21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia Europeană oferă locuri gratuite pe nisip turiștilor români, dar Ministerul Mediului...

Comisia Europeană oferă locuri gratuite pe nisip turiștilor români, dar Ministerul Mediului caută soluții să le închirieze

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a vizitat vineri plajele de pe litoral, iar situația arată bine la prima vedere: lucrările de reabilitare și extindere au fost finalizate și, din această vară, turiștii vor avea la dispoziție mai mult nisip la Marea Neagră. Ministrul i-a întrebat pe reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) „cu cât s-a extins suprafața României.” Răspunsul a fost prompt. „Avem 42 de hectare de plajă nou create”, au precizat reprezentanții instituției.

Lucrările de extindere și consolidare au fost finanțate de către Comisia Europeană, valoarea totală a proiectului fiind de 170 de milioane de euro. Cea mai mare sumă a reprezintat finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune, 24 de milioane de euro au venit de la bugetul de stat, iar 43.000 de euro a fost contribuţia beneficiarului (Administraţia Naţională Apele Române, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral).

Ajutorul european a venit însă și cu „problemă” pentru agenții economici de pe litoral. Regulile Comisiei Europene prevăd că investițiile făcute din bani europeni nu pot fi folosite pentru a face profit. Vestea a căzut ca un trăznet pentru hotelieri, dar și pentru firmele comerciale care închiriază suprafețe de plajă și care au profituri de milioane de euro din această activitate.

Astfel, plaja din zona de sud a stațiunii Mamaia, de exemplu, are acum 120 de metri lățime, în loc de 20 cât avea înainte de reabilitare. Dar, ABADL poate închiria către societăți comerciale numai suprafața veche. Pe ceilalți 100 de metri de nisip nou va fi interzisă orice formă de activitate comercială care aduce profit, ceea ce înseamnă că turiștii își vor putea pune cearceaful pe gratis la malul mării. Până vara trecută, agenții economici ocupau plajele cu șezlonguri pentru închiriat și rareori respectau dreptul turistului de a se așeza pe plajă la liber. Pe porțiunile cele mai râvnite, cele de lângă malul mării, era aproape imposibil să faci acest lucru.

În ciuda reglementărilor europene, ministrul Mediului a anunțat că este în căutarea de soluții pentru a putea închiria totuși plajele nou apărute. „Suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene și, practic, și cu Comisia Europeană, pentru că aceste suprafețe trebuie să intre în cadastru, trebuie intabulate, ca să fie în mod juridic în proprietatea statutului român, și trebuie găsită o soluție să vedem exact mai departe cum se vor da operatorilor economici, ce fel de acces, dar asta este încă în lucru. Sperăm ca să se întâmple cât de curând”, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

O afacere de zeci de milioane de euro cu firme-căpușă

Închirierea plajelor este, potrivit calculelor realizate de România liberă, o afacere de circa 40 de milioane de euro anual. Era, mai bine zis, pentru că anul trecut ABADL a reușit să închirieze 1.452.000 mp de plajă. Cu încă 42 de hectare în calcul, afacerea este evident mult mai mare. ”Suma încasată de către ABADL, în anul 2015, aferentă contractelor de închiriere plajă este de 10.536.000 lei, fără TVA, din care 50% repre­zintă venit la bugetul statului”, a precizat George Papari, directorul ABADL.

Multe din firmele care au închiriat plajele anul trecut nu aveau nicio legătură cu turismul. Printre ele s-au numărat societăți comerciale care au ca obiect principal de activitate ”spălarea și curățarea articolelor textile și a produselor din blană” (Eco Flower Activ SRL), ”comerțul cu amănuntul al echipamentului pentru telecomunicații în magazine specializate” (Activ GSM 2004 SRL), activități de consultanță pentru afaceri și management, comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio și televizoarelor, comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate, activități generale de curățenie interioară a clădirilor, operatori portari specializați în manipularea mărfurilor, agen­ții de publicitate, societăți care se ocupă de editarea ziarelor, dar și firma care s-a ocupat în ultimii ani de ridicarea mași­nilor parcate neregulamentar în municipiul Constanța (SC Litoral Connect SRL). Unele din firme sunt din București sau din localități care nu au prea mare legătură cu marea, cum ar fi Vălenii de Munte, Blejoi, județul Prahova, Deva.

„Trebuie găsită o soluție să vedem exact mai departe cum se vor da operatorilor economici, ce fel de acces, dar asta este încă în lucru. Sperăm ca acest lucru să se întâmple cât de curând.” Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului,

Digul ar putea fi… luat înapoi de constructor

Deși terminate, lucrările de extindere a plajelor au o problemă. Constructorul, Comprest Util SRL, a deschis un proces împotriva antreprenorului, pe motiv că nu a plătit una dintre facturile emise, în valoare de aproape un milion de euro. Acesta a acționat în instanță și a notificat beneficiarul lucrării, dar și antreprenorul, că își rezervă dreptul de proprietate asupra materialelor folosite pentru lucrare, dacă se tergiversează plata. Cu alte cuvinte, și-ar putea lua înapoi piatra furnizată și pusă în operă. În primul termen, instanța nu i-a recunoscut calitatea procesuală, dar soluția a fost atacată.

Hotelierii sunt supărați

Hotelierii din Mamaia au fost revoltați că nu au fost anunțati de vizita ministrului. Ei au reclamat deseori situația descrisă mai sus. ”Trebuie să se stabilească o dată pentru totdeauna soarta plajelor şi fiecare hotel să aibă o plajă aferentă numărului locurilor de cazare. Asistăm acum la situaţia aberantă în care operatori cu alte domenii de activitate decât turism au închiriat tronsoane foarte mari de plajă, iar hotelierii nu au unde să-şi trimită turiştii să-şi întindă un prosop”, a spus Nicolae Bucovală, președintele Asociaţiei Patronatelor din staţiunea Mamaia. Mulți proprietari de hotel închiriază plajele de la ABADL și le oferă gratuit turiștilor.

Urmează etapa a doua

Lucrările de reabilitare și extindere a plajelor vor continua. Urmează etapa a doua, care vizează mai multe suprafețe în Mamaia, în nordul stațiunii, și în sudul litoralului, din Eforie Sud până în Vama Veche. ”Valoarea proiectului este mai mare – sunt aproape 800 de milioane de euro, el fiind împărțit în două etape”, a precizat ministrul Mediului. În această etapă vor fi reaabilitate plaje pe o lungime de 24 de kilometri, față de 7,3 kilometri, în etapa care s-a încheiat. Lucrările ar putea începe anul viitor.

CIFRE

170.450.084 de euro a costat reabilitarea și extinderea plajelor
42 de hectare de plajă au fost create prin aceste lucrări
120 de metri lățime are acum plaja din Mamaia Sud, față de 20, în 2015
10.536.000 lei, fără TVA, a încasat anul trecut ABADL din închirierea plajelor
1.452.000 mp de plajă au fost închiriați anul trecut pe litoralul românesc
40 de milioane de euro, aproximativ, este cifra de afaceri anuală a firmelor care au închiriat plaje

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă