13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul Local al PMB a suplimentat bugetele Muzeului Municipiului Bucureşti şi Muzeului...

Consiliul Local al PMB a suplimentat bugetele Muzeului Municipiului Bucureşti şi Muzeului Naţional al Literaturii Române

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis, în ședința de miercuri, să suplimenteze cu circa cinci milioane de lei bugetele Muzeului Municipiului Bucureşti şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române. 

Bugetul Muzeului Municipiului Bucureşti a fost suplimentat cu suma de 4.010.000 lei, din care 3.890.000 lei sunt destinaţi finanţǎrii chiriilor aferente spaţiilor tehnice în care sunt depozitate bunurile de patrimoniu aflate în imobilele monument istoric şi care sunt în plin proces de consolidare şi restaurare. Mǎsura de depozitare a bunurilor de patrimoniu în spaţii special amenajate şi atent controlate este obligaţia Municipalitǎţii Bucureştiului asumatǎ la semnarea contractului de finanţare din fonduri europene a procesului de consolidare şi restaurare a imobilelor monument istoric.

Tot cǎtre Muzeul Municipiului Bucureşti a fost alocatǎ şi suma de 120.000 lei pentru finanţarea realizǎrii unui studiu de fezabilitate ca parte a lucrǎrilor premergǎtoare proiectului ”Pinacoteca Municipiului Bucureşti”. Realizarea studiului este cerutǎ de normele europene privind obţinerea indicatorilor tehnico-economici de fundamentare a deciziei de realizare a unui depozit de artǎ al Pinacotecii la standarde UE şi în conformitate cu recomandǎrile de bunǎ practicǎ din Codul Uniunii Internaţionale a Muzeelor.

Bugetul Muzeului Naţional al Literaturii Române a primit suma de 878.500 lei pentru închirierea spaţiilor speciale de depozitare necesare relocǎrii bunurilor de patrimoniu. Muzeul Naţional al Literaturii a fost obligat să se mute din sediul situat în bulevardul Dacia nr. 12 deoarece clădirea a fost retrocedată cǎtre proprietarul de drept,  Mihail Sturdza, care a somat muzeul în privinţa întreruperii activităţii.Tezaurul din Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) se va muta în incinta Casei Presei din Bucureşti. Urgenţa alocǎrii acestei sume de bani este cu atât mai mare cu cât existǎ pericolul sistǎrii alimentǎrii cu electricitate a imobilului, fapt ce ar pune în mare pericol patrimoniul muzeal de o valoare excepţionalǎ format din obiecte şi manuscrise unicate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă