18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialEdilii Galațiului au hotărât închiderea sistemului de termoficare. Gălățenii, obligați să treacă...

Edilii Galațiului au hotărât închiderea sistemului de termoficare. Gălățenii, obligați să treacă la centrale de apartament

Consiliul Municipal (CLM) Galați a aprobat cu 16 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, UNPR, ALDE  şi PMP, închiderea sistemului de încălzire centralizată, cele 6 voturi „împotrivă” ale consilierilor PNL necontând în luarea acestei decizii.

Galațiul se înscrie astfel pe lista orașelor care renunță la sistemul de termoficare, adoptând o decizie criticată de specialiști și neagreată la nivelul Comisiei Europene din cauză că crește gradul de poluare a localităților, aceea ca familiile care mai au apartamentele racordate la termoficare să își monteze centrale de apartament.

Cele 35.000 de familii vor primi câte 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale de apartament sau a unui aparat de aer condiționat, în cazul blocurilor de garsoniere construite în anii 60 care nu sunt racordate la gaze.

Vor benificia de aceste subvenții și cei care au datorii la întreținere în cuantum de 3.000 lei și se angajează că le vor plăti în următoarele 12 luni, dar și cei care s-au debranșat în anii trecuți și nu au datorii la întreținere.

Efortul financiar al municipalității pentru aceste subvenții este de 19 milioane de euro, o sumă destul de consistentă, care ar fi putut fi utilizată pentru modernizarea sistemului de termoficare.

Un alt efect este că vor fi concediați 420 din angajații societății locale de distribuție Calorgal.

Consilierii au respins varianta ca furnizorul local Electrocentrale SA să preia distribuția, întrucât exista posibilitatea ca Electrocentrale să rezilieze contractul în plină iarnă în condițiile în care avalanșa de debranșări ar fi scăzut numărul de apartamente racordate, una dintre condițiile puse fiind menținerea în sistem a celor 35.000 de apartamente.

Primarul Galațiului invocă în luarea acestei decizii, pierderile de 12 milioane de lei înregistrate an de an

Primarul Ionuț Pucheanu (PSD) ne-a declarat că s-a ajuns la luarea acestei decizii din cauza pierderilor înregistrate în sistemul de transport și distribuție a energiei termice și apei calde menajere, pierderi care erau suportate din banii tuturor gălățenilor, nu numai de către cei care beneficiau de sistemul centralizat.

„Mesajul pentru locuitorii municipiului Galați e următorul: să aibă încredere că deciziile pe care le luăm în cadrul Consiliului Municipal sunt unele care trebuie să acopere o arie cât mai mare de probleme ale gălățenilor. Nu putem fi mamă doar pentru unii. Sunt 12 milioane de euro care se scurg an de an pe absolut nimic. Oamenii care considerat până acum că e mai bine să rămână la sistemul centralizat vor fi ajutați cu o sumă de 3.000 de lei care să le asigure independența apei calde și a căldurii pe timp de iarnă”, a declarat Ionuț Pucheanu.

„România libera” a dat publicității un document potrivit căruia pierderile înregistrate din sistemul de furnizare și distribuție a căldurii și apei calde la Galați sunt în medie de 42,7%, calculate la prețul gigacaloriei aceste pierderi fiind în valoare de 11,5 milioane euro.

Aceste pierderi sunt înregistrate din cauză că sistemul este depășit din punct de vedere tehnic. CET-ul Electrocentrale și rețelele magistrale au fost construite în 1966, iar uzura rețelelelor de distribuție, unele construite în anii 60, este de 59%.

Altă cauză: gălățenii nu și-au plătit facturile la încălzire

O altă cauză a acestei situații este neplata sistematică a facturilor la întreținere. Fosta societate de distribuție Apaterm SA Galați a intrat în faliment în 2013, iar CET-ul Electrocentrale a intrat în insolvență din cauză că asociațiile nu au reușit să plătească facturile pentru încălzire și apă caldă, datorile istorice ale Apaterm către Electrocentrale fiind de 334 milioane de lei, iar datoriile recente de 50 milioane.

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă