17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialClujul, recomandat drept destinație privilegiată pentru start-up-uri

Clujul, recomandat drept destinație privilegiată pentru start-up-uri

Clujul are perspectiva unui adevărat boom în domeniul start-up-urilor, reiese dintr-o analiză publicată de prestigioasa revistă on-line de tehnologie ZDNet.com. Analiza a surprins modul în care fostele fabric ale Clujului, ridicate înainte sau în timpul perioadei comuniste, au devenit hub-uri tehnologice.

Cele mai evidente exemple sunt cele ale fostei fabrici de mobile Libertatea, azi Liberty Technology Park, fostei fabric de tricotaje Someșul, pe locul căreia se înaltă complexul de birouri The Office, sau fosta fabrică de dulciuri Feleacul, azi transformată în Cluj Business Center. Redactorii ZDNet.com au remarcat că, în ultimii ani, firmele de IT s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie la Cluj. Pe lângă start-up-urile pornite de informaticieni locali, care au acumulat suficientă experiență în proiecte internaționale, există și subsidiare deschise de companii internaționale. De asemenea, companiile de IT deja prezente pe piața clujeană s-au dezvoltat spectaculos în ultimii trei ani. Unele dintre ele și-au dublat numărul de angajați, iar creșterea cifrei de afaceri a variat în general între 20 și 30 la sută pe an, rezultă din analiza ZDNet.com.

Reprezentanții agenției de recrutare Brainspotting spun că această dezvoltare este favorizată de faptul că, pentru investitorii din domeniul IT, salariile din Cluj sunt mai mult decât rezonabile. Astfel, ele sunt mult mai mici decât cele din Europa Occidentală și, în medie, cu 10 la sută mai mici decât în București. Astfel, dacă un dezvoltator software debutant câștigă 450 de euro pe lună, un ”senior” ajunge să câștige 3.000 de euro pe lună. Pe de altă parte, Clujul a reușit să atragă noi investitori deoarece în oraș au apărut jucători importanți care au oferit consultanță de înaltă clasă investitorilor. Un exemplu în acest sens este dat de liderul pieței mondiale de audit și consultanță, Deloitte, care și-a deschis la Cluj un birou regional, condus chiar de unul dintre partenerii companiei, Adriana Lobdă. În domeniul IT, Deloitte realizează clasamente internaționale care evidențiază companiile cu cea mai rapidă creștere. Aceste clasamente au arătat, în ultimii ani, performanțele notabile obținute de firme precum AROBS Transilvania Software, condusă de unul dintre cei mai vizionari antreprenori români, Voicu Oprean.
 
Un mediu prietenos pentru IT

 
Printre companiile care au înflorit la Cluj se numără Endava, o companie cu capital britanic, care a ajuns la o cifră de afaceri de 37 de milioane de euro în 2014 și care are în România 1.400 de angajați, dintre care jumătate lucrează în sediul clujean. Cifra de afaceri a acestei companii a fost cu 40 la sută mai mare în 2014 decât în 2013. ”Clujul este un oraș inovator, vibrant și primitor”, a descries reprezentantul Endava Cluj, Valentin Metzger, comunitatea în care activează.

La rândul său, Călin Văduva, CEO al Fortech, crede că firmele din domeniul IT trebuie să colaboreze cu universitățile clujene pentru a susține procesul educațional. El a declarat redactorilor publicației internaționale că, în prezent, în fiecare an, universitățile clujene produc 1.700 de specialiști în domeniu tehnologic, iar aceștia sunt absorbiți rapid de piața clujeană. Există și companii, precum Pitech+Plus, condusă de omul de afaceri Bogdan Herea, care au fondat propriile lor școli profesionale de IT. Ca urmare a inițiativei sale, în prezent, 140 de tineri sunt pregătiți gratuit, la Cluj, pentru a munci în industria IT. Ei beneficiază de formare profesională la capătul căreia primesc o diplomă eliberată de Ministerul Muncii și de Ministerul Educaţiei care certifică faptul că absolvenții au devenit analiști-programatori, care pot fi angajați în industria IT, iar angajatorii lor beneficiază de facilitățile fiscale cuvenite celor care angajează informaticieni. Formarea profesională este oferită de Academy+Plus, o școală privată profesională care este rodul unui parteneriat între Școala 42 din Paris și compania Pitech+Plus.

”Cei 140 de elevi ai Academy+Plus au fost selecționați dintr-un total de 2.000 de candidați. O treime dintre ei sunt persoane aflate într-un proces de recalificare profesională. În general, este vorba de ingineri, dar avem și muzicieni, teologi sau absolvenți ai Facultății de Drept. Apoi, avem 37 de elevi de liceu care urmează cursurile școlii noastre în paralel cu cursurile obișnuite, iar ceilalți elevi ai Academy+Plus sunt studenți”, a declarat fondatorul școlii de IT, Bogdan Herea.
 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă