9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCoaliție pentru scăderea taxelor locale

Coaliție pentru scăderea taxelor locale

Taxele și impozitele locale au reprezentat întotdeauna subiecte controversate în municipiul Constanța. Aici s-au inventat, de-a lungul timpului, taxe celebre și unice în România, cum ar fi cea de barieră (la intrările în stațiunea Mamaia) sau cea de liniște. Și după demisia primarului Radu Mazăre, subiectul a rămas unul aprins. De data aceasta, prevederea care îi nemulțumește pe unii dintre constănțeni este modul în care se calculează impozitul pentru clădirile nerezidențiale.

Potrivit Serviciului Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța, pentru clădirile evaluate se aplică nu procent de 1,5% din valoare. Patronatul Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii Constanța (IMM) împreună cu Baroul Constanța, Ordinul Arhitecților din Constanța, Camera Executorilor Judecătorești Constanța, Asociația Medicilor de Familie „Tomis“ Constanța ș.a. anunță că au inițiat o contestație în contencios administrativ, prin care solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2016. Reprezentanții acestora s-au întâlnit ieri cu Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii Constanța.

“Vrem să urmăm procedura de contencios adminstrativ. Îi cerem prefectului să nu dea aviz de legalitate“, a spus Iulian Gropoșilă. Acesta spune că, dacă taxele locale vor rămâne în condițiile făcute de Consiliul Local, privații vor avea mari probleme. “Nu s-a făcut un studiu de impact absolut deloc. Nu s-au făcut analize, nu s-au făcut studii, nu s-a impactat bugetul local cu veniturile“, a spus el, precizând că unii contribuabili vor plăti de 20 de ori mai mult.

Proiect pentru reducerea taxei

Unul dintre consilierii locali ai Constanței, Tudorel Chesoi, PNȚCD, a anunțat că, în urma unei atente analize financiare, dar și a unor întâlniri cu mai mulți constănțeni, a propus un proiect de hotărâre prin care solicită reducerea impozitului pentru clădirile nerezidențiale. Acesta a precizat că propune reducerea impozitului la o valoare similară celui aplicat în București, unde este de 0,20%. Acesta a subliniat, într-un comunicat de presă, necesitatea reducerii acestui impozit, și pentru cei care plătesc, dar și pentru bugetul local. „Mai bine să încasăm mai puțin de la mai mulți, decât să punem biruri mari și afacerile să dea faliment“, a spus Tudorel Chesoi. Mai mulți consilieri locali, în special PNL, sunt nemulțumiți de această prevedere și au declarat acest lucru pe rețelele de socializare.

„Pentru sediul social al unei firme, chiar dacă este la tine în apartament, în București ai plăti un impozit de 0,2%, dar în Constanța ești taxat cu 1,5% din valoarea imobilului. Asta pentru că noi în Constanța apreciem mediul de afaceri și ne dorim o dezvoltare durabilă a orașului, atrăgând noi investitori și descurajând un potențial exod al antreprenorilor spre alte zone“, a comentat, ironic, Radu Bogdan Matei.

Avocați profund nemulțumiți

La acest demers de reducere a taxei s-au aliat și avocații. „În Constanța s-a adoptat această hotărâre luându-se limita maximă la absolut toate categoriile. Pentru avocați se ajunge la o creștere a impozitului de 20 ori. E inadmisibil să se crească un impozit de 20 ori, de la 1.000 la 20.000 lei pentru un spațiu de 100 metri pătrați. În afară de problemele privind legalitatea care sunt greu de identificat este vorba despre problemele de oportunitate. Noi ne-am adresat Consiliului Local pentru că este absurd ca un impozit să se mărească de 20 ori“, a declarat avocatul Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanța. Acesta a precizat că avocații au formulat o plângere prealabilă succintă, iar dacă lucrurile se mențin sunt pregătiți să meargă în instanță.

Proiect și propunere

Potrivit surselor „României libere“, primarul Decebal Făgădău va depune un proiect de hotărâre care să reducă taxa pe clădirile nerezidențiale de la 1,5% la 0,25%, un nivel similar celui din București. Cert este că președintele PIMM a precizat că acțiunile vor continua, până în instanță, dacă taxa nu va fi redusă. Astăzi, 28 ianuarie, are loc dezbaterea publică a bugetului municipiului pentru anul 2016, iar modificarea ar putea fi prezentată constănțenilor. Acest lucru se întâmplă cu o zi înainte ca bugetul să fie supus aprobării, în ședința de consiliu local. Pentru că nu a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, mai multe asociații au propus amânarea votului final.   

REPLICĂ

Ce spune SPIT

Potrivit conducerii SPIT, majorarea pentru clădirile nerezidențiale nu afectează decât aproximativ 4.000 de persoane, care își desfășoară activitatea în apartamente deținute de persoane fizice și care, atenție, își deduc cheltuielile de întreținere pe firmă. „Impozitele și taxele locale datorate în anul fiscal 2016 nu se majorează față de anul 2015. Mai mult decât atât, acestea se diminuează cu 45-50% în cazul persoanelor fizice rezidențiale, cu 85% în cazul persoanelor juridice rezidențiale și cu 40% în cazul persoanelor fizice nerezidențiale și mixte“, au declarat reprezentanții SPIT.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă