru că cidrul este un produs nou, nici un cultivator nu este pregătit să investească în plantarea acestor tipuri noi de pomi. Astfel că cei doi investitori ardeleni sunt nevoiți să ia materia primă de la vecinii polonezi, care sunt cunoscuţi ca cei mai mari producători de mere din Europa.

“Considerăm ca și plan de viitor, dacă politica agricolă ne permite, să avem propriile plantații pentru soiurile de mere ce ne lipsesc, dar acesta este, evident, un plan ambiţios pe termen lung”, a mai spus Sergiu Mureșan.  “Cidrul este un produs cu foarte mult potențial conside­răm noi, o băutură care se adresează unui spectru larg de consumatori, iar trendul cidru­lui este deja unul ascendent pe plan mondial”, spune Daniel Crişan.

Cei doi tineri care au întemeiat Transyl­vania Brew, compania care deţine brandul de cidru Harve­ster lansează pe piaţă, în cel mai scurt timp trei varietăți de cidru Harvester: de mere, de pere şi cu căpșuni. Pe viitor, cei doi doresc să obțină și varietăți unice în raport cu concurența, cu aju­torul unor ingrediente locale, în dife­rite combinații inedite.

Pe lângă producția de cidru Transylvania Brew are în plan și dezvoltarea unui brand de pro­duse răco­ritoare carbogazoase naturale. După o investiţie de aproximativ 70.000 de euro până acum, cei doi spun că dacă ar fi să o ia de la început, fără nici o ezitare, ar reface experiența.  

Cine sunt producătorii cidrului marca Harvester

Daniel Crișan: 35 de ani, născut în Cluj-Napoca, absolvent al Seminarului Teologic din Cluj și apoi al Facultații de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. A plecat din România din anul 2004 în Franța, apoi Scoția în 2008, și din nou Franța, în 2013, unde a profesat în diferite domenii. În urmă cu aproximativ un an, a decis să revină în România pentru a încerca dezvoltarea proiectului Transylvania Brew, acasă.

Sergiu Mureșan: 35 de ani, născut la Zalău, a absolvit cursurile universitare în Franța la Toulouse, ulterior a profesat în domeniul farmaceutic, specialitatea marketing și promovare. La fel ca o mare parte din românii expatriați a luat în considerare eventualitatea revenirii acasă pentru a construi un viitor mai bun, pentru a participa la modernizarea României. Ideea proiectului pentru producerea cidrului ne-a venit în mod natural. Urmează în acest moment cursurile Facultății de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă