10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCAZ ȘOCANT. Dezvăluiri incredibile ale procurorilor în cazul exploziei de la rafinăria...

CAZ ȘOCANT. Dezvăluiri incredibile ale procurorilor în cazul exploziei de la rafinăria Petromidia, care s-a soldat cu doi morți. ”În camera de comandă s-au înregistrat 1,6 milioane alarme în numai 3 zile”

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a S.C. Rompetrol Rafinare, Rominerv SRL și a patru persoane fizice, pentru ucidere în culpă, poluare accidentală și neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă.

Dosarul se referă la explozia din 22 august 2016, când în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie, în urma căreia a rezultat decesul a două persoane şi vătămarea corporală a altor două, toţi angajaţi ai SC Rominserv SRL şi care efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC Rompetrol Rafinare SA ce transporta distilat de vid – produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C.

În urma exploziei s-a produs un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai  GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol) dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, înlăturându-se starea de pericol şi evitându-se propagarea incendiului.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că, datorită nesupravegherii lucrărilor ce se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu s-a produs un fenomen de poluare accidentare prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice a aerului din zonă. S-a reţinut totodată că atât cele două societăţi comerciale dar şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.

Alarme ignorate

Acesta a precizat că responsabilii nu au luat nicio măsură după ce vineri s-a produs o fisură a unei conducte care transporta un produs toxic, distilat de vid. ”Nu s-a luat decizia de oprire, de unul din inculpații persoane fizice, a transportului prin conductă, deși era găurită. Ca să evite scurgerea de gaze, au montat un furtun găurit, ca acela cu care se stropește în grădină. Timp de trei zile a curs apă pe conducte ca să răcească gazul. Luni a fost chemată echipa de intervenție. Între timp au produs un manșon, dar procedura de a pune un mașnon pe conductă era interzisă. În timpul activității s-a produs explozia”, a spus procurorul de caz Teodor Niță. ”În camera de comandă au fost înregistrate de vineri, 19, până luni 22, când a avut loc explozia, un număr de 1.600.000 de alarme emise de gaz, care au fost ignorate de lucrătorii societăților trimise în judecată. În ultimele 30 de minute au fost 300 de alarme de explozie iminentă, de asemenea ignorate”, a spus procurorul de caz, Teodor Niță. Sistemul dădea sistem de alarmă din câteva secunde în câteva secunde, așa se explică numărul mare.

Conductele au 2 mm, nu 8

 ”Lucrurile s-a constatat că sunt destul de grave acolo. De exemplu, când au fost construite, conductele aveau o grosime de 8 mm. Păcura este agresivă, în prezent au 2 mm. Când au fost construită Petromidia, conductele erau construite pe picioare metalice. Acum, conductele țin picioarele, nu invers, pentru că solul s-a tasat”, a mai spus procurorul Teodor Niță. Afirmațiile sale au la bază expertiza tehnică furnizată de Institutul de Cercetări Explozive de la Petroșani.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanţa.

Am cerut un punct de vedere de la compania Rompetrol, dar până la această oră nu am primit un răspuns.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă