15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCopiii Maicii Domnului

Copiii Maicii Domnului

 

Surorile Congregației Maicii Domnului au devenit „mame“ pentru copiii care provin din familii defavorizate. 

casă frumoasă din cartierul clujean Andrei Mureșanu adăpostește o „familie” mai puțin obișnuită. Nu este vorba nici de urmașii familiilor clujene care au ridicat frumosul cartier în perioada interbelică, atunci când fiecare casă din acest cartier era vizitată de Bobotează de părintele scriitor Ion Agârbiceanu, parohul greco-catolic al cartierului. Nu este vorba nici de noii îmbogățiți, care s-au mutat în cartier după boom-ul imobiliar care a început acum 10 ani, ci de niște locuitori aparte.

Este o familie atipică, formată din copii aflați în dificultate, care nu pot crește alături de părinți și care sunt îngrijiți de călugărițele greco-catolice din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Coordonatoarea acestei case de tip familial, care are o capacitate de 10 locuri, este Sora Bernardina, care are pregătire universitară în domeniul asistenţei sociale. Toate surorile călugăriţe, dar şi ceilalţi colaboratori ai casei, au, pe lângă pregătirea de specialitate necesară, şi un suflet mare pentru copii. În casa în care locuiesc, copiii sunt îngrijiți excelent. Nu doar că au parte de condiții materiale decente, ci primesc din partea surorilor și a personalului toată dragostea pe care nu le-o pot oferi părinții lor naturali. Acesta este motivul pentru care micuții din Casa de tip familial „Maica Domnului” au reușit să se integreze perfect în grupele de grădiniță sau în clasele din școlile unde sunt înscriși. Nu există nici un fel de diferență, de natură emoțională sau intelectuală, între acești copii și cei care provin din familii obișnuite. Practic, și structura pe vârste a copiilor este asemănătoare cu cea a unei familii tradiționale, mai numeroase. Copiii au vârste cuprinse între doi și opt ani.

Un succes remarcabil

Chiar dacă surorile şi întreg personalul Casei investesc mult și îi iubesc din tot sufletul pe acești copii, împreună cu Direcţia pentru protecţia copilului, să le găsească familii unde acești copii să fie crescuți, indiferent că este vorba de părinți adoptivi sau de părinții naturali. Sunt cazuri în care părinții au renunțat la copiii lor pentru că, pur și simplu, nu mai aveau mijloacele materiale ca să îi crească. În aceste cazuri, Surorile Maicii Domnului le oferă sprijin material, moral și emoțional, în așa fel încât familiile să poată fi reîntregite. Mulți dintre copiii care au fost reintegrați în familiile lor naturale primesc, de exemplu, îmbrăcăminte, produse alimentare, jucării, rechizite, cumpărate din donațiile Casei de tip familial „Maica Domnului”. Rata de succes este impresionantă. Din cei aproape 200 de copii care au trecut prin această casă de tip familial din Cluj-Napoca, peste 170 au fost adoptați, alții au fost reintegrați în familiile lor naturale, iar un număr foarte mic a fost transferat într-o altă instituție. Aceste rezultate i-au impresionat și pe străini. ”Noi am decis să ne implicăm și să ajutăm această casă de tip familial după ce am auzit despre ea de la cunoscuți. Surorile care administrează această casă sunt foarte discrete și foarte grijulii în ceea ce privește protejarea imaginii copiilor”, spune Francesco Guarnaccia, președintele asociației SOS Bambini România, care este filiala SOS Bambini Onlus, creată în Italia. La rândul său, Norina Peter, director SOS Bambini România, afirmă că ”acestor copii nu le lipsește nimic, mai ales din punct de vedere afectiv. Iar acest lucru explică și integrarea lor excelentă în grădinițe, dar și ușurința cu care copiii se adaptează la viața dintr-o familie obișnuită”, spune Norina Peter.

organizație

Ce face SOS Bambini

Organizația SOS Bambini România, care sprijină casa de tip familial din Cluj, a fost fondată doar în anul 2013. Organizația-mamă își are sediul în Italia, la Milano. În Cluj-Napoca, această organizație sprijină Casa Maicii Domnului, Casa Maria Gabriel din cartierul Gruia, unde sunt primiți orfani adolescenți, dar și o structură din Sighetu Marmației, care are drept scop protecția copiilor și care cuprinde trei centre, aflate sub autoritatea administrației publice, precum și o rețea de case familiale.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă