14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCum se atrag peste un miliard de lei din fonduri europene

Cum se atrag peste un miliard de lei din fonduri europene

Regia Județeană de Apă din Constanța a anunțat că absorbția fondurilor comunitare va fi, la sfârșitul anului, de 100 %.

Acum o lună, ministrul Fondurilor Europene de atunci prezenta un clasament al absorbției de bani comunitari. Spre surprinderea sa, Regia Județeană de Apă Constanța se situează pe locul al cincilea în România, depășind, de exemplu, Ministerul Educației și ­Cercetării.

Vineri, directorul regiei, Felix Stroe, a prezentat, într-o conferință de presă, stadiul proiectelor, dar și problemele cu care se confruntă acest domeniu.

Proiecte de 1,25 miliarde lei

Astfel, în cadrul Programului Operaţional de Mediu 2007-2015, RAJA a dezvoltat proiecte în valoare totală de 1.251.916.173 de lei, din care contribuţia sa proprie a fost de 241.108.344 de lei. Există cinci mari proiecte a căror implementare fie a fost deja finalizată, fie este într-un stadiu foarte avansat şi se vor recepţiona până la finele anului: „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“, „Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud“, „Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etapa a III-a Constanţa“, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov“ şi „Executarea branşamentelor de apă şi a racordurilor de canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa“.

Aceste cinci mari proiecte includ 51 de contracte de lucrări, din care 33 au fost deja finalizate. „Programul se apropie de final şi se va finaliza cu succes, un succes pentru care s-a muncit şi se munceşte foarte mult. Trebuie subliniată contribuţia RAJA la aceste investiţii, care s-a făcut printr-un împrumut foarte avantajos la B.E.R.D., dar şi din resurse proprii. 2015 va fi încheiat pe plus, cu un singur credit, cel pentru co-finanţarea proiectelor europene, nici­unul comercial“, a declarat Felix Stroe.

Ținta: un miliard de euro

Specialiștii RAJA se pregătesc pentru Proiectele Operaţionale Investiţii Mari (POIM), finanţabile pe exerciţiul 2015 – 2020. „Există deja un studiu de fezabilitate pe care acum îl discutăm, care include proiecte de peste 450 de milioane de euro. Dacă adunăm proiectele realizate în perioada de preaderare, cu cele pe P.O.S. Mediu şi POIM, se trece de un miliard de euro“, a mai spus directorul general al RAJA.

Departament special

Ca să ajungi să atragi atâtea fonduri europene îți trebuie oameni pregătiți. „Suntem singura companie din ţară cu o direcţie de dezvoltare şi finanţare externă, cu 100 de angajaţi, şcoliţi, cunoscători a două-trei limbi străine. Direcţia funcţionează din 2009, iar oamenii se pregătesc timp de 35 săptămâni/an, cu profesori de la Bucureşti, care le predau noţiuni de întocmire a contractelor europene. După pregătire urmează examene“, a declarat Felix Stroe.

Oamenii câștigă bine, dar ar câștiga și mai bine la multinaționale. Nu pot pleca însă, pentru că au contracte ferme cu RAJA.  

Amenzi usturătoare

Tratatul României de aderare la Uniunea Europeană spune că, până pe 31 decembrie 2015, unitățile administrativ-teritoriale trebuie să racordeze la instalația de apă curentă fiecare curte din respectiva localitate, în caz contrar statul va plăti o amendă între 10.000 și 130.000 de euro pe zi pentru fiecare localitate neconformă.

Multe localități au colaborat cu RAJA, dar sunt destule care încă nu au apă curentă. Exemplul pozitiv prezentat a fost Medgidia. ”Luăm ca exemplu un singur contract pe care l-am avut la Medgidia. În cadrul lucrărilor de reabilitate foraje și extindere rețea de apă/canalizare, contribuția RAJA a fost de 1.084.626 de lei, iar Primăria a pus 54.000 de lei. Iată ce diferență între contribuția unității administrativ-teritoriale și cea a operatorului regional. Aceste lucrări au fost un real ajutor pentru comunități, care au dat sume infime, într-un proiect de aproape 4 milioane de lei. Iată care este rolul benefic al operatorului regional”, a explicat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă