30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCum au ajuns plajele raiul hoţilor

Cum au ajuns plajele raiul hoţilor

Mamaia nu este numai staţiunea cea mai căutată de turişti, ci şi de hoţi. Aceştia din urmă ştiu că pot avea parte de o pradă bogată, pentru că plajele sunt pline de oameni cu bani. Unii dintre ei au dat lovitura duminică. Se aflau pe plajă, la pândă, şi au văzut o poşetă lăsată nesupravegheată pe un şezlong de pe plajă. Au luat-o şi au plecat, fără ca cineva să bage de seamă. Paguba este una record pentru acest sezon estival: pe lângă documente, femeia a mai fost păgubită de suma de 10.000 de lei, pe care o avea în poşetă. Un furt de valoare mare s-a înregistrat în urmă cu câteva zile, în Vama Veche, unde o turistă a rămas fără 4.000 de lei.

Mamaia nu este însă singura staţiune de unde se fură. De fapt, tot litoralul este împânzit de hoţi. Un alt caz reclamat la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a avut loc tot duminică, de data aceasta în Eforie. Aici s-a primit o reclamaţie de la un turist, care a lăsat nesupravegheat,  pe plajă un rucasc. A rămar fără el şi tot ceea ce conţinea, adică 200 de lei, un aparat foto digital şi un telefon mobil.

Infractorii acţionează şi în afara plajei. Tot duminică, în Costineşti, cineva a pătruns pe o fereastră lăsată deschisă a unui hotel şi a sustras o geantă cu documente personale şi suma de 385 lei. De asemenea, Poliţia Neptun face cercetări în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a persoanei, care, tot duminică, a sustras din interiorul unui autoturism o geantă, lăsată la vedere, în care se aflau bunuri şi documente personale, precum şi un telefon mobil.

Cum s-a ajuns aici

Furturile de pe plaje s-au înteţit şi pentru că poliţia nu mai are dreptul să patruleze aici. Potrivit Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor valorilor şi protecţia persoanelor, cu ultimele modificări, asigurarea protecţiei turiştilor revine societăţilor ce administrează aceste plaje. Poliţiştii spun însă că acest lucru nu înseamnă că nu vor interveni la sesizări, în cazul unor furturi sau scandaluri, de exemplu. De principiu însă, operatorii de plajă ar trebui să angajeze personal specializat pentru paza bunurilor turiştilor. Ar exista şi soluţii mai simple, cum ar fi amplasarea de mini-seif-uri la margina plajei, unde să fie depozitate bunurile persoanele de valoare. Aceasta va fi şi una dintre popunerile care vor fi luate în discuţiile regulate dintre poliţişti şi reprezentanţii hotelirilor şi operatorilor de plaje.

Poliţia trage încă un semnal de alarmă

Furturile au loc în special din cauza neglijenţei, spun poliţiştii. Pentru a schimba atitudinea, conducerea I.P.J. Constanţa a dispus intensificarea acţiunilor de prevenire a furturilor de pe plajă, din auto şi din camerele de hotel. Astfel, poliţiştii de ordine publică şi cei din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii vor distribui pliante informative, vor discuta cu cetăţenii identificaţi ca fiind neglijenţi cu bunurile proprii (care îşi lasă bunuri la vedere în autoturisme şi pe şezlongurile de pe plajă, care îşi lasă ferestrele deschise de la camerele de hotel situate la parter sau la etajul 1). Totodată, se va acţiona în sistem integrat, în colaborare cu Jandarmeria Constanţa, în vederea combaterii infracţiunilor specifice sezonul estival.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă