10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialComplexul Razim-Sinoe, repopulate cu șalău

Complexul Razim-Sinoe, repopulate cu șalău

Asociațiile de pescari au capturat circa 210 exemplare de reproducători, peste trei ani, din fiecare cuib de icre embrionate de șalău urmând să rezulte până la 100 de pești de consum.Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea a început, ieri, pentru al doilea an consecutiv, acțiunile premergătoare repopulării cu șalău a complexului Razim-Sinoe.

Pentru acțiunea din acest an, asociațiile de pescari au capturat circa 210 exemplare de reproducători, peste trei ani, din fiecare cuib de icre embrionate de șalău urmând să rezulte până la 100 de pești de consum cu greutatea de circa 1,5 kilograme fiecare exemplar.

„Un astfel de proiect este mai mult decât necesar nu doar pentru această zonă, ci pentru întreaga Deltă. Lucrăm acum la proiecte similare care se vor pune în practică în toate zonele Rezervației, Delta urmând să fie repopulată nu doar cu șalău, ci și cu știucă, somn, crap și alte specii cu valoare comercială mai mică, aceste specii fiind necesare pentru asigurarea hranei răpitorilor”, a declarat guvernatorul Rezervației, Lucian Simion, citat de Agerpres.

ARBDD, potrivit sursei, are asigurate în momentul de față fondurile necesare pentru achiziționarea a circa 2.000 de cuiburi embrionate de șalău, însă numărul cuiburilor care vor fi redate apei depinde de capacitatea de funcționare a stației de la Enisala a Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD).

„În varianta realistă, sunt premise pentru a livra între 1.200 și 1.500 de cuiburi de icre embrionate de șalău”, a declarat, la rândul său, directorul INCDDD, Marian Tudor. Anul trecut, potrivit conducerii de la acea vreme a ARBDD, în același complex au fost deversate circa 500 de cuiburi de icre embrionate de șalău.

Complexul lagunar Razim-Sinoe a devenit la începutul secolului trecut, prin conectarea cu brațul Sfântu Gheorghe al Dunării, cel mai mare rezervor de specii de pești de apă dulce al României, însă din cauza lipsei resurselor financiare necesare lucrărilor de decolmatare resursa piscicolă de aici se află în prezent în declin.

Specie nemigratoare care trăiește în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre curate, cu zone de nisip, șalăul este una dintre speciile cele mai importante pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, producțiile realizate la această specie, conform unei lucrări semnate de cercetătorul INCDDD Vasile Oțel, scăzând de la 877 de tone în anul 1962 la 64 de tone în anul 2003. Stația de reproducere natural dirijată a șalăului din Enisala, aparținând INCDDD, are o capacitate de 2.000 de cuiburi embrionate.

Baza de cercetare funcționează din anul 1939, cu scopul de a asigura popularea de susținere a șalăului în lagunele Razim și Sinoe care, potrivit cercetătorilor, au un deosebit potențial de hrană naturală pentru această specie. 

Cele mai citite

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Sărbătoare în inima Bărăganului! Unirea Slobozia, prima promovată în Liga 1

Unirea Slobozia s-a impus cu scorul de 1-0 în deplasarea de la CS Mioveni, în etapa a șasea a play-off-ului Ligii a 2-a, și...
Ultima oră
Pe aceeași temă