10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialClujul a intrat în febra Capitalei Europene a Tineretului

Clujul a intrat în febra Capitalei Europene a Tineretului

La reuniunea tinerilor participă și comisarul european pentru Cultură, Sport și Tineret, Tibor Navracsics.

Clujul a intrat în febra pregătirilor pentru programul Capitală Europeană a Tineretului 2015. Ca o ridicare de cortină a evenimentelor de anul viitor, orașul Cluj-Napoca a găzduit ceremonia anunțării viitoarei Capitale Europene a Tineretului 2017. Este vorba de orașul bulgăresc Varna, care a câștigat competiția în care s-au îns­cris alte trei orașe europene.

La Cluj s-au întrunit reprezentanți ai organizațiilor de tineret din toată Europa, pentru a afla numele viitoarei Capitale Europene a Tineretului din 2017. Anunțul a fost făcut de către președintele Forumului European de Tineret, Peter Matjasic.

Orașul bulgăresc Varna a primit acest titlu, în condițiile în care orașul azer Gandja va fi Capitala Europeană a Tineretului în anul 2016. Clujul va deține acest titlu anul viitor, iar administrația locală va susține acest program, a promis primarul Emil Boc. ”Vă voi spune câteva lucruri despre Cluj-Napoca. Este cel mai bun și cel mai frumos oraș din Europa de Est și, desigur, și din România. Și asta datorită faptului că avem mai mult de 100.000 de studenți, deci tineretul este inima orașului și cu toții sunteți invitați să reveniți aici anul viitor”, le-a spus primarul clujean tinerilor adunați în capitala Transilvaniei.

Ce are de câștigat Clujul?

Programul de Capitală Europeană a Tineretului 2015 va fi promovat sub brandul de ”Cel Mai Mare Festival din Europa”. Anul viitor, sub egida Capitalei Europene a Tineretului vor fi organizate 1.500 de evenimente, în fiecare dintre cele 365 de zile ale anului viitor. Din 2015 va începe și procedura desemnării viitoarei Capitale Culturale Europene din 2021. Clujul are șansa coincidenței programului dedicat Capitalei Europene de Tineret cu perioada în care vor fi derulate mai multe activități de monitorizare și evaluare a comisiei care va decide care dintre orașele–candidat din România va primi acest titlu. De asemenea, Clujul va dezvolta relații privilegiate cu celelalte capitale de tineret.

Există multe elemente în comun ale Clujului, capitala din 2015, ale orașului azer Ganja, capitala din 2016, și ale orașului bulgăresc Varna, capitala din 2017. Toate cele trei orașe au aproximativ aceeași mărime: orașele propriu-zise au puțin peste 300.000 de locuitori și aproximativ o jumătate de milion, cu tot cu ariile metropolitane. Într-un fel sau altul, aceste orașe revendicau titlul de capitală și în afara programului Capitală Europeană a Tineretului. Astfel, Clujul a fost capitala Transilvaniei, Ganja a fost capitala Hanatului Ganja în Evul Mediu, apoi, timp de 2 ani, în perioada 1918–1920, când Republica Democratică Azerbajan încerca să se desprindă de Rusia, acest oraș a fost capitala acestui stat, iar Varna își revendică titlul de capitală maritimă a Bulgariei. Cele trei capitale europene de tineret reprezintă, în ordine, cel de-al doilea oraș ca mărime din România, Azerbaidjan și Bulgaria. Fiecare dintre aceste orașe este un puternic centru economic și universitar. Toate cele trei capitale europene de tineret sunt dintr-o regiune care a experimentat oroarea comunistă, apoi au trecut printr-o perioadă în care și-au refăcut țesutul social, operațiune urmată de o creștere economică rapidă, încetinită de criza izbucnită în anul 2007. Cele trei orașe au economii complementare. Azerbaidjanul este un important furnizor de energie, Varna este un important furnizor de servicii portuare, pentru că este cel de-al patrulea mare oraș de pe coasta Mării Negre, iar Clujul este unul dintre cele mai importante centre IT din Europa. Toate cele trei orașe reprezintă și destinații turistice. În acest moment, Clujul atrage anual 250.000 de turiști străini, iar autoritățile locale speră să dubleze această cifră anul viitor. Mai mult, au început deja unele programe de cooperare. De exemplu, compania petrolieră azeră Socar, una dintre cele mai importante din lume, finanțează Institutul de Turcologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Experții în dezvoltare estimează că o alianță a celor trei capitale europene de tineret ar duce la impulsionarea creșterii economice din toate cele trei orașe.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă