5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialConstănțenii ar putea să rămână fără apă caldă

Constănțenii ar putea să rămână fără apă caldă

Constănțenii riscă să rămână, în plină vară, fără apă caldă. Situația este dezastruoasă:

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) Constanța are datorii imense către Electrocentrale Constanța (CET), iar conducerea acesteia din urmă amenință că nu va mai livra agent termic, deci ­RADET nu va mai avea ce să distribuie către locuințele oamenilor. Situația a fost anunțată luni, iar ieri s-a încercat găsirea unei soluții de compromis.

Problema de fond însă nu s-a rezolvat, iar zeci de mii de constănțeni sunt îngroziți că s-ar putea să nu se rezolve nici până la iarnă. După ce că plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară, care se va majora din nou, pe 29 iulie, la 430 de lei, s-ar putea să rămână și în frig.

Datorii de 191 milioane lei

Cum spuneam, din punct de vedere financiar, RADET se află nu în groapă, ci chiar pe fundul ei. Regia are de achitat suma de 191.060.451 de lei ­către CET. ­„Suma este în litigiu şi reprezintă datoria generată de neplata la timp a subvenţiilor. Electrocentrale Constanţa a informat Primăria Constanţa şi Prefectura Constanţa că din 26 iulie va opri furnizarea agentului termic în Constanţa. RADET Constanţa nu are surse financiare pentru achitarea acestei datorii”, spunea Liviu Popa, directorul RADET, luni. Acesta a mai spus că, din 1 octombrie 2014, Electrocentrale Constanţa s-a separat de ELCEN Bucureşti, din care făcea parte, iar de atunci RADET și-ar fi achitat facturile către CET.

Ce spune CET

Pentru suma de 191 milioane lei, CET a emis o notificare către RADET. „Vă punem în vedere faptul că, în măsura în care, în termen de 10 zile de la data primirii prezentei, nu veţi achita către Electrocentrale Constanţa, totalul datoriilor scadente pe care le înregistraţi în valoare de 191.060.451,60 lei, sume îndestulătoare pentru asigurarea continuităţii activităţii de producere a energiei termice necesare populaţiei, instituţiilor publice şi agenţilor economici de pe raza municipiului Constanţa, ne vedem nevoiţi să întrerupem livrarea energiei termice”, scrie în această notificare. Mai mult, conducerea CET explică: ”Existenţa unor datorii ale RADET Constanţa într-un cuantum considerabil determină o situaţie financiară foarte dificilă a SC Electrocentrale Constanţa SA, situaţie ce este susceptibilă a conduce chiar şi la oprirea activităţii societăţii. Faţă de această chestiune devin aplicabile dispoziţiile aplicabile articolului 15, litera „a“ din contractul de vânzare-cumpărare nr. 9/05.03.2014, conform cu care subscrisa, în calitate de vânzător are dreptul să întrerupă livrarea energiei termice.“

Întâlnire de urgență

Ieri, conducerile celor două instituții, prefectul și primarul Constanței s-au întâlnit pentru a găsit soluții. S-a ajuns la o soluție de compromis: furnizarea apei calde nu se va opri, a spus prefectul Adrian Nicolaescu. Reprezentanții RADET și cei ai CET au semnat un protocol prin care primii se obligă să achite o parte din datorie. Prefectul a spus că va face demersuri către Ministerul de Finanţe pentru găsirea unei soluţii în vederea rezolvării acestei situaţii, respectiv aministie fiscală a restanţei sau compensare. Liviu Popa a mai spus că s-a stabilit ca RADET să cesioneze o parte din datoriile consumatorilor în valoare de 20 de milioane lei către CET.

Apel către restanțieri

Conducerea RADET îi roagă pe restanțieri să-și plătească datoriile. ”În zilele următoare ­RADET va întreprinde acțiuni energice pentru izolarea celor rău-platnici. Vă rugăm să înțe­legeți situația dificilă în care se află producătorul de energie termică și să realizați că plătindu-vă facturile la zi aveți siguranța menținerii continuității serviciului public. Mulțumim tuturor celor care vor da curs apelului nostru și vor face eforturi să își achite obligațiile de plată”, au precizat reprezentanții RADET Constanța. 

Ce promitea Radu Mazăre

Primarul Radu Mazăre promitea, înainte de alegerile locale din 2012, că va construi un CET nou și că vom avea o gigacalorie mai ieftină (era 150 de lei atunci). ”Nu se poate peste noapte chestiunea asta. Trebuie să bage bani acolo, să ne furnizeze o gigacalorie mai ieftină şi ea venind din start mai ieftin, plus subvenţia, o să mai scadă încă o dată. Chestiunea este urmărită de viceprimarul Făgădău, care este umbra lui Oprescu. La fel cum o să se facă în București, cu CET-ul, deci suntem exact în tandem cu Oprescu. Şi atunci, dacă îşi bate el capul, de ce să mi-l mai bat şi eu?”, spunea el, peste câțiva ani. CET nou nu s-a construit. Acum, gigacaloria este 411 lei. La ședința de consiliu local de vineri se va vota majorarea ei la 430 de lei.

Acestea sunt însă soluții de formă, nu de fond. Problema provine că, în ultimii 15 ani, administrația PSD, care conduce și acum orașul, să subvenționeze cu circa 10 milioane de euro pe an căldura, în loc să construiască un CET nou sau să reabiliteze sistemul de distribuție.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă