8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce îşi vinde Năvodari insula?

De ce îşi vinde Năvodari insula?

Anunţata vânzare a Insulei „Ada”, de pe Lacul Taşaul de către primăria oraşului Năvodari, a creat vâlvă. Primarul Nicolae Matei îşi explică intenţia.

 

Primarul oraşului, Nicolae Matei, -ne-a declarat că nu se aştepta la o aşa „inflamare”: atât a massmedia cât şi a doritorilor să investească. Matei ne-a arătat o serie de sms-uri primite de la diverşi directori din Capitală, care-i cer amănunte despre terenurile pe care le scoate la vânzare, precizând că pe site-ul primăriei se află postat Planul Urbanistic al Insulei.

„Am făcut o socoteală simplă: dacă imediat după Revoluţie cedam insula, o dădeam gratis, în 20 de ani, primăria ar fi încasat impozit pe teren şi pe construcţii peste două milioane de euro”, şi-a explicat edilul-şef raţionamentul economic care stă la baza deciziei de vânzare. Insula are 25,2 hectare şi, în urma lotizărilor făcute de administraţie, au ieşit 300 de loturi de câte 250-300 mp pentru construcţia de locuinţe, dar şi câteva loturi de 2-4.000 de mp păstrate de autorităţi pentru spaţii verzi, infrastructură şi utilităţi publice.

„Nu mai avem răbdare să moară toţi comuniştii”

„Am înţeles că nu-ştiu-ce doamnă de pe la Apele Române spune: dom’le  nu poate să vândă, le trebuie avizul nostru. Domnule, trebuie să înţeleagă cei de la Ministerul Transporturilor, cei de la Apele Române, cei de la Administraţia Canalelor Navigabile, că nu mai avem răbdare să aşteptăm să moară toţi comuniştii care încă mai sunt cocoţaţi pe scaunele de prin ministere. Insula respectivă face parte din domeniul privat al oraşului Năvodari şi doar primarul de la Năvodari şi Consiliul Local hotărăsc ce pot să facă cu insula. Am hotărât s-o vindem”, a declarat Matei, care a precizat că, dacă se va opune cineva vânzării insulei ,există legea contenciosului şi este hotărât să ceară daune oricui îi va pune beţe-n roate.

„Din punct de vedere al mediului, o să prezint un studiu de impact asupra mediului, vin cu reţea de epurare ecologică, aşa cum sunt afară. Cu siguranţă, vor veni şi din Constanţa, şi din Bucureşti, vor să vină să cumpere. Asta înseamnă că aducem bani la Năvodari şi cu banii aceştia  introduc curent electric, alimentare cu apă, canalizare. Toţi banii pe care-i primesc îi cheltuiesc acolo pe investiţii, pe debarcadere şi-o să încasăm impozit, pe lângă teren şi construcţii, pe barcă, pe aşa ceva”, a explicat edilul-şef al Năvodariului. 

Primarul a mai spus că PUZ-ul preliminar al insulei prevede ca primul aliniament de la luciul de apă va rămâne domeniu public, drum, urmând ca pe primul aliniament de loturi să se permită construcţia de clădiri cu un nivel, al doilea-două nivele şi aşa mai departe. „Vreau să dau mai multă libertate acolo. Dacă nici în mijlocul lacului nu ai libertate… Cine vine acolo trebuie să ştie că găseşte linişte şi poate să facă ce vrea, în limitele legii.” Distanţa Năvodari-Insula Ada este de aproximativ un kilometru, dar dinspre portul Luminiţa, care aparţine Năvodariului, la graniţa cu comuna Corbu, distanţa este de aproximativ 400 de metri. Totuşi, vara, pe secetă, sunt porţiuni unde apa scade la aproximativ un metru, astfel că drumul „pe ape” până la insulă poate fi făcut cu un utilaj de tonaj mare.

Circa 11.000 de euro lotul

Preţul unui lot de 300 mp este anticipat că va pleca, în licitaţie, de la 10-11.000 de euro cu TVA, adică în jur de 30 de euro/mp. „Însufleţim locul. Un loc pustiu unde cântau doar cucuvelele, o să-l sfinţim şi o să-l facem oaza de libertate a Năvodariului. Pentru că la noi Soarele sărută -Marea”, a mai spus Matei, -făcând aluzie la sloganul oraşului. Acesta a mai precizat că, întrucât insula aparţine domeniului privat al oraşului, mai trebuie făcută doar dezmembrarea pentru ca într-o lună şi jumătate să fie organizată licitaţia.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă