12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialGorj: Expoziţii şi vernisaje, la 140 de ani de la naşterea lui...

Gorj: Expoziţii şi vernisaje, la 140 de ani de la naşterea lui Brâncuşi

Autorităţile judeţene şi locale din Gorj vor organiza, timp de trei zile, o serie de evenimente dedicate împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Astfel, manifestările vor cuprinde vernisaje, prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor asupra stării monumentelor Ansamblului “Calea Eroilor”, expoziţii fotodocumentare, lansări de reviste, concerte susţinute de Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş, informează Agerpres.

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, Ion Cepoi, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că programul va debuta joi, 18 februarie, cu vernisajul expoziţiei “Desenul post-Brâncuşi”, expoziţie de grup a membrilor Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România. 

Pe 19 februarie, chiar în ziua naşterii lui Constantin Brâncuşi, manifestările vor începe la ora 10,00 cu Colocviile Brâncuşi (partea I) care vor include un simpozion ştiinţific cu participare naţională şi internaţională, prezentarea raportului privind prima fază a cercetărilor efectuate în cadrul programului de monitorizare a Ansamblului brâncuşian de către Institutul Naţional de Cercetări în Optoelectronică Bucureşti, lansarea unei noi serii a revistei Brâncuşi. 

“Avem un element de noutate care va fi inclus în programul din 19 februarie. La ora 13,00 va avea loc în Parcul Coloanei fără Sfârşit un ceremonial militar şi religios la care va participa un secretar de stat din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi vor decoraţi veteranii de război din Gorj, va fi o gardă de onoare etc. La ora 15,00 va avea loc şedinţa solemnă comună a Consiliului Judeţean Gorj şi a Consiliului Local al municipiului Târgu-Jiu, iar arhitectul Dorin Ştefan îşi va prezenta proiectul de modernizare şi amenajare a Căii Eroilor din oraş. Avem şi două evenimente internaţionale organizate de Institutul Cultural Român la Krombrach în Germania şi la Chişinău, în Republica Moldova, este vorba de o expoziţie fotodocumentară ‘Brâncuşi şi Gorjul’ “, a spus Ion Cepoi. 

El a mai menţionat că seara se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de Gheorghe Zamfir şi Dumitru Fărcaş, cu participarea Ansamblului Artistic Profesionist Doina Gorjului, iar sâmbătă va avea loc cea de-a doua parte a manifestării “Colocviile Brâncuşi”. 

La evenimentele de vineri sunt aşteptaţi să participe şi consilierul preşedintelui Klaus Iohannis, Sergiu Nistor, mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, preşedintele Institutului Cultural Român şi alţi reprezentanţi de la nivel guvernamental. 

Evenimentele din perioada 18-20 februarie fac parte din programul “2016 – Anul Brâncuşi în Gorj”, organizat de Consiliul Judeţean Gorj şi partenerii săi şi derulat în intervalul ianuarie-octombrie 2016. 

 

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă