11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCum vor să concureze investitorii din Băile Felix cu stațiunile din Ungaria

Cum vor să concureze investitorii din Băile Felix cu stațiunile din Ungaria

 

Stațiunea bihoreană va avea un aquapark, amenajat cu fonduri private, care ar urma să fie inaugurat în următoarele săptămâni.

Cea mai mare stațiune balneoclimaterică din România, după cele de pe litoralul Mării Negre, Băile Felix, se confruntă cu scăderea numărului de turiști. Și asta pentru că tot mai mulți dintre românii ardeleni preferă să meargă în stațiunile din Ungaria de Est, cum ar fi Hajduszoboszlo, Debrețin sau Nyiregyhaza, care și-au modernizat băile termale cu ajutorul banilor europeni.

În timp ce stațiunile termale românești se confruntă cu haosul urbanistic și cu distrugerea puținelor elemente de atracție care le-ar aduce un plus de valoare, precum secarea progresivă a iazului cu lotuși de lângă Băile Felix, stațiunile maghiare mizează pe ingeniozitate. Hajduszoboszlo a reușit să creeze cel mai vast ștrand termal din Europa, iar Nyiregyhaza a creat amenajări menite să îi atragă pe tinerii dornici de distracție, precum un bar în mijlocul unei piscine și imense tobogane de apă, iar în ștrandul deținut de Primărie a fost introdus și program de noapte, special pentru petreceri. Între timp, stațiunile românești de la granița cu Ungaria au căpătat un aer tot mai provincial și mai prăfuit. Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Felixarium, o nouă șansă pentru stațiune

În următoarele săptămâni, în Băile Felix ar urma să fie inaugurat un nou aquapark, numit Felixarium. Este vorba de o investiție privată, de aproximativ 12 milioane de euro, realizată de compania Turism Felix, care deține cele mai multe dintre hotelurile care funcționează în stațiunea bihoreană. Felixarium este amenajat pe locul fostului Hotel Felix și va avea bazine în aer liber și bazine închise, tobogane, saună, jacuzzi și toate amenajările pentru servicii de tip spa. ”Clădirile Felixarium vor avea corp comun cu Hotel Lotus, renovat la patru stele”, a spus directorul companiei care deține atât hotelul, cât și aquaparkul, Florin Serac, citat de presa locală. Complexul de agrement ar fi trebuit să fie finalizat în anul 2009, însă lucrările au fost amânate din cauza izbucnirii crizei economice, timp în care, însă, competitorii maghiari ai Băilor Felix s-au dezvoltat cu ajutorul proiectelor europene, în loc să investească bani privați.

ISTORIE

O tradiție impresionantă

Realizarea aquaparkului din Băile Felix este văzută drept o nouă șansă pentru revitalizarea stațiunii, care are o tradiție impresionantă. Legenda spune că izvoarele cu apă termală ar fi fost descoperite de un călugăr, Felix, parohul bisericii catolice din satul Sânmărtin. Primele băi au fost deschise în anul 1711, sub denumirea de Băile lui Felix. În prezent, resursele de apă termală sunt valorificate de două stațiuni, foarte apropiate, Băile Felix și Băile 1 Mai. Ele au cunoscut o dezvoltare constantă din perioada interbelică până la începutul anilor 2000. Ele au început să piardă însă teren pe măsură ce accesul turiștilor români în stațiunile din Ungaria a devenit tot mai facil, în contextul în care mulți dintre cei care merg la băile termale consideră că raportul preț/calitate oferit de operatorii turistici maghiari este superior celui oferit de hotelierii români.

Băile Felix reprezintă cea mai mare stațiune din Transilvania

Cele mai citite

Cătălin Drulă, despre Marcel Ciolacu: “Minte când spune că economia merge bine”

Cătălin Drulă spune despre Marcel Ciolacu că minte atunci când spune că economia țării merge bine. "Cea mai mare minciună pe care o tot repetă...

FOTO. Campania în care primarul Capitalei ascunde adevărul continuă. Nicușor Dan se filmează în Centrul Istoric, scoțând din cadre dezastrul

Nicușor Dan  își transmite mesajele electorale în videoclipuri, multe dintre ele filmate în Centrul Istoric al Capitalei, lângă clădiri ale căror fațade arată bine,...
Ultima oră
Pe aceeași temă