6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCei mai buni interpreti de muzica populara, la Mamaia

Cei mai buni interpreti de muzica populara, la Mamaia

A sasea editie a Festivalului de folclor va debuta in aceasta seara, pe scena Teatrului de Vara din Mamaia, devenit locul traditional de desfasurare a celei mai prestigioase manifestari de gen. Cu acest prilej va fi sarbatorita televiziunea nationala, partener, in ceea ce priveste organizarea, al Consiliului Judetean Constanta. Elize Stan, presedintele juriului, cunoscut realizator al emisiunilor de folclor, a declarat ca numarul concurentilor ce vor urca pe scena festivalului corespunde varstei pe care o aniverseaza televiziunea. Conform regulamentului, concursul se va desfasura intr-o singura etapa, esalonata in doua zile de spectacol. Preselectia s-a desfasurat pe 1 si 2 august la Bucuresti. Noutatea manifestarii din acest an a fost dezvaluita tot de Elize Stan: concurentii sunt laureati la festivalurile ce se organizeaza, in fiecare an, in alte centre din tara. “Ne-am propus sa crestem, la fiecare editie, valoarea festivalului de folclor de la Mamaia. Vrem un festival al festivalurilor de folclor, la care vor avea acces cei care au capatat deja experienta concursurilor si au capatat confirmarea valorii. La preselectie s-au prezentat peste o suta de candidati, din care am ales ce a fost mai bun. Va fi o sarcina grea pentru juriu sa desemneze castigatorii”, a declarat Elize Stan.

Canta live

Amatorii, a caror varsta trebuie sa fie cuprinsa intre 16 si 30 de ani, au demonstrat juriului de la preselectie ca au in repertoriu cantece din zona din care provin si ca stiu sa interpreteze, fara acompaniament, o piesa culeasa special pentru acest eveniment. Organizatorii au cerut ca fiecare dintre concurenti sa fie imbracat cu costumul popular specific zonei pe care o reprezinta. Juriul a tinut cont de calitatea vocii si a interpretarii, de autenticitatea si valoarea artistica a pieselor, de tinuta scenica, dar si de frumusetea si autenticitatea costumului. La sectiunile solisti vocali si instrumentisti se vor acorda cate trei premii (1.500, 1.000 si 500 de euro). Trofeul festivalului se va acorda celui mai bun concurent, indiferent de sectiunea la care a participat. In sfarsit, se stie si in ce va consta marele premiu. Un autoturism, pe care Elize Stan il doreste din productia autohtona, va ajunge la marele castigator.

Trei seri exceptionale

Organizatorii Festivalului de folclor vor sa fie in cunostinta de cauza in momentul in care stabilesc canstigatorii. “Nu vrem sa fim subiectivi. De aceea, cand vom delibera, trecem inca o data concurentii in revista, adica vizionam inregistrarea. In sala conditiile sunt altele si nu dorim sa ne scape nimic. Anul acesta va fi greu pentru ca avem un numar aproape dublu de concurenti fata de anul trecut”, a spus Elize Stan. Presedintele juriului este adeptul transparentei totale si este interesat sa respecte acest principiu, mai ales ca, in acest an, conditiile de concurs sunt mult mai drastice, tocmai pentru a departaja cei 50 de concurenti.

Recitaluri de exceptie

Spectatorii vor fi surprinsi sa afle ca organizatorii au gasit modalitatea prin care sa atraga tinerii. Recitalurile din prima seara vor fi sustinute de Angela Buciu, Lia Lungu, plecata in Statele Unite cu multi ani in urma, si de Ansamblul “Doina Gorjului”. “La viitoarele editii ne propunem sa aducem solisti de peste hotare, romani care continua sa promoveze folclorul acolo unde s-au stabilit”, a spus Elize Stan. In cea de-a doua seara spectatorii de la Mamaia si telespectatorii vor avea ocazia sa ii vada impreuna in recital, dupa foarte multi ani, pe Maria Ciobanu, Ion si Ionut Dolanescu. A doua parte a spatiului destinat recitalurilor va apartine Ansamblului “Plaiuri dobrogene”. In cea de-a treia seara, Floarea Calota, membru al juriului, Dumitru Farcasu, Veta Biris si alti interpreti indragiti vor canta pentru publicul din toata tara. Pentru prima data la o astfel de manifestare, organizatorii au programat un moment de divertisment, dar au furnizat putine date, tocmai pentru ca ultima seara a festivalului sa fie una de exceptie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă