16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDe ce a eșuat, deocamdată, Parcul Industrial Bistrița Sud

De ce a eșuat, deocamdată, Parcul Industrial Bistrița Sud

Marile speranțe puse de autoritățile locale din Bistrița în privința relansării economiei locale prin atragerea de investitori în Parcul Industrial Bistrița Sud au fost în van, cel puțin deocamdată.

La un an de la deschiderea oficială, parcul industrial este în continuare gol. De ce? Motivul oficial ar fi acela că şase luni au fost pierdute, spune Iulius Dumitru, administratorul Societăţii Business Park Bistrița Sud SRL, din cauza unor bariere legislative şi birocratice „îngrozitoare“, care ar fi pus frână procesului de ocupare a parcului.

Însă, în tot acest timp, parcurile industriale din Cluj-Napoca, Jucu, Dej sau Câmpia Turzii au reușit să atragă investitori de calibru. Parcul Industrial Bistrița Sud are o suprafață de 30 de hectare și este situat în extravilanul municipiului Bistrița, în localitatea componentă Sărata. Platforma industrială este destinată ramurilor industriale cu grad redus de poluare și cu tehnologii curate și moderne, ale căror activități sunt preponderent de producție și servicii. Primăria Bistrița a finalizat în septembrie 2015 proiectul „Parc Industrial Bistriţa Sud“, în valoare totală finală de 25,5 milioane de lei, din care 14,4 milioane de lei finanţare nerambursabilă.

Firmele românești se extind

Singurul succes al conducerii parcului industrial din Bistrița a fost până acum convingerea unor firme românești deja prezente în municipiu să își extindă activitatea. „Avem opt contracte semnate cu companii româneşti din Bistriţa, dar nu relocare, ci extindere de activitate, ceea ce înseamnă creare de noi locuri de muncă. Dintre aceste firme, Eurocompozite şi Centana sunt cele mai cunoscute. Celelalte sunt mai puţin cunoscute, dar, ca profil de activitate, se ocupă de lucrări mecanice. Mai avem încă discuţii cu trei companii străine, dar există memorandum de înţelegere, adică un prim pas spre contractare este făcut. În cazul companiilor străine, şi acestea sunt hi-tech pe partea de prelucrări mecanice, lucrează pentru automotive, dar piese de foarte mare tehnicitate. Cu excepţia Centana, care are o fabrică de procesare a laptelui, restul sunt de pe partea tehnică. În total, valoarea investiţiilor bate spre opt milioane de euro – excluzând investiţiile străine pe care nu le-am inclus aici –, iar locuri de muncă vor fi 300. Viitorii rezidenţi depind puţin de lansarea de programe cu fonduri nerambursabile. Majoritatea aşteaptă această variantă. În toamnă, cred că vor începe construcţia efectivă“, a declarat Iulius Dumitru pentru publicația locală TimpOnline.ro.

El a admis că nimeni nu are cum să fie mulțumit de ritmul în care se dezvoltă activitatea economică din parcul industrial bistrițean. „Ritmul nu este foarte bun, se putea mult mai repede dacă nu erau bariere legislative şi birocratice îngrozitoare. Ultimele şase luni sunt pierdute numai pe OCPI (n.r. – Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară) şi certificări, dar şi alte parcuri se confruntă cu aceleaşi probleme. Celui mai mare parc din Europa, aflat lângă Cannes, i-au trebuit şapte ani pentru a se popula. Într-adevăr, suprafaţa e mult mai mare, însă, odată început, procesul este ireversibil. Startul e mai greu, până porneşti puţin motorul. Apoi el îşi intră într-un ritm destul de bun, aş putea spune. Nu suntem în urmă, se putea mult mai repede, însă şase luni le-am pierdut cu birocraţia între Oficiul de Cadastru şi Primărie, să putem dezmebra terenul, să le putem da drept de superficie viitorilor rezidenţi“, a adăugat directorul parcului industrial. În alte parcuri industriale, suprafețele au fost parcelate de la bun început, pentru a nu mai exista această problemă birocratică.   

Vor să aibă un incubator de afaceri

Directorul Iulius Dumitru a explicat și faptul că a început demersurile pentru obținerea titlului de incubator de afaceri. Însă nimeni nu știe când va fi finalizată această procedură.

„Noi suntem într-un ritm alert în obţinerea titlului de Incubator de afaceri fiindcă s-a lansat Legea incubatoarelor de afaceri şi se specifică foarte clar că, pentru a finanţa un incubator de afaceri, trebuie să ai titlul de Incubator de afaceri, cum avem, de exemplu, titlul de Parc Industrial. Or, în clipa de faţă, nimeni nu ştie cum se obţine, cu toate că legea este trecută de Parlament, s-au dat şi normele metodologice, însă nu există o persoană în clipa asta în România care să poată spune ce paşi trebuie făcuţi ca să obţii titlul de Incubator de afaceri. Nu ştie nimeni. Suntem în etapa de proiectare: facem studiul de fezabilitate, planul de afaceri, aşteptăm să se lanseze măsura pe POR 2014-2020 prin care să putem finanţa incubatorul de afaceri şi acel celebru FabLab, acea mică secţie de microproducţie unde se pot face prototipuri, un proiect absolut frumos“, a spus Iulius Dumitru, citat de TimpOnline.ro.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Xavi se va întâlni cu Joan Laporta pentru discuții în ceea ce privește viitorul său la Barcelona

Antrenorul de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, și președintele Joan Laporta se vor întâlni pentru a discuta despre viitorul antrenorului la club. Se pare că...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă