14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialChinezii încearcă Marea Neagră cu degetul: Au cumpărat două hoteluri din Saturn,...

Chinezii încearcă Marea Neagră cu degetul: Au cumpărat două hoteluri din Saturn, scoase la vânzare de peste 10 ani

Două hoteluri părăsite din stațiunea Saturn au fost cumpărate de investitori din China. Este vorba despre hotelurile Alfa și Beta, aparținând societății comerciale Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră, la care acționar majoritar este SIF Transilvania, care deține 77,7% din acțiuni.

Cumpărător este compania Alternative Green, deținută de doi chinezi.

„Hotelurile nu mai funcţionau de multă vreme, a rămas doar scheletul clădirii. Au cumpărat pentru teren, preţul se ridică la un mi­lion de euro“, a declarat pentru ZF Mielu Dobrin, şeful THR Marea Neagră. Alfa și Beta sunt amplasate la circa 300 de metri de mare și erau ultima dată clasificate la o stea. În zonă mai există un hotel, construit în același timp cu cele trei, Omega, care nu a făcut însă obiectul tranzacției.

Se chinuie de zece ani să vândă

Cele două hoteluri sunt scoase la vânzare de mai bine de un deceniu. Pe 10 aprilie 2006, THR organiza o licitație prin care scotea la vânzare mai multe active. Printre ele se numărau, la pachet, hotelurile Alfa, Beta si Gama, Restaurantul Mercur și terenurile aferente. Prețul de pornire pentru toate era de aproape nouă milioane de euro.

Sudul litoralului devine o zonă din ce în ce mai atractivă pentru investitori. În această vară, de exemplu, în Venus a fost inaugurat un complex hotelier modern, după ce un investitor român, familia Movileanu, a achiziționat, în 2014, două hoteluri și 28 de vile, tot de la THR Marea Neagră, în care spune că a investit 12 mi­lioane de euro.

Exemplul negativ

În ciuda acestor pași înainte, problemele sudului sunt încă mari și greu de rezolvat. În primul rând, în zonă mai sunt zeci de hoteluri nerenovate sau chiar părăsite.

Cele mai celebre exemple sunt Amfiteatru, Belvedere și Panoramic, din Olimp, altădată pline de turiști străini, care au fost cumpărate de omul de afaceri Josef Goschy. Acesta încearcă să le vândă de ani buni. Dacă inițial cerea o sumă fabuloasă, 60 de milioa­ne de euro, în prezent hotelurile apar, pe site-ul companiei sale, ca fiind încă de vânzare, cu 15 milioane euro, negociabil (în vară a apărut o știre falsă conform căreia o firmă a celebrului actor Jack Nicholson ar fi cumpărat hotelurile – probabil o inabilă strategie de marketing).

Un procent defavorabil

Cea mai mare problemă a stațiunilor din sud rămâne însă starea proastă a infrastructurii, cauzată de faptul că cele șapte stațiuni de aici sunt susținute de o singură primărie, Mangalia, care nu are forța financiară să se ocupe de toate. Spre comparație, Constanța, un oraș de aproape zece ori mai mare, are în subordine o singură stațiune. În sud s-au finalizat câteva investiții în turism, în ultimii ani, mai ales pe fonduri europene, dar încă mai sunt multe de făcut.   

THR vinde și face profit

THR Marea Neagră administrează în prezent 23 de hoteluri de 2, 3 și 4 stele și 20 de unități de alimentație publică în stațiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Venus și Saturn, însumând 7.836 locuri de cazare.

Societatea a vândut constant active în ultimul deceniu, pentru a renova, cu banii obținuți, hotelurile rămase. Anul trecut, societatea a raportat o cifră de afaceri de 34,13 milioane lei, un profit de 4,36 milioane lei și 354 de angajați.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă