21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDumbravă dezaprobă proiectul lui Băsescu

Dumbravă dezaprobă proiectul lui Băsescu

Preşedintele CSM cere păstrarea în Constituţie a prezumţiei caracterului legal al dobândirii averilor.

Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătorul mureşean Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al Curţii de Apel din Tâgu-Mureş, consideră că eliminarea din Constituţie a prezumţiei caracterului legal al dobândirii averilor reprezintă un regres în materia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. De asemenea, Horaţius Dumbravă cere clasei politice o declaraţie fermă în legătură cu introducerea noilor coduri, mai ales că noul cod civil va intra în vigoare la 1 octombrie 2011. Aceasta a fost o decizie grăbită a clasei politice, de aceea codurile de procedură civilă şi penală, împreună cu noul cod penal, trebuie să primească o dată sigură de intrare în vigoare în 2012.

„Eliminarea prezumţiei caracterului licit al dobândirii averii aduce aminte de vremurile triste ale comunismului şi nu trebuie să renunţăm la garanţiile dreptului de proprietate care sunt un câştig cert al revoluţiei din decembrie 1989. Garantarea constituţională a dreptului de proprietate privată ar putea dispărea, iar acest drept fundamental ar putea fi supus unui control al statului, de cele mai multe ori abuziv sau represiv. Dobândirea licită a proprietăţii este şi trebuie să rămână o prezumţie constituţională, astfel încât confiscarea averii să nu poată avea loc, atât timp cât prezumţia operează”, spun judecătorii. În ce priveşte propunerile de modificare a Constituţiei referitoare la puterea judecătorească, Horaţius Dumbravă spune că scopul magistraţilor nu este întărirea puterii lor, ci un echilibru la care se poate ajunge prin depolitizarea numirilor la Curtea Constituţională, instituţie care ar trebui să intre în sfera puterii judecătoreşti şi prin prevederea expresă în Constituţie a independenţei procurorilor.

Telenovela promovării judecătorilor

„Promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este o telenovelă, din păcate, şi pentru asta suntem vinovaţi cu toţii. Mi-ar fi foarte uşor să acuz pe cineva, dar cel mai bine este să ne asumăm fiecare vina”, a declarat preşedintele CSM. În acest moment nu există un act normativ care să reglementeze reevaluarea candidaţilor pentru instanţa supremă, ci doar un ghid de promovare, astfel că interviurile candidaţilor erau subiective şi nu arătau adevărata competenţă a celui care susţinea interviul. În plus, CSM a dat aviz Ordonanţei de Urgenţă prezentate de Ministerul Justiţiei în ce priveşte acest aspect, însă recent parlamentarii au introdus un amendament prin care promovarea să se facă prin concurs.

În acest moment există un proiect iniţiat de Ministerul Justiţiei care priveşte răspunderea disciplinară a magistraţilor şi inspecţia judiciară, proiect pus in discuţia magistraţilor. În schimb, nu se află în dezbatere publică un proiect de reglementare a răspunderii materiale a judecătorilor, a spus preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă