12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum se poate dezvolta Delta Dunării

Cum se poate dezvolta Delta Dunării

George Brezoi, ministru secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, a discutat, la Tulcea, cu vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Vasile Strat, cu prefectul Marin Bădiță, cu guvernatorul ARBDD, Lucian Simion, dar și cu operatori în turism. Acesta a vorbit despre importanța clusterelor (forme de asociere între parteneri din mediul public sau privat cu un scop comun). Pentru o mai bună funcționare a sistemului de promovare turistică, în România urmează să fie constituită o organizație de turism (pe modelul Organizației Mondiale de Turism). Brezoi a vorbit despre importanța promovării Deltei Dunării ca un produs turistic și despre faptul că studiile arată că turiștii caută din ce în ce mai mult să se întoarcă în natură.

Prefectul județului, Marin Bădiță, a precizat, în cadrul ședinței, că ar fi necesare anumite facilități fiscale. „Trebuie să creăm șansa dezvoltării unor activități sustenabile. Cred că este important să sprijinim investitorii autohtoni din Delta Dunării“, a spus el. În acest sens, secretarul de stat George Brezoi a vorbit despre o serie de facilități pentru investitorii în turism. La momentul de față, sunt operabile programe finanțate cu fonduri europene pentru asigurarea de locuri de muncă (în limita unui salariu de 900 de lei pentru cei cu studii medii și de 1.300 de lei pentru cei cu studii superioare – pentru o perioadă de 6-12 luni), dar și programe pentru debutanți sau pentru firme de tip start-up. „Pe viitor avem în lucru o serie de propuneri pentru acordarea unor ajutoare de stat pentru investițiile noi din turism: reduceri de taxe și impozite pe trei ani.

Pentru primul prag, investiții de 500.000 de euro – 1 milion de euro, luăm în calcul o reducere de 50%  a impozitului de profit și a asigurărilor datorate de angajator, pentru investițiile de 1-5 milioane de euro – procentul ajunge la 75%, iar la cele de peste 5 milioane de euro – 100%“.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă