12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialEdificiul Roman cu Mozaic, ÎN PERICOL de distrugere

Edificiul Roman cu Mozaic, ÎN PERICOL de distrugere

De aproape 10 ani, „România liberă“ atrage atenția regulat că unul dintre monumentele istorice unice în Europa riscă să dispară. Este vorba despre Edificul Roman cu Mozaic, edificiu aflat în zona peninsulară a Constanței.

Iată ce scria cotidianul nostru în iunie 2008: ”Considerat de experți o minune a civilizației antice, Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța are nevoie urgent de o nouă structură de protecție. Actuala incintă, veche de peste 40 de ani, este degradată și nu mai asigură nici unul dintre parametrii de temperatură și umiditate necesari pentru conservarea descoperirilor”. Vremea a trecut, dar nimeni nu a luat măsuri, nici chiar atunci când la conducerea ministerului Culturii a ajuns un constănțean, liberarul Puiu Hașotti.

În vara anului trecut, scriam că accesul publicului a fost închis, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, deoarece clădirea prezenta riscuri majore. Directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea, spune că în ultimii 25 de ani s-au făcut prea puţine lucruri pentru Edificiul Roman cu Mozaic şi că este nevoie atât de reabilitarea clădirii, cât şi de restaurarea monumentului propriu-zis, în condiţiile în care încep să cadă zidurile de susţinere.

“Între timp, au trecut 50 de ani şi cad zidurile de susţinere. Au fost infiltraţii, care au fost oprite prin săparea unui canal de drenaj după 1990, acum nemaifiind infiltrări în pereţii mozaicului, însă cam atât. De aceea cadrele din fier sunt într-un hal fără de hal”, a explicat Gabriel Custurea. Acesta nu știa însă nici măcar cât ar costa reabilitarea clădirii, deoarece pentru acest lucru este nevoie de un alt studiu, pentru care nu există bani. La sfârșitul lunii trecute, reprezentanții muzeului au trimis o informare oficială în care precizau, din nou, starea de degradare a clădirii și pericolul iminent de prăbușire.

Un deputat independent de Cons­tanța, Mihai Tararache, a ridicat, ieri, din nou această problemă, în atenția ministrului Culturii.

”Starea în care a ajuns Edificiul Roman cu Mozaic n-ar trebui să fie o surpriză pentru președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Cons­tantinescu, și nici pentru consilierii județeni constănțeni. Toți cei pomeniți este de presupus că au fost informați de către funcționarii direct responsabili ai CJ Constanța, care au recepționat seria de informări semnate de directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Gabriel Custurea. Chiar dacă acesta nu și-a descoperit vitejia necesară unei intervenții publice în oricare din ședințele lunare ale Consiliului județean, în fața presei, măcar a bombardat cu hârtii instituția de unde, conform legii, ar trebui să vină banii. Conform legii, da, conform bunului plac se dovedește că nu”, spune acesta. Tararache cere găsirea unor soluții imediate pentru salvarea acestui monument de patrimoniu național.

Istorie. Centrul vechiului Tomis

Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit din întâmplare la sfârşitul anilor ’50 de către o echipă de muncitori, în timpul lucrărilor de construcţie a unui bloc în centrul vechi al Constanţei. Specialiştii aveau să stabilească faptul că descoperirea era una importantă, fiind vorba despre un edificiu roman construit în secolul al IV-lea şi care a rezistat doar până în secolul al VI-lea, când s-a prăbuşit în urma unui cutremur.

De altfel, în această zonă se afla în Antichitate centrul economico-social şi comercial al oraşului Tomis şi atunci fuseseră ridicate aici mai multe clădiri impunătoare, de utilitate publică, printre care băi, basilici şi magazii. Una dintre aceste clădiri era un edificiu comercial pavimentat cu un mozaic multicolor.

Sub acesta se aflau 11 magazii mari pentru depozitarea mărfurilor care tranzitau în bazinul Mării Negre şi al Mediteranei, având în vedere că portul antic se afla în imediata apropiere a edificiului.

Sub bolţile acestor magazii, prăbuşite din cauza cutremurului din secolul al VI-lea, au fost descoperite, în anul 1968, 120 de amfore pline cu substanţe aromatice, răşini şi lingouri de fier pentru atelierele care deserveau portul.

Cele mai citite

Rusia susține că va avea “ținte legitime” în Polonia, dacă această țară va găzdui arme nucleare americane

"Instalațiile relevante" din Polonia vor deveni "ținte legitime" pentru Rusia, dacă această țară va primi pe teritoriul ei arme nucleare ale Statelor Unite. Acest avertisment...

DARURI PENTRU COPII DIN PARTEA ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI

În apropierea  sărbătorilor pascale, copiii îngrijiți în cadrul Centrului de zi ”Arlechino” și cei din Centrul de zi pentru copii cu dizabilități, ambele din...

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă