10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum şi-au făcut francezii din Cluj echipă de rugby

Cum şi-au făcut francezii din Cluj echipă de rugby

Noua echipă va fi înscrisă în Divizia A din România şi ar urma să reprezinte pepiniera pentru Universitatea Cluj, echipă înscrisă în Superliga Naţională.

Clujul se află în faţa unei premiere sportive. Studenţii francezi din Cluj au pus bazele unei noi echipe de rugby, care va fi înscrisă în Divizia A din România, precum şi în Cupa României. Noua echipă a francezilor din Cluj va reprezenta pepiniera Universităţii Cluj, echipă care joacă în Superliga românească. Noua va evolua sub denumirea de Clubul Sportiv Mănăştur, au anunţat oficialii clubului. Echipa are 45 de sportivi străini, dintr-un total de 60. Cel mai numeros grup este cel al francezilor, 37 la număr.

În echipă există şi germani, un neozeelandez, dar şi câţiva români, spune căpitanul echipei, Felix Benard. ”U ne-a dat şansa să jucăm rugby pentru U, cel mai frumos club din oraş, dar şi pentru Cluj, oraşul nostru”, a spus Felix Benard, care a adăugat că obiectivul noii echipe este câştigarea titlului naţional în Divizia A, în acest an sau în anul viitor. Felix Benard spune că, în prezent, cei mai mulţi dintre membrii echipei sunt studenţi, însă există şi sportivi care au terminat această etapă şi care lucrează pentru companii din Cluj. El însuşi lucrează pentru o firmp multinaţională, după ce a absolvit masteratul la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Însă contingentul cel mai masiv de francezi este reprezentat de studenţii Facultăţii de Medicină, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu”. Această facultate şi-a consolidat de-a lungul ultimilor ani liniile de studiu în limbile franceză şi engleză şi atrage un număr imens de tineri din Europa Occidentală. În prezent, această facultate are 2.000 de studenţi străini şi este, la acest capitol, pe primul loc în România.

Iniţiativa studenţilor francezi este binevenită, spune profesorul de rugby de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Octavian Chihaia. ”Clujul a furnizat o serie de jucători valoroşi lotului naţional”, a spus profesorul Chihaia, în condiţiile în care echipa Universitatea Cluj a obţinut, de-a lungul timpului, mai multe medalii de argint şi de bronz în Superliga românească.

Un arc peste timp

Această echipă reprezintă un adevărat arc peste timp, pentru că, în România, jocul de rugby a fost adus acum un secol tot de francezi, spune managerul clubului, Lorin Cantor. El a menţionat şi faptul că prima medalie olimpică românească a fost adusă de echipa de rugby, la Olimpiada de la Paris. ”Rugby-ul a fost adus în România în jurul anului 1900 de către studenţii francezi, care au venit la noi în ţară întocmai ca şi aceşti tineri care joacă acum la Cluj”, a spun Lorin Cantor.

Studenţii francezi au certe calităţi sportive, afirmă antrenorul Mircea Nistor. El a adăugat că această echipă va reprezenta şi o oportunitate pentru tinerii care sunt în ultimul an de juniorat de la Clubul Sportiv Viitorul şi care nu mai aveau unde să joace, în aşteptarea promovării la prima echipă a Clujului, Universitatea. Înfiinţarea noii echipe dovedeşte faptul că interesul comunităţii locale pentru acest sport este în creştere, spune unul dintre sponsorii acestui sport, Sorin Popa.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă