8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCET Galați, pierderi anuale de 15 milioane euro

CET Galați, pierderi anuale de 15 milioane euro

Dezastrul la care a ajuns sistemul de termoficare la Galați poate fi considerat un „etalon” al proastei administrări, pentru că s-a ajuns la pierderi financiare imense pentru a fi ținut în funcțiune un sistem depășit din punct de vedere tehnic, care produce anual pierderi tehnologice de 42,7%, în bani aceasta însemnând o sumă de 49 milioane lei, adică echivalentul a 11 milioane de euro.

La acestea se adaugă 10 milioane euro, 5 milioane euro pentru acoperirea pierderilor tehnologice la prepararea apei calde în perioada de vară, cu abur industrial de la combinatul ArcelorMittal, iar alte 5 milioane euro pentru plata în avans a gazelor în sezonul rece, din noiembrie până în martie. Anual, sistemul consumă din bugetul Galațiului echivalentul a 20 de milioane de euro, din care, în cel mai bun caz, ar putea fi recuperată prin încasarea de la asociațiile de proprietari a facturilor la încălzire o sumă de aproximativ 5 milioane euro.

Restul de 15 milioane euro sunt pierderi tehnologice.

Insolvențe în cascadă

În ultimii ani s-a ajuns și la un blocaj financiar. Din cauza neîncasării de la asociațiile de proprietari a facturilor pentru energia termică furnizată, distribuitorul local Apaterm SA a intrat în faliment, acesta având către CET-ul Electrocentrale datorii istorice de 334 milioane lei, dar și datorii ceva mai recente, de 51 milioane lei, care sunt plătite eșalonat.

În locul Apaterm, municipalitatea a înființat Calorgal SA, o nouă societate de distribuție. Pentru că nu și-a încasat banii de la Apaterm și la rândul său nu și-a plătit furnizorii, Electrocentrale SA a intrat în reorganizare judiciară, toate deciziile din administrarea societății fiind spuse aprobării adunării creditorilor, dintre care cei mai importanți sunt Romgaz și Transgaz.

Galațiul este probabil singurul mare oraș din țară în care punerea în funcțiune a încălzirii centralizate va fi aprobată sau nu de o adunare a creditorilor, care în funcție de garanțiile ce le sunt oferite vor aproba sau nu punerea în funcțiune a sistemului de încălzire la iarnă. Administratorul special al Electrocentrale SA, Sinan Mustafa, a întocmit o strategie pe care o va supune aprobării Adunării Creditorilor: „Am finalizat, împreună cu colegii mei, strategia de funcționare pentru sezonul rece 2016-2017, bazată pe necesarul de consum transmis de distribuitor, Calorgal SA. Această strategie urmează a fi supusă aprobării creditorilor noștri până cel târziu la mijlocul acestei luni, urmând apoi să demarăm semnarea contractelor”, a precizat Sinan Mustafa.

Probabil că cele mai multe șanse sunt ca Adunarea Creditorilor să fie de acord cu punerea în funcțiune a sistemului de încălzire, dar este posibil să pună și condiții greu de înde-plinit de muncipalitate.

De unde bani pentru plata în avans?

Potrivit administratorului special al Electrocentrale, și în acest an principala problemă a municipalității va fi găsirea banilor pentru plata în avans a facturilor către Romgaz și Transgaz, fără de care CET-ul nu va primi gaze, iar orașul nu va primi căldură. „Și pentru această iarnă vom fi nevoiți să găsim resurse pentru plata în avans, având în vedere istoria de toți cunoscută și să găsim înțelegere la creditori pentru o nouă reeșalonare a datoriilor Apaterm”, a mai precizat Sinan Mustafa. La acest capitol, ma-rea problemă este că Primăria și Consiliul Municipal Galați nu au o bază legală pentru a aloca bani de la bugetul local pentru plata gazelor în avans. În 2013 și 2014, Primăria Galați a primit de la Guvern mai multe tranșe de câte 10 milioane de lei. În 2015, a fost găsită in extremis soluția unui împrumut de 20 milioane de lei de la Trezorerie, bani cu care au fost plătite în avans gazele consumate în perioada no-iembrie 2015 – martie 2016.

În acest an, deși ar fi trebuit să recupereze din încasarea facturilor la încălzire banii dați în avans iarna trecută pentru gazele naturale, Calor-gal nu dispune de astfel de sume care să susțină plata gazelor în avans în iarna viitoare. Este exclusă și ipoteza unui nou împrumut de la Trezorerie, pentru că gradul de îndatorare a orașului este prea mare ca să fie aprobat un nou împrumut. Așa că este o mare enigmă cum va asigura Primăria Galați banii pentru plata în avans a gazelor către Romgaz și Transgaz.   

Calorgal a pierdut 60% din consumatori

În 2014, la Galați erau racordate la sistemul centralizat 60.800 de apartamente, iar în 2015 mai erau racordate 54.000 de apartamente. Se putea spune că sistemul centralizat are o adresabilitate destul de bună, numărul de aproximativ 120.000 de consumatori asigurând și condiții de eficiență. Potrivit unei statistici prezentate pe 19 iulie, au mai rămas racordate la sistemul centralizat doar 35.910 de apartamente.

Asta înseamnă că pe fondul adâncirii dezastrului sistemului de termoficare, în ultimii doi ani aproximativ 60% din gălățeni au preferat să se debranșeze. În acest an sunt cu 44% mai puţini consumatori decât iarna trecută.

Cele mai citite

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă