19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum pot fi readuse la viață hotelurile- fantomă din sudul litoralului

Cum pot fi readuse la viață hotelurile- fantomă din sudul litoralului

 

Cele mai frumoase și mai căutate hoteluri din sudul litoralului sunt părăsite de peste un deceniu. Hoteluri ca Amfiteatru, Panoramic și Belvedere, de exemplu, sunt clădiri ce par locuite de fantome: picior de turist nu a mai călcat pe aici demult.

An de an, primarii sau șefii de la București ai turismului vin, se uită, se minunează și spun că vor veni cu soluții. De fiecare dată fie au mințit, fie nu au putut face nimic. Dovadă este că și acum sudul litoralului este plin de ruine. Din cauza acestor cangrene, turismul moare încet, dar sigur.

De ce s-a întâmplat acest lucru? Din cauza modalității în care aceste unități au fost privatizate și a paraliziei statului român. Acesta a vândut hotelurile, dar nu a fost în stare să impună măsuri pentru ca unitățile să funcționeze și post-vânzare. Ministrul Turismului de atunci, Dan Matei Aghaton, a recunoscut candid că nu a eixtat o direcție post-privatizare în minister și că vânzarea s-a făcut la licitație, pe baza prețului cel mai bun.

Statul și-a încasat banii, dar hotelurile au fost uitate de așa-zișii investitori, iar acum, la mai bine de 10 ani, dacă tragem linie, o să constatăm pierdere, per total, pierdere rezultată în faptul că afacerile s-au oprit, că turiștii nu au mai venit, că angajații au fost trimiși în șomaj. Trei mari firme dețin active importante în sudul litoralului. Frații Micula au cumpărat în 2002 – 2003, când sucurile pe care le produceau se vindeau ca pâinea caldă, 12 hoteluri, trei în stațiunea Mamaia (Unirea, Patria și National) și nouă în Neptun-Olimp (Banat, Romanța, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Bâlea și Clăbucet).

Fostul șef al Autorității Naționale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, dezvăluia pentru Capital o discuție cu aceștia: „Pe frații Micula îi doare-n cot să deschidă hotelurile din Neptun. Îmi zic: «șefu’, să-mi iau eu personal acum? Aștept Uniunea Europeană, să le vând!». Că au cumpărat un hotel cu 500.000 de euro și poate-l vând cu trei-patru milioane“. THR Marea Neagră deține câteva zeci de hoteluri pe litoral, cu un total de 7.836 locuri de cazare. Societatea este controlată în proporţie de 77,7131% de SIF Transilvania. THR deține cele mai multe hoteluri lăsate în paragină în sudul litoralului. A încercat să vândă de mai multe ori o parte din ele, dar fără să reușească. În 2014, societatea a reușit un profit de aproape 8 milioane de lei. O altă firmă mare care a lăsat hoteluri în paragină este Unita Turism. Este, se spune pe pagina lui de prezentare, cel mai mare lanț de hoteluri din România. Hotelul Panoramic din Olimp este în proprietatea sa. Ironic, pe site este cotat la patru stele. Nu are însă un link dedicat, cum au celelalte. Firma mai deține un hotel în Cap Aurora și trei în Mamaia.

Încă o promisiune

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, știe problema și a venit cu o nouă promisiune. El a afirmat că proiectul legii turismului, care ar trebuie să fie postat, de ieri, pe site-ul ministerului, prevede că proprietarii unităţilor hoteliere lăsate în paragină vor fi amendaţi. „Acel abuz de drept de proprietate, cu clădiri lăsate vrai­şte, cu obiecte care au fost la un moment dat în circuitul turistic, apoi abandonate, cu privatizări eşuate, de exemplu la Neptun-Olimp Hotelul Panoramic, luat, privatizat şi lăsat în paragină, lucrurile nu pot rămâne aşa la nesfârşit, strică tot ce este împrejur“. El a spus că proiectul legii turismului va intra în dezbatere publică, ministrul dorind ca acesta să fie adoptat cât mai repede.   

Contractele de privatizare, revăzute

„Propunem la aceste obiective care au fost supuse unui proces de privatizare clauzele post-privatizare activate, revăzute toate contractele şi reluat procesul de privatizare, dreptul şi obligativitatea autorităţilor locale de a sancţiona pe cei care strică imaginea zonelor turistice prin lăsarea în paragină a proprietăţilor, iar, dacă autorităţile locale nu se implică, sancţionarea lor de către agenţiile statului“.
Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă