9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialCum se face un parteneriat cu administraţia locală

Cum se face un parteneriat cu administraţia locală

Liderii comunităţilor locale din România se adună săptămâna viitoare la Bucureşti, la Forumul Administraţiei Publice Locale, care şi-a propus edificarea unui „parteneriat transparent şi durabil al Guvernului cu administraţia publică locală“.

La evenimentul care are loc între 4 şi 5 iulie a.c. sunt anunţaţi ca vorbitori preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, viceprim-ministrul Vasile Dâncu, ministrul pentru Dialog, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, și viceprim-ministrul Costin Borc.

Cum se poate concretiza, totuşi, un „parteneriat transpa­rent şi durabil cu administraţia locală“? „Dacă vrem să facem ceva, trebuie să spunem ca până în anul 2020 sau 2025 cele mai bogate 10 judeţe să aibă autonomie financiară, iar până în 2030 toate judeţele ţării să aibă autonomie financiară“, a explicat Cristian Pârvan, reprezentant al Asociaţiei Oamenilor de Afa­ceri din România (AOAR), care se află printre invitaţii la acest forum.

Specialistul se referă la faptul că, în prezent, banii colectaţi din taxele şi impozitele locale ajung în bugetul consolidat de stat, apoi o parte dintre ei sunt transferaţi înapoi la autorităţile locale. „Toate încasările pe TVA şi pe muncă se duc la bugetul central, apoi urmează transfe­rurile. Eu, ca judeţ, ca primar, mă zbat să creez locuri de muncă, să atrag investitori, să am plătitori de taxe şi impozite, nu să stau cu mâna întinsă la guvern, iar guvernul să mă între­­be pe mine unde şi când să investească“, a detaliat pentru „România liberă“ responsabilul AOAR.

În prezent, explică Cristian Pârvan, chiar şi judeţele care prosperă aşteaptă să le fie transferaţi banii de la bugetul de stat. „Sau să trecem cardul de sănătate de la CNAS la Asigurări. Nu se poate de mâine pe poimâine, desigur, dar să controleze firmele de asigurări spitalele, nu CNAS“, a dat Cristian Pârvan un exemplu concret de reformă structurală.

Deocamdată, legislaţia este o piedică. „Citiţi proaspăta Lege a achiziţiilor de servicii sectoriale. Puneţi-vă în pielea unui primar cinstit, care vrea să aibă alegătorii săi căldură, într-un orăşel de 10.000 de locuitori, ce nu are decât căldură la sobă cu lemne. Cum procedează el legal? Dacă găsiţi răspunsul, daţi-mi-l şi mie. Avem o legislaţie groaznică, care pur şi simplu pune oamenii în pericol, pentru că e proastă“, a explicat Cristian Pârvan pentru „România liberă“.

Adrian Izvoranu, preşedintele Institutului Român pentru Dezvoltare Sustenabilă (IRDS), crede că, dacă vrei un parteneriat, acesta trebuie să aibă cel puţin nişte jumătăţi de obiective comune. „Prima problemă e că Guvernul are un program de guvernare foarte vag şi făcut de sus în jos, iar autorităţile locale au alt program de guvernare locală, care nu are nici o legătură cu cel de la Palatul Victoria“, a declarat specialistul.

A doua problemă, crede Izvoranu, este că ne trebuie un cadru comun, o strategie naţională. „Dacă o avem, nu mai bâjbâim nici ce să facem cu fondurile europene, pentru că ştim precis că ne trebuie şapte poduri, 30 de şosele, 40 de şcoli şi 20 de biserici şi atunci normal că există colaborare“, a explicat responsabilul IRDS.

Adrian Izvoranu atrage atenţia că „ne trebuie o legislaţie convergentă. Aici iar avem o problemă. Există o legislaţie făcută la nivel central, croită să incrimineze, care n-are nici o legătură cu reglementarea, şi o legislaţie locală care se loveşte de problemele concrete şi care încearcă să simplifice lucrurile“. Între acestea două, apare şi piatra de moară care este „birocratul român, adică băiatul care s-a născut pe un scaun şi nu vrea decât să moară pe acel scaun şi care spune şefului, fie că e primar sau ministru, că «hârtia aia» nu se poate scoate din circuit. Acea hârtie îl scoate pe el din circuitul muncii dacă dispare, e pâinea lui“. 

Cele mai citite

Implicațiile industriei de gaming asupra economiei

Industria de gaming a generat venituri în valoare de aproximativ 365 de miliarde de dolari în 2023 la nivel global. Tendința de creștere din...

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Îți dorești un birou impecabil? Alege accesorii și instrumente de birou personalizate

Biroul tău nu este doar un simplu spațiu de lucru. Este un loc în care petreci cel puțin 8 ore în fiecare zi. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă