10.7 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialConstanța va avea un parc nou pe două hectare

Constanța va avea un parc nou pe două hectare

Municipiul Con­stanța va avea un parc nou, de două hectare.

Acesta este amplasat la intersecția bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu, în­tr-un spațiu care aparține SC RAJA SA. Este locul de unde se extrage apa care alimentează municipiul. De aceea zona este strict protejată din punct de vedere sanitar și este nevoie de anumite investiții până când spațiul va fi deschis publicului.

”Parcul va fi deschis publicului cel mai târziu pe 15 iulie”, a precizat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe. Anunțul a fost făcut cu ocazia prezentării unei cișmele otomane care face parte din parc și care a fost reabilitată de către regia de apă.

„Am pus în valoare un monument important, care arată că Dobrogea a fost populată tot timpul, că aici a existat o civilizaţie puternică, sănătoasă, modernă, de sute de ani. Cișmeaua otomană datează de la 1864 și în acele vremuri asigura o apă de calitate întregii localităţi. Pentru noi, Cișmeaua otomană reprezintă emblema apei în orașul nostru, iar restaurarea acestui monument istoric reprezintă un nou început simbolic în încercarea noastră continuă de a asigura, prin apă, o calitate a vieții cât mai ridicată”, a declarat, la festivitatea de inaugurare a monumentului restaurat, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

„Cișmeaua este o parte a istoriei comune a Turciei și României”, a spus și viceconsulul Consulatului Turc la Constanţa, Bakîrgi Yunus Emre. 

Pe timpul sultanului Adbul Aziz

După încheierea războiului din Crimeea (1853-1856), Dobrogea a devenit câmp de bătălie între trupele Imperiului Otoman, Rusiei, Marii Britanii și Franţei. În 1854, într-o Constanţă aproape distrusă, mii de soldaţi francezi au murit de holeră, deoarece sursele de apă au fost intenţionat infectate prin aruncarea cadavrelor în fântâni.

Perioada de pace care a urmat a făcut posibilă găsirea unor surse curate de apă. Nu departe de Insula Ovidiu, de pe Lacul Siutghiol, există un puternic izvor de apă dulce, care a fost identificat și captat. În timpul domniei sultanului Adbul Aziz, autorităţile otomane din Dobrogea au decis construirea, aici, în 1864, a unei cișmele de mari dimensiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă