12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCosturi în plus pentru șantierele abandonate

Costuri în plus pentru șantierele abandonate

La sfârșit de decembrie, Primăria Capitalei constată că are o gaură în buget de 720 de milioane de lei. Reprezentanții societății civile susțin că în fiecare an Primăria taie din bugetul de investiții, crescând astfel costul lucrărilor, dar continuă să înceapă noi șantiere pe care le abandonează ani de zile.

Bugetul Primăriei Capitalei a fost rectificat negativ, investiţiile din fonduri proprii, respectiv cheltuielile de capital, fiind tăiate cu aproape 470 de milioane de lei, la 0,8 miliarde de lei, conform datelor publicate de Primăria Municipiului București (PMB). Ieri a fost discutată rectificarea bugetară în ședința Consiliului General. Gaura din buget a fost provocată de diminuarea cu aproximativ 400 milioane lei a sumelor provenite din cotele și sumele defalcate din impozitul pe venit, dar și din cauza scăderii sumelor încasate de municipalitate din închirieri și concesiuni. Soluția – reducerea banilor pentru investiții. Astfel, vor fi tăiați banii de la programul BEI de reabilitare a școlilor, de la programul de consolidare a blocurilor cu risc seismic, de la Pasajul Basarab, Penetraţie Prelungirea Ghencea – Domneşti, Penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti, consolidarea sediului vechi al Primăriei Capitalei, în condițiile în care municipalitatea trebuie să se mute de pe Splaiul Independenței, neavând un contract valabil de închiriere etc.

„Nu există o prioritizare a investițiilor. Pur și simplu se taie din bani. E o acțiune strict contabilă, care vizează doar bugetul“, spune Elena Calistru, directorul asociației Funky Citizens. Aceasta arată că, în termeni nominali, este cel mai mare deficit al bugetului Primăriei Capitalei de până acum. „Însă, ne-am obișnuit ca la fiecare sfârșit de an să facă rectificare bugetară. De ce? Fiindcă în Legea finanțelor publice, dacă există un grad de nerealizare de 80-90%, se aplică niște coeficienți și se reduce viitoarea alocare de la bugetul de stat. Fac rectificarea pentru a nu fi sancționați. Paradoxal, pe 30 septembrie au mai făcut o rectificare bugetară prevăzând o creștere a cheltuielilor de la 4,51 miliarde lei la 4,56 miliarde lei. Până la acea dată trebuiau să-și dea seama că nu au încasările estimate“, afirmă reprezentanta societății civile.

Calistru arată că, în proiectul inițial, bugetul de cheltuieli pe 2014 creștea cu 34,52% față de 2013, fără nici o justificare deoarece în scrisoarea-cadru a Ministerului Finanțelor se prevedea o creștere economică de 2,2% în 2014. Or, la o astfel de creștere a economiei nu poți mări bugetul de cheltuieli cu peste 30%.

Soluții de risipit banul public

Elena Calistru spune că PMB supraevaluează veniturile și cheltuielile și începe foarte multe șantiere, dând impresia că se face ceva pentru cetățenii Capitalei. În realitate, acestea rămân neterminate ani de zile, ceea ce înseamnă cheltuirea ineficientă a banului public. „Sunt cheltuieli asumate, se organizează licitații, însă nu mai apucă să facă investițiile și se acumulează datorii, crescând valoarea contractelor. Fiindcă o lucrare neterminată necesită bani pentru întreținere, astfel încât să nu se deterioreze lucrările deja executate. Pe de altă parte, pentru investițiile asumate, pentru care s-au organizat licitații, dar ulterior s-a tăiat finanțarea, companiile cărora le-au fost atribuite contractele pot da în judecată PMB fiindcă nu respectă contractul. Ceea ce înseamnă o altă cheltuială inutilă din banii publici. În plus, studiile de fezabilitate pot să nu mai fie valabile atunci când se vor face investițiile, ceea ce presupune alte cheltuieli“, afirmă reprezentanta asociației civice.

O altă nemulțumire frământă societatea civilă. Sânziana Dobre, director de programe, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, arată lipsa de trans­pa­rență a PMB: „Ședința Consiliului General care are pe ordinea de zi rectificarea bugetului trebuia anunțată cu 5 zile înainte. Anunțul s-a făcut sâmbătă seară, iar ordinea de zi a apărut câteva zile mai târziu, astfel încât să nu se poată formula nici un punct de vedere“. Iar cele afirmate de Dobre par a fi confirmate de refuzul PMB de a răspunde întrebărilor legate de buget. Care sunt cauzele rectificării negative cu o sumă atât de importantă? De ce la rectificarea anterioară din luna septembrie au fost crescute sumele prevăzute la cheltuieli, iar trei luni mai târziu acestea sunt tăiate drastic? Am adresat aceste întrebări Primăriei Capitalei, însă până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă