16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDetinuti tratati ca animalele

Detinuti tratati ca animalele

» Comandantul Penitenciarului Aiud a fost schimbat din functie, dupa ce Monica Macovei a constatat ca drepturile detinutilor sunt incalcate
Dorin timonea
Reporter

» Monica Macovei a descoperit la Penitenciarul Aiud abuzuri ale ofiterilor asupra detinutilor

» Ministrul Justitiei a vizitat inchisoarea la sfarsitul saptamanii trecute

» Comandantul Aurel Velea a fost inlocuit din functie de Administratia Nationala a Penitenciarelor

Ministrul Justitiei Monica Macovei a cerut ieri schimbarea din functie a comandantului Penitenciarului Aiud, Aurel Velea.
Decizia ministrului vine ca urmare a unui control efectuat de Monica Macovei, la sfarsitul saptamanii trecute, la Penitenciar. Cu aceasta ocazie, ministrul a constatat o serie de lucruri grave cum ar fi abuzuri ale ofiterilor asupra detinutilor, folosirea excesiva a mascatilor, nerespectarea regimului de detentie si nerespectarea conditiilor de igiena.
Macovei a vizitat Penitenciarul dupa o lunga serie de reclamatii venite din partea detinutilor, care acuzau abuzurile ofiterilor. seful Penitenciarului, Aurel Velea, a refuzat sa comenteze acuzatiile care i se aduc. Un nou comandant al Penitenciarului care adaposteste acum circa 1.000 de detinuti, va fi numit in urmatoarele zile.
Ministrul Justitiei Monica Macovei a dispus ieri conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor schimbarea din functie a comandantului Penitenciarului Aiud. Decizia ministrului vine ca urmare a unui control efectuat de Monica Macovei, la sfarsitul sapta-manii trecute, la Penitenciar. Cu aceasta ocazie, ministrul a constatat o serie de lucruri grave cum ar fi abuzuri ale ofiterilor asupra detinutilor, folosirea excesiva a mascatilor, nerespectarea regimului de detentie si nerespectarea conditiilor de igiena.
Constatarile ministrului Macovei se refera, in principal, la modul de comportament al ofiterilor in raport cu detinutii. In ultimii ani au existat mai multe reclamatii in legatura cu comportamentul brutal al angajatilor Penitenciarului. De asemenea, supra-aglomerarea celulelor face ca regimul de detentie sa fie greu de suportat.
Prezenta ministrului la Penitenciar a fost determinata de o serie lunga de reclamatii venite din partea detinutilor, care acuzau abuzurile ofiterilor si conditiile foarte grele de detentie.
"Domnului Aurel Valea i-a fost retrasa imputernicirea de conducere, ministrul Justitiei cerand si revocarea acestuia din functia de loctiitor comandant. Totodata, ANP urmeaza ca in scurt timp sa identifice toate persoanele cu functii de conducere care se fac vinovate de incalcari ale dispozitiilor legale si ale drepturilor detinutilor in Penitenciarul Aiud. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, considera ca situatia de la Penitenciarul Aiud este cu atat mai grava cu cat in luna februarie 2007 conducerea ANP raporta ca neregulile semnalate de detinuti ar fi fost partial rezolvate", se afirma intr-un comunicat de presa facut public de Ministerul Justitiei.
Administratia Nationala a Penitenciarelor urmeaza sa numeasca un nou comandant in cursul acestor zile.

DEMITERE
Aurel Velea a declarat ca a primit ieri prin fax instiintarea oficiala prin care era anuntat ca nu mai este comandantul Penitenciarului. "Nu comentez acuzatiile care mi se aduc", a spus Aurel Velea. Acesta se afla de putin timp la conducerea acestei unitati. Fostul comandant, magistratul Viorel Comanita, a iesit la pensie in urma cu o luna de zile. Penitenciarul din Aiud este printre cele mai mari din tara si are acum mai mult de 1.000 de detinuti. La Aiud sunt inchisi cei mai periculosi infractori din Romania, respectiv toti cei condamnati la inchisoare pe viata.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă