15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum renaște Borsecul cu ajutorul basarabenilor

Cum renaște Borsecul cu ajutorul basarabenilor

Stațiunea Borsec cunoaște, de câțiva ani, un reviriment de senzație. Ea revine tot mai mult în atenția agențiilor internaționale de turism, cu ajutorul unor categorii de oaspeți mai puțin obișnuite. În timp ce alte stațiuni încearcă să îi atragă pe germani, britanici sau olandezi, în Borsec vin tot mai mulți turiști din Republica Moldova, dar și din Israel. Bineînțeles, nu lipsesc nici turiștii din România și din Ungaria. Însă turiștii din Republica Moldova au început să investească masiv. Vechi imobile, ridicate în perioada Imperiului Austro-Ungar, sunt cumpărate de basarabeni, care au cumpărat și terenuri lăsate în paragină. Aceștia au ridicat sau au reparat vechi case de vacanță și au început să deschidă și primele pensiuni ale investitorilor ”străini” din Borsec, alături de cele deja deschise de localnicii secui. 

”Noi suntem din Bălți și venim din 2012 în Borsec. Ne place foarte mult aici și ne simțim ca acasă. Venim și iarna, pentru schi, și vara, pentru cure de apă minerală. Acum, vom veni și mai des, o dată cu deschiderea bazei de tratament. Și atunci am decis să cumpărăm un teren și să ridicăm o pensiune. Ne-am luat și cetățenia română și nu am întâmpinat nici o greutate. O să ne păstrăm și casa și afacerile din Republica Moldova, iar aici o să angajăm pe cineva”, spune Vera Popovici, o basarabeancă ce va porni chiar în acest an noua afacere a familiei sale.

Ea nu este un caz izolat. Din 2011, când, în urma unei investiții realizate din fondurile europene puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, au fost deschise trei noi pârtii de schi, Borsecul a început să înflorească din nou. Iar lucrurile au început să se accelereze ca urmare a unei alte investiții, baza de tratament și wellness O – Saro, care folosește apă minerală încălzită. Această bază de tratament transformă Borsecul într-o stațiune care atrage turiști și în perioada de vară și reprezintă o atracție interesantă, pe lângă curele cu apă minerală pentru care veneau oricum turiști. Renașterea stațiunii și noile investiții au adus și provocări, iar administrația locală a început să extindă rețelele de utilități și să repare șoselele, care arătau ca după război. Iar aceste lucruri au început să îi atragă și pe turiștii din Israel. ”Sunt, în general, oaspeți mai în vârstă, mulți dintre ei originari din Transilvania, care vin să se bucure de apele minerale și de aerul curat al Carpaților”, spune Emese Nagy, una dintre localnice.

 

Odinioară, cea mai importantă stațiune

Borsecul era odinioară cea mai importantă stațiune din Transilvania, iar acum, după câteva decenii de decădere, autoritățile din micuțul oraș, cu doar 2.500 de locuitori, încearcă să recâștige acest statut. Marea bogăție a stațiunii este reprezentată de apele minerale. Fabrica de îmbuteliere a acestor ape furnizează, de altfel, cel mai mare număr de locuri de muncă din oraș.

Apele minerale sunt folosite și pentru diferite tratamente ale pielii. Apa minerală din Borsec a fost medaliată pe plan internațional încă de la Târgul Internațional din Viena, din 1873, când a primit și titlul de Regina Apelor Minerale.

Au urmat alte diplome, primite la expozițiile internaționale din Berlin și Trieste din 1876, dar și la Paris, în 1878. Din 1804 a început îmbutelierea apelor minerale, iar primele băi au fost construite la mijlocul secolului al XIX-lea. Dezvoltarea balneară a luat amploare în perioada interbelică.

Fenomene carstice spectaculoase

Turiștii care merg în Borsec pot face și excursii în jurul orașului. Ei pot vizita trei peșteri deosebit de frumoase: Peștera cu Stalactite, Grota Urșilor și Peștera de Gheață. Un alt obiectiv turistic spectaculos este reprezentat de izvoarele din Poiana Zânelor.

 

Centrul stațiunii Borsec este în plin șantier, pentru modernizare

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă