11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialComorile arheologice tomitane așteaptă să fie descoperite

Comorile arheologice tomitane așteaptă să fie descoperite

Obiectele recuperate din șantierele de specialitate urmează să fie analizate.

Au venit banii de la Ministerul Culturii pentru săpă-turile arheologice efectuate pe parcursul acestui an. În 2014 în judeţul Constanţa au fost deschise şapte puncte de lucru.

“S-au încheiat lucrările. Acum se fac cercetări preventive în locurile unde urmează să se facă investiţii. Unul dintre aceste locuri este -Capidava, unde se vor investi -nişte bani europeni şi unde o sumă importantă va fi dedicată cercetărilor şi supravegherii arheologice din teren”, precizează directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Gabriel Custurea. -Pachetele cu resturile arheologice recuperate din şantiere urmează, aşadar, a fi analizate. Ca interval istoric, obiectele datează din perioada neolitică până în perioada -târzie romano-bizantină, secolele -VI-VII.

Campanii de cercetare

În ultimii ani, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa au întreprins diverse campanii în şantierele arheologice din judeţ deschise la Adamclisi, Albeşti, Ulmetum, Capidava, Histria, Cheia şi Hârşova. Au fost însă şi ani în care săpăturile au fost sistate. Cercetătorii au scos la suprafaţă, de-a lungul timpului, obiecte de ceramică în care se păstrau grânele în antichitate, fragmente ceramice sau morminte elenistice datând din secolele IV-III î. Hr.

În 2006, la cetatea Albeşti au fost descoperite, în sectorul A al fortificaţiei, ziduri de locuinţe şi pavaje. Tot la Albeşti s-a inventariat material arheologic constând în vase şi statuete ceramice, obiecte din metal şi os şi materiale de construcţii. În alte şantiere au fost descoperite amfore şi monede care au aparţinut populaţiilor băştinaşe, datând din a doua jumătate a secolului al VI-lea d.Hr.

Şi la cetatea Cheia descoperirile au fost consistente, arheologii scoţând la lumină o locuinţă de suprafaţă din Cultura Hamangia şi gropi menajere, de asemenea piese de ceramică, podoabe, ace de os, piese de silex şi fragmente de idoli Hamangia. Urme de amenajări interioare, dar şi unelte străvechi au fost găsite de arheologi şi la Hârşova.

ANIVERSARE. Un secol de cercetări la Histria

Reamintim faptul că în această vară constănţenii, dar şi turiştii aflaţi pe litoral au avut prilejul de a admira, la muzeul constănţean, expoziţia “Un secol de arheologie”, eveniment ce a marcat 100 de ani de la iniţierea cercetărilor arheologice la Histria. Expoziţia a reunit mărturii fotografice şi bibliografice din şase situri dobrogene: Tropaeum Traiani (Adamclisi), Ulmetum (Pantelimonul de Sus), Histria, Capidava, Carsium (Hârşova) şi Axiopolis (Cernavodă).

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă