11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum eșuează un proiect european. Cazul parcului arheologic din Constanța

Cum eșuează un proiect european. Cazul parcului arheologic din Constanța

Lângă Primăria Constanța se află un parc, denumit oficial ”Parcul Arheologic”. Găsiți aici vestigii din perioada romano-bizantină, urme ale vechii cetăți Tomis. Parcul acesta se află, de mult timp, într-o stare deplorabilă.

Este plin de buruieni, de mizerii, își așteaptă o soartă mai bună. Parcul a ajuns și un model negativ despre cum pot fi pierdute fonduri europene și despre cum o lucrare, care ar fi trebuit să fie realizată cu bani comunitari, va ajunge să îi coste scump pe contribuabilii constănțeni.

Un eșec început în 2013

Povestea eșecului începe în data de 1 octombrie 2013, când consilierii locali au aprobat proiectul „Reabilitarea şi amenajarea Parcului arheologic”, care urma să fie finanțat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007/2013.  Cu aceeași ocazie a fost aprobat şi proiectul privind documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru proiect. Pe 8 ianuarie, primăria acorda autorizația de construire, document necesar la dosar.

Valoarea totală a proiectului era de 20 milioane lei, din care contribuţia proprie a municipalităţii era de numai 450.000 lei. Durata de implementare promisă – 17 luni; durata de execuţie – 10 luni. Ar fi trebuit reamenajate aleile, plantați 300 de arbori înalți, 218 arbuști şi 22.000 metri de gard viu. În plan era trecută și amenajarea a două locuri de joacă pentru copii, a unuia cu echipamente de fitness, dar și a unuia pentru cei care doreau să vină cu animale de companie în parc. În plus, se promitea amplasarea de bănci, pergole, stâlpi de iluminat, panouri informative pentru obiectele arheolo-gice, un grup sanitar și toalete ecologice, precum și un sistem de supraveghere video și un sistem automat de irigat.

Licitații și contestații

Procedura de achiziţii publice pentru atribuirea contractului a fost dema-rată în vara lui 2015, dar firmele asociate SC Euromateria SRL (lider de asociere) și SC Rico SRL au depus o contestație la Consiliul Naţional pentru Soluţio-narea Contestaţiilor, care a fost respinsă în luna octombrie 2015. Primăria a organizat încă o licitație pentru desemnarea constructorului în noiembrie 2015, pe SEAP, iar câștigătoare a fost o asociere de patru firme: SC Mobitom SA (lider de asociere), SC Pomacost SA, SC Almaclima SRL şi SC Sielbol SRL. Primele trei sunt cunoscute ca firme ce au avut mai multe contracte extrem de bănoase în perioada în care Constanța a fost condusă de echipa Radu Mazăre-Nicușor Contantinescu. Lucrările au început, dar licitația a fost contestată de aceleași două firme, SC Euromateria SRL şi SC Rico SRL, care fuseseră descalificate. Curtea de Apel le-a dat dreptate, iar primăria a reluat procedurile de achiziție. SC Euromateria a pierdut din nou, dar a făcut o nouă contestație. De data aceasta a pierdut, a contestat și a ajuns la Curtea de Apel, care nu i-a mai dat dreptate. În total, în această perioadă, firma a depus patru contestații și a deschis două procese în instanța de contencios-administrativ. 

Plătesc constănţenii

Primarul Decebal Făgădău a declarat că parcul va fi reabilitat, dar cu bani de la bugetul local, și că se va îndrepta în instanță împotriva celor care au contestat de patru ori: „S-a terminat și contestarea contestației, în sfârșit! Putem semna contractul, suntem în procedură de semnare a sa. Evident, între momentul inițial și acest moment au intervenit câteva schimbări. Trebuie să facem o analiză corectă a stadiului lucrărilor, pentru că dacă inițial am făcut un șanț, iată că la mai bine de un an de zile acest șanț e plin, ori cineva va trebui să plătească pentru a desface din nou șanțul, pentru a poza cablurile electrice, și așa mai departe. În plus, s-au produs deteriorări față de momentul respectiv. Cu toate aceste expertize, caut posibilitatea de a mă îndrepta, în numele municipiului, împotriva celor care ne-au blocat mai bine de un an de zile. Să nu credeți că voi accepta să fi pierdut bani europeni doar pentru că cineva s-a gândit să conteste de patru ori. Îmi doresc ca lucrările să înceapă cât mai repede. Nu înțeleg cum statul poate să te aducă în această situație în care ai un contract semnat, ai o contestație și contestatarul are mai multe drepturi decât cetățeanul, al cărui interes ar trebui să-l apăr și să-l reprezint eu“.

Noul termen de finalizare a lucrărilor, avansat de primar, este 1 mai 2017.

OBIECTIVE. Zonă plină de istorie

Aleile parcului sunt un adevărat muzeu în aer liber. Puteți admira aici coloane și amfore antice, dar și zidul roman de incintă, vizibil pe una dintre laturile parcului. De asemenea, sunt vizibile două porți de intrare în cetate, care datează din secolul al III-lea e.n. Lângă parc se află o clădire pe care a fost amplasată harta orașelor antice din actuala Dobrogea – unul dintre punctele de reper ale orașului.

 

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă