15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAnul 2016, pe litoral: În ciuda numărului mare de turiști, zeci de...

Anul 2016, pe litoral: În ciuda numărului mare de turiști, zeci de hoteluri sunt în paragină, iar problema locurilor de parcare este acută

Anul 2016 a fost, fără îndoială, unul din cei mai buni de după 1989 pentru turismul de pe litoralul românesc. Cel mai bun din ultimul deceniu, nu se sfiesc să spună, triumfalist, unii dintre actorii de pe litoral.Corina Martin, de exemplu, care conduce o Asociația Litoral Delta Dunării, asociație care încasează o taxă de la agenții economici din Mamaia și Satul de Vacanță pentru a-i promova (asociație din care hotelierii s-au retras însă, pentru că nu sunt de acord cu modul în care se cheltuie banii).

„2016 este anul în care am înregistrat mai multe premiere: cel mai bun sezon din ultimii 10 ani, cel mai lung sezon ca durata de operare, cele mai multe evenimente, cele mai multe zboruri atrase către destinaţie, cei mai mulţi turişti străini pe litoral”, spune ea. Oficial, Direcția Județeană de Statistică din Constanța confirmă cu cifre rezultatele bune.

”Numărul turiştilor sosiţi în primele zece luni ale anului 2016 a fost de 1.128.200 persoane, faţă de 987.100 persoane în perioada ianuarie-octombrie 2015, înregistrându-se o creștere de 14,3%. Și numărul înnoptărilor a crescut: 4.434.800 înnoptări în perioada ianuarie-octombrie 2016, faţă de 4.058.300 mii înnoptări înregistrate în acceași perioadă a anului 2015”, au precizat reprezentanții DJS.

Creșterea este însă mult mai mică în ceea ce privește numărul de turiști străini. În primele zece luni ale anului, numărul acestora a fost de numai 57.615, cu 5,2% mai mulți decât în perioada similară a anului 2015. Ponderea străinilor în numărul total de turiști se menține relativ constantă în ultimii ani: 5,1%. Au pariat mulți responsabili din turism că vor reuși să crească acest procent, inclusiv foști miniștri ai turismului, fără succes însă.

Adevăratele motive ale creșterii numărului de turiști

În funcție de interesele pe care le au, diverși jucători de pe piața turistică vor încerca să își asume meritele creșterii importante a numărului de turiști. Principalul motiv este însă că mai mulți români au preferat să-și petreacă vacanța de vară acasă, din cauza instabilității din unele țări care erau destinații preferate. Atentatele teroriste din acest an, inclusiv cele din Turcia, au tăiat brusc și serios apetitul pentru vacanțe peste hotare. ”România este percepută ca o destinație sigură, care poate primi vizitatori 365 de zile pe an", spunea, la începutul anului, președintele Autorității Naționale pentru Tutism, Anca Pavel-Nedea. Evident, la acest factor s-au adăugat și alții, cum ar fi renovarea unor hoteluri. În ceea ce privește însă infrastructura, nimic serios nu s-a schimbat în ultimii ani. De altfel, singura realizare notabilă în acest sens a fost acum patru ani, când s-a inaugurat Autostrada Soarelui.

Probleme din 2016

Litoralul, în ciuda numărului mare de turiști, are multe probleme, nerezolvate de ani. Zeci de hoteluri sunt nerenovate de zeci de ani sau pur și simplu lăsate în paragină. Stațiunile sunt sufocate de mașini, lipsa locurilor de parcare fiind acută, mai ales în Mamaia. Serviciile lasă de dorit de foarte multe ori, lucru de înțeles, dacă ne gândim că angajații lucrează (pe salariul minim plus șpagă) numai trei luni pe an. Câinii fără stăpân fac încă legea pe străzi, din Mangalia în Mamaia. Voucherele de vacanță, care ar fi impulsionat puțin industria, nu se aplică, deși există o lege în acest sens. În opinia reprezentanţilor Federaţiei Patronatelor din Turism, punctele slabe ale acestui sezon au fost neintroducerea impozitului specific şi „boicotul CNADNR”, care a afectat staţiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat „boicotul CFR”, victimele fiind tot staţiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută. O altă problemă a fost „nepăsarea autorităţilor locale faţă de aspectul staţiunilor”.

PERSPECTIVE. Semne bune în 2017

Toate indiciile arată că 2017 va fi un an mai bun pentru turismul de pe litoral. Principala realizare a lui 2016 este conectarea, prin curse aeriene, începând din aprilie 2017, a Constanței cu patru mari orașe din România: Cluj, Timişoara, Iaşi şi Oradea. Continuă și investițiile în unități de cazare, atât în Mamaia, cât și în sudul litoralului (un om de afaceri a anunțat deja că a plătit și va investi 25 milioane euro în Neptun-Olimp).

BILE NEGRE

  • Infrastructura de transport deficitară: drumul spre litoral este încă lung și anevoios.
  • Sistemul voucherelor de vacanță nu este funcțional.
  • Câinii fără stăpân, lipsa spațiilor verzi și a iluminatului public în multe stațiuni.
  • Serviciile de proastă calitate, comparativ cu prețurile mari (și la cazare, și la restaurante).
  • Lipsa unor alternative viabile de petrecere a timpului liber când e vreme rea.

BILE ALBE

  • 33 de hectare noi de plajă au apărut pe litoral, în urma lucrărilor de consolidare a malurilor și înnisipare.
  • Numărul turiștilor este în creștere cu 14,3% față de 2016, ajungând la 1.128.200 în primele zece lui.
  • Pentru 2017 s-au anunțat deja investiții de mai multe zeci de milioane de euro în infrastructura de cazare.
  • Din aprilie 2017, litoralul românesc va fi legat de patru mari orașe ale României prin curse aeriene.
  • România rămâne o destinație sigură de vacanță, context în care numărul turiștilor ar putea crește cel puțin cu același procent ca anul acesta.

 

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă