10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarele baronilor frânează accesarea finanțărilor UE în Sud-Est

Dosarele baronilor frânează accesarea finanțărilor UE în Sud-Est

Din cei șase președinți CJ din Regiunea Sud-Est, patru au dosare la DNA.

Consiliul de Dezvoltare al Agenției de Dezvoltare a Regiunii (ADR) Sud-Est este principalul organism care coordonează strategia de dezvoltare a proiectelor cu finanțare europeană în cele șase județe, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. Activitatea acestuia este însă afectată de faptul că patru dintre cei șase președinți de consilii județene au probleme cu DNA, trei dintre ei, respectiv Gheorghe Bunea Stancu – președinte CJ Brăila, Cristinel Bâgiu – președinte CJ Buzău – și Nicușor Constantinescu – președinte CJ Constanța, fiind după gratii sau anchetați de DNA sub control judiciar și suspendați de la conducerile CJ. Lor li se adaugă președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, al cărui dosar la DNA a ajuns deja în instanță, fiind pe rolul Judecătoriei Cluj.

Atragerea finanțărilor europene în Regiunea Sud-Est este pusă în practică, birocratic, prin ADR Sud-Est, dar activitatea acesteia și întreaga strategie sunt coordonate de Consiliul pentru Dezvoltare Regională, care este condus de cei șase președinți CJ, dintre care, prin rotație, sunt aleși un președinte și un vicepreședinte.

Finanțările UE trec prin Consiliul președinților CJ

Potrivit legii, Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) este organismul regional deliberativ care funcţionează la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în scopul coordonării activităţilor de elaborare şi monitorizare ce decurg din politicile de dezvoltare regională. Printre atribuțiunile specifice ale CDR se află aprobarea strategiei şi programelor de dezvoltare regională, aprobarea proiectelor de dezvoltare, aprobarea criteriilor, priorităţilor şi a destinaţiilor finanțărilor alocate din Fondul pentru Dezvoltare Regională. CDR înaintează la Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională (CNDR) propunerile de alocări de fonduri din Fondul de Dezvoltare Regională și propune CNDR cuantumul con­tribuţiilor anuale, în limita sumelor aprobate prin bugetele judeţelor alocate pentru Fondul pentru Dez­voltare Regională, pentru finanţarea obiectivelor politicilor regionale, precum şi destinaţia şi eşalonările de plată ale acestora.

De asemenea, CDR atrage alte con­tribuţii financiare, locale şi regio­nale, în vederea realizării pro­gramelor și proiectelor regionale, aprobă și coordonează parteneriatele regionale și avizează contractele, convenţiile, acordurile, protocoalele, precum şi alte documente similare, încheiate de către agenţia pentru dezvoltare regională cu terţii în domeniul specific de activitate, inclusiv cu instituţiile similare din cadrul Uniunii Europene.

CDR este format din preşedinţii CJ și din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din ­fiecare judeţ al regiunii. Con­siliul alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, aceste funcţii fiind îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii CJ. Lista atribuțiunilor CDR este foarte lungă și practic nici un euro provenit din finanțări europene pentru dezvoltare regională nu poate fi alocat fără aprobarea consiliului.

Din cei șase președinți CJ din Regiunea Sud-Est numai doi nu au dosare de corupție: președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu. Dacă pe hârtie ar trebui să fie condus de șase președinți CJ, în prezent CDR din ­Regiunea Sud-Est e condus de ­jumătate dintre aceștia: un pre­șe­dinte, un vicepreședinte și un membru. Lor li se adaugă reprezen­tanții de consilii municipale sau comunale, dar cei cu putere de decizie sunt președinții CJ.

BARONIADA. Careul de corupți

Președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), a fost arestat preventiv la începutul lunii septembrie, în cel de-al patrulea dosar al său de corupție, în care este acuzat că a dat zece contracte de lucrări din fondurile CJ firmei sale Concivia SA și unei firme de casă, Tancrad SA Galați. În prezent, Bunea Stancu este judecat sub control judiciar. A fost revocat din funcția de președinte CJ în urma unei sentințe a ICCJ.

Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, trecut de la PNL la PSD în septembrie, în baza „ordonanței traseiștilor”, a fost prins în flagrant, sâmbătă, 6 decembrie, în timp ce lua mită. A fost reținut de procurorii DNA, fiind în arest preventiv.

Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, se află în libertate după patru luni de arest preventiv, dar este în continuare judecat sub control judiciar, în mai multe dosare, și nu are voie să intre în sediul instituției și să discute cu consilierii.

Președintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a fost trimis în judecată în 2006, fiind acuzat de procurorii DNA de atribuiri ilegale a unor contracte cu statul, prejudiciul fiind estimat la două milioane de euro. Dosarul său este pe rolul Judecătoriei Cluj.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

VIDEO. Klaus Iohannis, noi declarații despre candidatura NATO: “Discuţii se poartă, sunt foarte intense”

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, în ceea ce privește chestiunile legate de NATO, discuțiile și negocierile nu se desfășoară în public. Aceste remarci...

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă