20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConstănțenii, prizonierii încălzirii centralizate

Constănțenii, prizonierii încălzirii centralizate

Aproape 80.000 de familii sunt racordate la rețeaua de încălzire centralizată în Constanța. Fără gaze pe timpul comunismului și mult timp după, orașul s-a bazat numai pe acest sistem pentru a-și încălzi apartamentele. De altfel, pentru mulți bucureșteni poate părea bizar că și acum aceste familii cară periodic butelii cu gaz metan pentru aragaz. Odată cu introducerea rețelei de gaze, mii de constănțeni au dorit să migreze de la rețeaua centralizată pentru una individuală. În 2006 li s-a pus o piedică majoră. 

Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, aplicabilă din 2007, stipulează clar, conform articolului nr. 3, că se aplică principiul “un condominiu – un sistem de încălzire“. Cum puțini apucaseră să se debranșeze, lucrurile au fost practic blocate.

Radu Mazăre, „groparul“ sistemului centralizat

Până în 2011, de bine, de rău, facturile la încălzire erau suportabile. Constănțenii plăteau, ca în București, o gigacalorie de 170 de lei. Primarul Radu Mazăre a avut însă o idee despre care opoziția a spus că are caracter electoral: a eliminat subvenția pentru gigacalorie și a început să acorde ajutoare de încălzire pentru persoanele cu venituri mici. Așa se face că a urmat un exod din rețeaua RADET a celor care aveau de plătit o gigacalorie de aproape 400 de lei, adică și peste 1.000 de lei pe lună. Fiind vorba despre persoane cu venituri mai mari, acestea și-au permis investiția într-o centrală pe gaze și au găsit metode de debranșare. Unii au făcut cu de la sine putere. “Mi-am tăiat singur țevile“, a spus un constănțean care stă la ultimul etaj. RADET recunoaște că nu are ce face în astfel de cazuri și că cei care își taie țevile trebuie să ajungă la o înțelegere cu asociația de proprietari. De iarna trecută, primăria subvenționează din nou gigacaloria, care a sărit de 400 de lei, iar populația plătește 250 de lei.

În prezent, taxa de debranșare de la rețeaua de termoficare este de 496 lei, iar de la apă caldă, de 131 lei pentru un robinet. 

PROIECT

Taxe mai mici, birocrație redusă

Cei care vor să se debranșeze legal se lovesc de birocrație și de taxele mari. Dosarul de debranșare are nu mai puțin de 25 de pagini. În plus, cheltuielile sunt de ordinul sutelor de lei, constănțenii fiind nevoiți să plătească și dacă primesc aviz ne­gativ. Având în vedere aceste lucruri, consilierul local PNȚCD Tudorel Chesoi a depus, ieri, un proiect de hotărâre prin care cere ca taxa pentru emiterea procesului-verbal de debranșare/deconectare să se realizeze după achitarea de către solicitant a unei taxe de numai 50 lei, care să includă costurile de deplasare a angajaților, precum și realizarea lucrărilor. De asemenea, mai cere ca avizul pentru deconectare și/sau debranșare să se emită gratuit. În plus, consilierul solicită RADET ca cererile pentru obținerea avizului în vederea deconectării/debranșării să poată fi depuse în orice perioadă a anului (acum se poate numai în perioada în care nu se furnizează căldură).

 

Cele mai citite

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă