14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCombinațiile financiare ale vicepreședintelui ALDE cu banii unei comune sărace. Bugetul întreg...

Combinațiile financiare ale vicepreședintelui ALDE cu banii unei comune sărace. Bugetul întreg de investiții, cheltuit pe luminițe pentru Crăciun

Valentin Vrabie a cumpărat decorațiuni de peste 480.000 de lei, în condițiile în care sumele alocate anual pentru infrastructură sau reparații sunt de circa 450.000 de lei.

Primăria Peștera este una dintre cele mai sărace din Constanța. Pe antepenultimul loc din județ, afirma, oarecum cu mândrie, fostul primar Valentin Vrabie.

Cu mândrie, deoarece în comună au fost câteva realizări în timpul mandatului său, iar politicieni precum Traian Băsescu și Monica Macovei au venit să-l viziteze, în colbul de la țară, să vadă modelul de admi­nistrație al independentului Valentin Vrabie.

Fostul primar din Peștera a amenajat, în fiecare an, parcul din comună cât de frumos a putut. Mii de oameni din tot județul veneau să vadă beculețele și concertele organizate. În decembrie 2015, cap de afiș a fost Paula Seling. Valentin Vrabie afirma că efortul financiar nu a fost foarte mare. „Am o satisfacție nemărginită”, declara el anul trecut, la inaugurarea luminițelor.

„Am gândit de acum opt ani o poveste. Din lipsă de fonduri, neavând posibilitatea să achiziționez toată această poveste, am achiziționat, puțin câte puțin, în cei opt ani de zile de când sunt primar. Sunt mi­lioane de beculețe. În fiecare an, aloc între 30.000 și 40.000 de lei pentru acest moment. În opt ani de zile, cam 300.000 de lei. Aceasta este suma. Merită, când am văzut bucuria de pe chipul oamenilor și felul în care mi-au mulțumit… merită“, spunea Vrabie.

A cumpărat de cel puțin 100.000 de euro în 2015

Valentin Vrabie și-a dat demisia în februarie 2016 și a candidat la Primăria Medgidia, pe care a câștigat-o cu peste 60%. „Nu există contracte angajate de Primăria Peştera care să depăşească data finalizării mandatului meu, respectiv 30 iunie 2016. De asemenea, nu există credite contractate, iar în conturile Primăriei, conform execuţiei bugetare la data de 25 martie a.c. figurează suma de 1.187.000 lei”, se lăuda edilul.

Dar lucrurile nu stau însă chiar așa. „România liberă“ a intrat, în exclusivitate, în posesia documentelor de achiziție pe care Primăria Peștera le-a făcut în decembrie 2015 pentru achiziționarea luminițelor. Este vorba despre trei contracte, de 162.719 lei (obiect: să furnizeze și să monteze diverse articole decorative – cod CPV 9298900-6),  de 159.495 lei (obiect: să furnizeze și să monteze ghirlande luminoase pentru pom Craciun/achiziție – cod CPV 31522000 – 1) și de 162.719 lei (obiect: să furnizeze și să monteze ornamente – cod CPV 39298500-2). Totalul în euro a sumei investite este de 109.066 euro.  Într-un singur an. „Bugetul de investiții al comunei Peștera este de 100.000 de euro anual“, a declarat, în mai multe rânduri, tot Valentin Vrabie. Concluzia: tot bugetul de investiții al unei comune care are multe străzi neasfaltate, de exemplu, s-a dus pe beculețe. Din informațiile noastre există și un al patrulea contract, de închiriere. Toate sunt încheiate cu RC Energo Install, din Buzău, ai cărei reprezentanți nu au putut fi contactați. Comuna Peștera are circa 3.500 de locuitori, deci cheltuiala pe cap de locuitor este de 138,5 lei de persoană.

Mai mult, pentru că sunt trei contracte sub 30.000 de euro fiecare, nu a fost nevoie de licitație publică pentru achiziționarea produselor. Anexele contractelor arată însă că, deși sunt coduri CPV diferite, în unele cazuri este vorba despre aceleași produse.

Primarul a promis și la Medgidia un Crăciun cu multe lu­minițe, iar consilierii au apro­bat închirierea acestora cu o sumă de circa 500.000 de lei. 

CONSECINȚE. Primăria Peștera, dată în judecată

Unul din aceste contracte trebuia să fie achitat la finalul lunii decembrie 2015, celelalte două pe 30 martie 2016. Pe 29 martie 2016 Vrabie își dădea demisia. Sumele nu au fost achitate. Societatea din Buzău a dat în judecată Primăria Peștera. Pe 6 octombrie 2016, Tribunalul Constanța a obligat Primăria Peștera ca în termen de 30 de zile să achite restanțe în valoare de 292.564 de lei, reprezentând debit principal. Primăria a fost obligată și la plata penalităților, care se ridică la 82.994.180 lei.

I-am adresat mai multe întrebări referitoare la acest caz primarului Valentin Vrabie, dar, deși am așteptat câteva zile, nu ne-a răspuns.

 

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă