22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialClujul a oferit Concertul Regal de Colinde

Clujul a oferit Concertul Regal de Colinde

Corala Transilvană și Corul de Copii Allegria au oferit momente memorabile, alături de Corul Episcopiei Ortodoxe din Deva.

Sărbătoarea Nașterii Domnului a fost precedată de un moment artistic deosebit, găzduit de Domeniul Regale de la Săvârșin, acolo unde, prin tradiție, membrii Familiei Regale a României serbează, an de an, Crăciunul. Protagoniștii acestui moment deosebit au fost artiști din Cluj-Napoca și din Deva. Pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial, Clujul a oferit Concertul Regal de Colinde, la care au asistat Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României, Principele Radu al României și Principele Nicolae al României. La evenimentul oferit de Corala Transilvană și de Corul de Copii Allegria, împreună cu Corul Catedralei Episcopale Ortodoxe din Deva, au asistat, de asemenea, numeroși invitați, veniți din toată Transilvania.

Concertul Regal de Colinde a avut loc în Muzeul Automobilului de la Săvârșin, locul tradițional unde membii Familiei Regale se întâlnesc cu artiștii în zilele de 22 și 23 decembrie. Au fost prezenți, printre alții, deputatul PNL Adrian Oros, care este și prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, precum și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România, profesorul Felix Arion, de la aceeași universitate și președintele clusterului AgroTransilvania, precum și directorul general al Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, cu rang de secretar de stat, Leonard Horvath, reprezentant al PC, care este și cadru didactic asociat al Universității Babeș-Bolyai. Cele două universități clujene au o legătură strânsă cu Familia Regală. Majestatea Sa Regele Mihai I este Profesor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, care a purtat odinioară numele de Universitatea Regele Ferdinand I, precum și Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Printre invitați s-au mai numărat profesorul britanic Julian Hingley, primarul din Săvârșin, Ioan Vodicean, preotul Parohiei Ortodoxe Săvârșin, preoții greco-catolici din Cluj Remus Tegzeșiu și Iosif Irimie, membri ai Asociației Cluj Today, ai Clubului Monarhiștilor Clujeni și ai Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei – filiala Cluj.

Un concert de valoare

Concertul Regal de Colinde a început la scurtă vreme după ora 16.00. Concertul a fost deschis de Corul de Copii Allegria al Parohiei Greco-Catolice Andrei Mureșanu, dirijat de Cristina Pătrașcu, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, asistată de pianista Andreea Alexievici. Copiii au încântat auditoriul cu piese precum “Gloria in excelsis Deo“ sau colindul tradițional “Colo sus“.

Au urmat membrii Corului Catedralei Episcopale Ortodoxe din Deva, care au interpretat multe colinde tradiționale armonizate într-o manieră care a pus în valoare sinteza dintre tradiția populară românească și muzica polifonică bizantină.

“Piesa de rezistență“ a Concertului Regal de Colinde a fost reprezentată de recitalul oferit de Corala Transilvană, condusă de Dan Dumitrana, artist liric al Operei Naționale Române din Cluj. Corala Transilvană reunește artiști profesioniști care reprezintă instituții de prestigiu din lumea muzicală clujeană: Opera Națională Română, Filarmonica de Stat Transilvania și Academia de Muzică Gheorghe Dima. În această Corală sunt membri dirijorul Flaviu Mogoșan, care s-a format în academia de muzică clujeană, dar și la Dublin, Irlanda, cel care conduce Royal Brass Napoca, mezzo-soprana Alexandra Hordoan, tenorul Emil Rădulescu-Chiorean sau pianista Larisa Pentea, alături de alți artiști lirici clujeni. Membrii Coralei Transilvane au interpretat piese precum “Adeste, fideles“ sau “Minuit chretien“.

“Bucuria Crăciunului a fost dublată de bucuria prezenței Altețelor Lor Regale la acest concert. Emoția pe care am resimțit-o a fost una deosebit de profundă. Această ocazie, de a susține Concertul Regal de Colinde, reprezintă un privilegiu de care suntem onorați“, a declarat artistul liric Dan Dumitrana.

„Familia Regală este un exemplu pentru societatea românească. Bucuria de a fi putut participa la Concertul Regal de Colinde este una care nu poate fi egalată“, a declarat, pentru România liberă – Ediția de Transilvania-Banat, mezzo-soprana Alexandra Hordoan.

Principii, mesagerii lui Moș Crăciun

La finalul evenimentului, Altețele Lor Regale i-au răsplătit pe invitați cu diferite cadouri, de la cărți apărute sub egida Casei Regale până la CD-uri cu muzica preferată a Majestății Sale, Regelui Mihai I al României. Copiii prezenți au primit și dulciurile oferite în mod tradițional de Sărbătoarea Nașterii Domnului, dăruite de Altețele Lor Regale, care s-au transformat pentru o seară în adevărați mesageri ai lui Moș Crăciun, pentru a aduce bucurii celor mici.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă