17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum au distrus Mazăre și prietenii săi spațiul verde din Constanța

Cum au distrus Mazăre și prietenii săi spațiul verde din Constanța

Nimeni nu știe, oficial, câți metri pătrați de spațiu verde există în municipiul Constanța. Cert este însă că suntem departe de normele europene, care prevăd 26 mp pe cap de locuitor. Potrivit unor cifre neoficiale, stăm de circa 13 ori mai prost. S-a ajuns la această situație dezastruoasă pentru că cei care au condus orașul au avut alte interese. Primul dintre aceștia a fost primarul PSD Radu Mazăre. L-am auzit personal spunând, în urmă cu mulți ani, că în orașul Constanța nu există poluare, pentru că este situat la malul mării și briza aduce un aer proaspăt. Acesta a fost unul dintre principiile care au stat la baza unor decizii cel puțin ciudate ale primarului.

De exemplu, a înlocuit troleibuzele cu autobuze și a desființat tramvaiele. Cu alte cuvinte, toate mijloace de transport eco au fost înlocuite cu unele poluante. În spatele acestor decizii au existat și interese economice, evident. Cert este că locuitorii orașului s-au trezit cu autobuze importate din… Belarus.

Parc ciopârțit

A urmat apoi o altă decizie controversată: emiterea unei autorizații pentru construirea unui mall în Parcul Tăbăcărie. În anul 2000, consilierii locali din Constanța au decis, prin hotărârea 396 din 28 septembrie, construirea unui centru de agrement, cultură și comerț, pe o suprafață de 43.500 mp, în Parcul Tăbăcărie. Ni s-a promis că pe un teren de 22.750 mp se va realiza un centru de agrement, cultură și comerț, în această ordine. În anul 2003, mai multe terenuri, printre care și cel din parc, sunt trecute din domeniul public în domeniul privat al municipiului Constanța, printr-o hotărâre de consiliu local.

Printr-o serie de hotărâri, retrocedări și licitații publice, terenul în suprafață de 43.000 mp din Parcul Tăbăcărie ajunge în proprietatea firmei Holand Development Group. În 2004 se emite un nou PUZ, iar pe 2 iunie 2008 Neocity Group, controlat de omul de afaceri israelian Elan Schwartzenberg, inaugurează clădirea. De comerț, nu de agrement, nu de cultură. Patinoarul promis a dispărut din planuri. Acolo însă s-au deschis mai multe birouri ale… Primăriei Constanța. Afacerea a fost vândută între timp unor sud-africani, care au luat decizia, aprobată de primarul actual PSD, Decebal Făgădău, să extindă mall-ul.

Între timp, Schwartzenberg a fost dat în urmărire internaţională. Acesta este acuzat de procurorii DNA de complicitate la dare de mită. „În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu, cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social «Henri Coandă» în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)“, precizează DNA într-un comunicat de presă.

„Un bâlci de prost gust“

Cel mai recent eveniment controversat în care a fost implicat Parcul Tăbăcărie a fost un festival de film. Pentru a nu părea subiectivi, cităm opinia exprimată public de un constănțean, Ion Stelian, avocat de profesie.

„Știam de mult timp de planul primăriei de a transforma Parcul Tăbăcărie într-un parc de distracții de genul Satului de Vacanță, un bâlci de prost gust unde să se insereze, unul câte unul tot felul de comercianți cu gherete, tonete, tiribombe, etc. Primul pas se pare că s-a făcut. Ca și cum ar fi moșia sa, primarul a dat un colț din parc în folosința unui distins voluntar, ONG-ist, copil de casă al primăriei, care l-a sprijinit pe primar în campania electorală și, evident, trebuia recompensat cumva. În acest perimetru, distinsul domn Victor Maxim și-a atârnat catrafusele prin copaci, va pune șezlonguri, mese, scaune, corturi echipamente audio-video pentru a sta frumos în natură la o bere, la un suc și a sparge semințe vizionând vreun film, sau poate documentar despre cât de capabil este noul primar și despre cât de frumoasă e Constanța.

Se terminaseră zonele unde se puteau organiza evenimente și rămăsese doar acest colțișor de parc disponibil.“ Acesta spune că este ciudat cum o asociație cu denumire „verde“ – Greenpact Worldwide – în loc să protejeze puținele parcuri din Constanța, încearcă să le invadeze și să le exploateze în propriul interes.

Biserici în parc

O situație cel puțin inedită se regăsește în parcul de la Casa de Cultură, unde Arhiepiscopia Tomisului are autorizație pentru construirea unei catedrale și a unei capele mortuare. Ambele sunt în curs de construcție de ani buni de zile. Mulți locuitori din zonă sunt nemulțumiți de faptul că spațiul verde, și așa puțin, a fost acaparat de aceste biserici.   

Parcul Tăbăcărie, în loc să se transforme în grădină botanica, se va transforma în Bâlciul Prietenilor primarului. E o greșeală majoră care trebuie corectată.“ Ion Stelian, constănțean, avocat

ANALIZĂ

Cea mai mare scădere la nivel național

Lucrurile stau la fel de prost și în restul județului. Într-o analiză rea­lizat în trecut de Econtext, județul Constanța se situează pe primul loc în ceea ce privește defrișarea spațiului verde. Din 1991 și până în 2010, Constanța a pierdut circa o treime din spațiul verde. Mai precis, 453 de hectare, de la 1.366 de hectare în 1991, până la 913 hec­tare în 2010.

INTERESE

De ce nu avem Registrul spațiilor verzi

Constanța nu are un registru al spațiilor verzi, deși potrivit Legii 24 din 2007 trebuia să îl întocmească până în 2011. Garda de Mediu a amendat instituția de două ori din cauza acestui lucru. Decebal Făgădău a precizat că registrul nu este gata pentru că este un proiect complex, pe de o parte. A lăsat să se înțeleagă și că nu au existat resursele financiare necesare pentru a fi realizat. Curios, municipiul Constanța, care are un buget de circa 150 milioane de euro anual, nu a găsit bani pentru realizarea acestui registru, cum nu a reușit nici realizarea unui nou plan urba­nistic general. Bani pentru firmele partenerilor de afaceri ai lui Radu Mazăre, cum ar fi Sorin Strutinsky, s-au găsit însă și în perioada lui Radu Mazăre, se găsesc și acum.

P.S. City Park Constanta a fost achizitionat pe 17 decembrie 2013 de catre NEPI, prin filialele NEPI Four Real Estate Solutions S.R.L. si NEPI Bucharest Two S.R.L de la compania Everest Investitii Si Consultanta S.A. (“EIC” sau “the Project Company”) din Triad Trading B.V.

 

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă