10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDobrogea își serbează ziua

Dobrogea își serbează ziua

Importanța zilei de 14 noiembrie a fost marcată încă de ieri la Complexul Cultural „Callatis” Mangalia. Instituția, în colaborare cu Colegiul Economic Mangalia, a organizat ieri la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic, sim­pozionul intitulat: „14 noiembrie – ziua dobrogenilor”.

Simpozionul a fost pregătit de Sorin Marcel Colesniuc, directorul  Muzeului „Callatis” din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, în colaborare cu profesorul documentarist Ibolya Negoiță și echipa pedagogică a Centrului de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia. 

Sorin Marcel Colesniuc a vorbit despre importanța zilei de 14 noiembrie pentru români, dar și despre războiul ruso-turc, desfășurat în anii 1877-1878.

„Românii au intrat în acest război pentru a-și cuceri, pe câmpul de luptă, independența declarată în ziua de 9 mai 1877. La finalul războiului, a fost semnată Pacea de la Berlin, prin care a fost recunoscut dreptul istoric al României asupra Dobrogei. Ziua de 14 ­noiembrie 1878 este ziua în ­care au fost organizate, la Brăila, festivitățile de luare în stăpânire a Dobrogei. Cu acest prilej, s-a dat citire celor două ­importante documente: Proclamația către dobrogeni și Înaltul ordin de zi către ­Armată, după care autoritățile civile și militare, în frunte cu ­Principele Carol I, au traversat Dunărea și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet, unde erau așteptate de numeroși dobrogeni”, a menționat dr. Sorin Marcel Colesniuc.   

Film și poezie

Elevii claselor a X-a A și a X-a D de la Colegiul Economic, coordonați de prof. Roxana Curcan, au prezentat câteva scurte comunicări, după care au urmărit fragmente din filmul „Independența României. Răsboiul ­ Româno-Ruso-Turc 1877”, o proiecție cinematografică realizată în urmă cu peste un secol (când încă nu se inventase filmul cu sonor), de artiștii Teatrului Național din București, cu participarea Armatei Române. La final, liceenii au recitat câteva poezii legate de Războiul de Independență al românilor și unirea din anul 1878 și au interpretat melodii din folclorul dobrogean.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă