11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialClujul devine Capitala clusterelor

Clujul devine Capitala clusterelor

Clujul va fi gazda reprezentanților celor mai importante clustere din România, care se vor reuni pentru a discuta despre modul în care vor putea folosi fondurile europene pentru a dezvolta aceste structuri asociative. Cea de-a IV-a ediţie a conferinţei clusterelor din România se va desfăşura la Cluj-Napoca în 4 şi 5 iunie 2015. La acest eveniment şi-au confirmat prezenţa peste 280 de participanţi din ţări precum România, Franţa, Portugalia, Spania, Ungaria şi Bulgaria.

În România există 75 de clustere, dintre care 12 au primit certificate de calitate din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor de pe lângă Comisia Europeană, iar patru dintre acestea sunt din Cluj.

”Clusterele sunt structuri noi în România şi vorbim mai mult despre ele de 4-5 ani, dar experienţa europeană merge la 15-20 de ani, iar cea americană depăşeşte chiar această perioadă. Vorbim despre o perioadă scurtă a acestor structuri, pentru că maturitatea lor trebuie dovedită prin rezultate concrete după ce anumite proiecte se materializează”, a declarat Ciprian Morcan, reprezentantul Clusterului Mobilier Transilvan.

“În acest moment, situaţia IMM-urilor la nivelul Uniunii Europene nu este cea mai bună. În urma analizelor pe care Uniunea Europeană le-a făcut cu referire la durata de viaţă şi la performanţa IMM-urilor în economia europeană s-a observat că în ciuda numărului lor foarte mare, eficienţa este scăzută şi durata de viaţă este relativ mică. În multe cazuri, IMM-urile nu reuşesc să facă faţă concurenţei acerbe a marilor industrii. În această direcţie, orice formă asociativă va creşte puterea lor  şi avantajul lor competitiv, astfel încât Uniunea Europeană încurajează şi sprijnă orice forme asociative, în special a celor care nu se orientează pe o singură industrie, ci a celor care reunesc la aceeaşi masă specialişti din mai multe domenii”, a declarat Felix Arion, managerul AgroTransilvania Cluster.

„Scopul nostru principal este organizarea de cursuri pentru angajaţii firmelor membre, cursuri atât tehnice, cât și de soft skils. De asemenea, urmărim să creăm un Centru de Competenţe care, ulterior, să fie folosit în proiecte colaborative între membrii clusterului”, a declarat Bianca Muntean, directorul executiv al Clusterului iTech – ARIES Transilvania, unul dintre organizatorii principali ai Conferinţei Naţionale.

Conferinţa “Clusters – Innovative Business Models” este organizată la Cluj-Napoca de AgroTransilvania Cluster, Cluster Mobilier Transilvan, iTech – ARIES Transilvania Cluster și Cluj IT, în colaborare cu Asociaţia Clusterelor din România “ClusterRo”. Evenimentul va aduce împreună decidenți europeni și naționali în politica de clustere, autorități publice, instituții financiare, asociații de sprijin și de management pentru structurile de tip cluster, dar și membri ai clusterelor – companii, universități, institute de cercetare și autorități publice.  

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă