10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCum se naște o plajă

Cum se naște o plajă

Anul viitor, litoralul românesc va avea încă 33 de hectare de plajă.

Eroziunea a afectat dramatic, pe unele porțiuni, plajele de pe litoralul românesc. După mai mulți ani de studii, proiecte și master-planuri pentru combaterea fenomenului și pentru înnisipări, lucrurile au început deja să prindă contur. La începutul acestei luni a debutat ultima și cea mai importantă etapă din cadrul proiectului „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord“.

Este vorba despre înnisiparea plajelor. „După încheierea etapei de execuție a digurilor de larg și a epiurilor care asigură protecția țărmului românesc în zonele mai sus menționate, în data de 6 august 2015, s-a trecut la cea mai importantă etapă din cadrul proiectului, etapă vizibilă prin rezultatele obținute: înnisiparea plajelor prin care se realizează extinderea acestora.

Primele lucrări de înnisipare au loc, în prezent, la Eforie Nord. La înnisiparea plajelor se folosesc o dragă autorefulantă cu buncăr și o tubulatură marină prin care nisipul din adâncurile Mării Negre este extras și pompat pe țărmul litoralului românesc. Astfel, se asigură extinderea plajei Eforie Nord cu peste 60 m pe o distanță de 1,2 km în zona menționată, prin extragerea și utilizarea a aproximativ 1,1 milioane metri cubi de nisip“, au precizat reprezentanții firmelor care realizează lucrarea din Eforie. Nisipul este extras de pe fundul mării, din larg, cu echipamente speciale. Etapa de înnisipare va continua pentru restul plajelor din zonele incluse în proiect, Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud.

Și în Constanța

Lucrările de protecție au început și în municipiul Constanța. Nouă din cele zece diguri care se întind de-a lungul țărmului au fost deja reabilitate, urmând ca înnisiparea să aibă loc în scurt timp. Valoarea totală a investiției pentru Eforie și Constanța se ridică la 170 de milioane de euro, banii provenind din fonduri europene. Dacă lucrurile merg bine, anul 2016 va aduce un plus de 33 hectare de plajă, cu o lățime cuprinsă între 60 și 100 de metri.  Înnisiparea plajelor şi a fundului mării va continua din toamnă şi pe celelalte plaje din Eforie Nord.   

Intrare lină în mare

Potrivit informaţiilor furnizate de specialiştii ABADL şi ai contractorului olandez, lucrarea din Eforie va continua cu înnisiparea fundului mării între noua plajă şi digurile submerse construite în această primăvară, astfel încât coborârea va fi foarte lină. Adâncimea apei va creşte cu un metru la fiecare 60 de metri parcurşi înspre larg.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă