6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum devine Clujul sursă de inspirație pentru administrațiile din Strasbourg și Bruxelles

Cum devine Clujul sursă de inspirație pentru administrațiile din Strasbourg și Bruxelles

În ciuda faptului că, în general, performanțele administrației locale sunt jalnice, totuși, există și modele de bune practici în administrație, pornite din inițiativa societății civile, care sunt exportate în alte țări europene. Concret, unul dintre cele mai inovatoare programe pornite la Cluj în contextul Capitalei Europene a Tineretului va fi extins pe mai multe paliere.

Este vorba de programul ComOn, derulat de Grupul Pont, care presupune bugetarea participativă, adică alocarea unor finanțări publice în funcție de prioritățile comunității, comunicate ca atare prin vocea societății civile. Ideea acestui program a fost lansată de Andras Farkas, coordonatorul Grupului Pont, cel care a avut și idea candidaturii Clujului la titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Programul de bugetare participativă va fi extins pe trei niveluri.

Din partea administrației locale, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că acest program, o premieră pentru Europa Centrală și de Est, va include cartierul Mănăștur, unde a fost testată în premieră inițiativa, precum și cartierul Mărăști. Administrația locală va aloca celor două cartiere o anumită sumă de bani, din bugetul orașului, care va fi cheltuită în funcție de prioritățile stabilite în urma consultărilor cu cetățenii și cu ONG-urile clujene. De asemenea, va continua bugetarea participativă a activităților de tineret, un concept care a fost testat cu succes în acest an. Emil Boc ar dori ca nivelul de finanțare pentru acest program să fie măcar la nivel din acest an, când Consiliul Local a alocat suma de 500.000 de lei.

Extindere în mai multe orașe

La rândul său, președintele Grupului Pont, Andras Farkas, a declarat că ”modelul de bugetare participativă va fi extins”. În străinătate, modelul va fi aplicat în orașele Bruxelles și Strasbourg, care găzduiesc importante instituții europene. Dacă în Bruxelles se află sediul Comisiei Europene și unul dintre sediile Parlamentului European, precum și sediul NATO, în Strasbourg se află sediul principal al Parlamentului European și cel al Curții Europene a Drepturilor Omului.

Pentru că modelul de bugetare participativă a stârnit interesul instituțiilor europene, acestea au încurajat extinderea programului în cele două capitale europene. De asemenea, în țară, programul va fi extins în București, Iași, Timișoara și Brașov, iar acum inițiatorii încearcă să aleagă între Craiova și Sibiu, pentru a desemna cel de-al cincilea centru universitar unde va fi aplicată această inițiativă.

Susținere din partea mediului privat

Un alt treilea nivel pe care va fi extins programul vizează implicarea mediului privat. BCR a alocat suma de 15.000 de euro pentru a finanța diferite proiecte inițiate de grupuri informale. În cazul în care membrii acelor grupuri vor reuși să strângă din comunitate suma de 1.000 de lei, BCR va oferi încă 1.000 de lei pentru concretizarea proiectului. ”Deși par sume mici, multe dintre inițiativele tinerilor, mai ales cele punctuale, pot fi realizate cu astfel de sume”, a declarat Andras Farkas.   

Programul în cifre

În total, au fost depuse 437 de proiecte, asumate de către grupuri informale de tineri. Programul
ComOn a beneficiat de o finanțare de 60.000 de euro din partea Guvernului Regal al Norvegiei, de bugetul de 500.000 de lei oferit de Primăria Cluj-Napoca, precum și de finanțări private, precum cea oferită de BCR.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă