13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDNA anchetează deturnarea fondurilor europene de la Mitropolie

DNA anchetează deturnarea fondurilor europene de la Mitropolie

Banul e ochiul… diavolului, spune o veche vorbă din popor. Numai că, de această dată banul a afectat şi clerul Mitropoliei din Timişoara, iar reacţia Patriarhiei se lasă aşteptată. Procurorii DNA cercetează o deturnare de fonduri europene, în care este implicată şi Mitropolia Ortodoxă a Banatului. Cel care conduce cu adevărat Mitropolia este vicarul Paisie Lugojanul, despre care unii enoriaşi din Banat arată cu degetul că ar fi implicat în această deturnare de fonduri europene.

Furt din bani europeni

Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, alături de Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba – Iulia şi Arhiepiscopia Ortodoxă a Timişoarei este beneficiara proiectului POSDRU, „Reţea interregională de centre educaţionale”, 91/2.2/S/61137, lansat în mai 2011. În judeţul Timiş, în baza acestui proiect, au funcţionat cinci centre educaţionale, la Deta, Sânnicolau Mare, Lugoj, Făget şi Timişoara. Acestea au oferit servicii educative unor copii din familii nevoiaşe sau cu probleme sociale. Celor 22 de angajaţi, administratorii proiectului le-au cerut din salariul de 1.500 de lei pe lună să dea o „donaţie” de 500 de lei.

La început, „donaţiile” au fost făcute de către angajaţi în baza unor chitanţe şi după aceea, fără nici un act. Banii au fost daţi timp de un an de zile, până când proiectul a fost oprit de către Uniunea Europeană. În judeţul Timiş au fost închise cinci centre sociale. După ce angajaţii au reclamat că au fost nevoiţi să dea bani din salariile lor, DNA a început cercetările. Deşi acuzele se îndreaptă către episcopul vicar Paisie Lugojanul, acesta nu a semnat nici o hârtie care să justifice plata acestor „atenţii”. Subordonaţii săi spun că au fost nevoiţi să semneze, deoarece, conform rânduielilor bisericeşti, ei trebuie să dea ascultare superiorului. „Am crezut că dacă facem, cu toţii, aceste donaţii, vom putea ajuta copiii săraci. A trebuit să facem ascultare. Nu am avut altă soluţie”, a povestit preotul Cristian Pavel, unul dintre coordonatorii centrelor sociale din Timiş.

Cofinanţarea asigurată din leafa angajaţilor

Cine nu a vrut să „doneze” de bună voie a făcut-o forţat. „Ne-au cerut cei 500 de lei. Nu i-am dat! Apoi, după câteva luni nu mi-au mai dat salariul! Am fost la contabilitatea Mitropoliei şi mi s-a spus că sunt… datoare! Pentru ce? Acela era salariul meu, am rate, pentru ce să dau altcuiva banii mei? Am spus că ei îmi sunt mie datori, ei mi-au luat banii! Apoi, m-au pus să semnez un fluturaş, dar eu nu primisem banii pe card. Nu am mai luat salariul întreg de luni de zile. Mi-au spus acum că le datorez 5.000 de lei pentru 10 luni”, a explicat Violeta Mureşan, angajată la Deta. Supărată, femeia a făcut o plângere la Poliţia Timiş. O angajată a centrului de la Făget a fost scutită de stat de impozit, deoarece avea o problemă de sănătate, un handicap. Pentru că nu a plătit impozit statului, donaţiile ei au trebuit să fie mai mari, să cuprindă şi impozitul. Ei i-a spus cei implicaţi în proiect că în acest mod este discriminată pozitiv. Reprezentanţii bisericii recunosc că au luat din salariile angajaţilor de la centrele care au funcţionat pe POSDRU, dar motivează că altfel nu au avut cum să asigure cofinanţarea proiectului.
Între timp, angajatele celor cinci centre educaţionale au primit o parte din „donaţii” înapoi. Dar acestea spun că îşi menţin plângerile şi doresc ca cercetările să continue. Procurorii DNA efectuează cercetări în acest caz. Cei reclamaţi sunt învinuiţi de abuz în serviciu şi corupţie. Numai că cei care au avut ideea furtului din bani europeni vor rămâne nepedepsiţi pentru că nu au semnat nici un act. Deşi la Timişoara acest scandal se derulează de câteva luni, Biserica Ortodoxă s-a abţinut de la orice declaraţii.

Situaţia confuză

În Mitropolia Ortodoxă a Banatului, lucrurile sunt extrem de încurcate. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a retras, pe motive “de sănătate”, dreptul de semnătură al mitropolitului IPS Nicolae Corneanu şi l-a numit pe episcopul vicar Paisie Lugojanul drept responsabil cu administrarea Mitropoliei Ortodoxe a Banatului şi a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timişoarei. Această decizie a atras protestele mai multor credincioşi, care au calificat-o drept un abuz. IPS Nicolae Corneanu a cerut să se retragă de la conducerea Mitropoliei, însă Sfântul Sinod încă nu a luat act de cererea sa. Mitropolitul ortodox al Banatului a stârnit mari controverse în sânul Sfântului Sinod, datorită atitudinii sale deschise faţă de Biserica Catolică.

Cele mai citite

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă