19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDoi clujeni au creat aplicația pentru administrarea parcărilor

Doi clujeni au creat aplicația pentru administrarea parcărilor

În contextul în care în Europa există 250 de milioane de mașini, dar numai 40 de milioane de locuri de parcare, doi antreprenori ardeleni au pus bazele unui produs care încorporează o soluție IT menită să rezolve o parte din problemele șoferului modern.

Nu au construit mai multe parcări, ci au conceput softuri integrate, pe de o parte, iar pe de altă parte o componentă hardware. Cele două componente integrate creează un produs complet, care are funcționalități precum furnizarea informațiilor referitoare la disponibilitatea locurilor de parcare în timp real, plata din interiorul aplicației cu ajutorul cardului bancar, sugestii de locuri de parcare în vecinătatea poziției curente a utilizatorului.

Aplicația dă o mână de ajutor utilizatorilor în găsirea unui loc de parcare, în găsirea mașinii dacă au uitat unde au parcat-o, ba chiar le facilitează accesul într-o parcare privată, incintă de birouri, într-o sală de sport doar cu ajutorul mobilului.

Cine sunt cei doi antreprenori

Cristian Ureche și Bogdan Herea de la Pitech+Plus sunt cei doi antreprenori care au pus bazele Parking+Plus. Totul a început după 2012, anul în care a luat ființă clusterul Cluj IT.

Printre obiectivele acestuia se află concretizarea proiectelor cu un puternic impact social și promovarea modelelor de afaceri bazate pe proprietate intelectuală, precum și promovarea culturii colaborative.

În 2013 a apărut oportunitatea finanțării din fonduri structurale a unor proiecte inovative funcționale.

Cei doi antreprenori, Cristian Ureche și Bogdan Herea, au conturat atunci primele idei legate de avantajele unor soluții smart parking. Tot atunci ideea lor s-a întâlnit cu oportunitatea de finanțare.

Au participat la competiția internă a clusterului, iar ideea lor a fost aleasă. Astfel, în 2014 Parking+Plus a devenit un startup dezvoltat în cadrul companiei Pitech+Plus, fondată de Bogdan Herea în 2005. Rezultatul? Un ecosistem de softuri integrate și un smart access box care au atras atenția Deutsche Telekom, după ce Parking+Plus a câștigat competiția la nivel național Business Wall of Fame. Practic, din octombrie 2015, Parking+Plus a câștigat statutul de Solution Partner al Deutsche Telekom pentru Europa.

“Avem o soluție și un produs: Parking Plus se adresează orașelor inteligente și Smart Access Box, o soluție versatilă, adresată segmentului business, în primă fază, pentru gestiunea accesului în parcări, folosind un dispozitiv pe care l-am dezvoltat de la zero, împreună cu ecosistemul de aplicațiii web și mobile. Proprietarul sau managerul unei incinte cu acces securizat, fie ea parcare, clădire de birouri, teren de sport, poate să acorde acces permanent sau de scurtă durată celor care doresc să intre în acea incintă. Soluția de smart parking se adresează orașelor inteligente și își propune, prin intermediul unor aplicații mobile pentru șoferi și a unor platforme web pentru proprietarii de parcări și pentru muncipalități să eficientizeze traficul în oraș și să îmbunătățească gradul de confort al utilizatorilor atunci când folosesc servicii de parcare. Concret, se vor monta niște senzori sau niște soluții de detecție a autovehiculelor, vor fi folosite contoare care numără mașinile la barieră sau camere care detectează mașinile. Toate aceste soluții de identificare a autovehiculelor transmit datele pe internet în cloud, iar platforma noastră le adună și le procesează”, explică Cristian Ureche.

Aplicațiile mobile sau web oferă aceste informații celor care au nevoie de ele, adică șoferilor aflați în trafic, în căutarea unui loc de parcare, dar și celor care iau decizii, de la autorități locale la administratori sau proprietari de parkinguri.

Proiect-pilot în București

În România, Parking+Plus a început o colaborare cu Telekom pentru un proiect-pilot în sectorul 4 din București. De asemenea, în curând, Parking+Plus va fi realizat și la Dubrovnik, în Croația, dar și la Geneva.   

Orașe europene inteligente

Unul dintre orașele care au realizat deja sistemul Smart Parking este Pisa (Italia). De asemenea, pași către smart cities a făcut și Moscova, unde sunt cele mai multe locuri de parcare monitorizate, 20.000. Sistemul Smart Parking mai există și în Barcelona, Amsterdam, Viena, Lyon sau Malaga.

Echipa care lucrează la parcările inteligente

Echipa Parking+Plus are, în acest moment, peste 10 persoane. Cea mai mare parte a echipei acestui start-up lucrează la partea de software. Până la sfârșitul anului 2015 echipa ar urma să se extindă până la 15 persoane, care vor fi implicate permanent în proiect.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă