18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialEpiscopia Ortodoxă a Oradiei se implică în prevenirea abandonului școlar

Episcopia Ortodoxă a Oradiei se implică în prevenirea abandonului școlar

În Transilvania, bisericile istorice au o tradiție veche de secole în susținerea școlilor.

Episcopia Ortodoxă a Oradiei susține unul dintre cele mai importante proiecte pornite din societatea civilă, care vizează reducerea abandonului școlar. Este vorba de proiectul ”Alege Școala”, derulat de Fundația World Vision în regiunile Vest, Sud-Vest și Nord-Vest, în parteneriat cu Patriarhia Română. În cadrul acestui proiect au fost deja create cinci centre educaționale în județul Bihor.

Epis­copia locală se implică în susținerea acestuia nu doar cu susținere spirituală, ci și prin implicarea profesorilor de religie și a altor cateheți. Episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie Drincec, a declarat că, din perspectiva sa, fiecare elev în parte este important.

„Putem vorbi deja de un succes al acestui proiect deoarece chiar și un singur elev salvat de la abandonul școlar este important. Un singur elev înseamnă, de fapt, o lume întreagă. Darurile sunt împărțite, dar ne-am bucurat că întotdeauna am găsit ­deschidere din partea preoților, profesorilor pentru constituirea unor centre pilot care să prevină abandonul școlar. Acest proiect nu s-ar fi putut derula consistent fără comunitățile din parohie, părinților și preoților pentru ca tinerii și copiii să rămână în sistemul educațional și să se dezvolte intelectual și spiritual în spiritul valorilor creștine”, a accentuat înaltul ierarh.

Cele cinci centre educaționale deschise în cadrul proiectului sunt Husasău de Criș, Bratca, Beiuș, Marghita și Tinca. În aceste centre de zi, copiii sunt încurajați să își facă temele și, atunci când au nevoie, primesc sprijinul specialiștilor în educație. De asemenea, ei servesc masa și primesc rechizite, precum și alte tipuri de ajutor material. Cei mai mulți dintre copii provin din familii sărace.

Acest proiect nu este unul singular în Transilvania. Și alte episcopii ale Bisericii Ortodoxe Române, dar și ale Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Romano-Catolice, precum și unități de cult ale bisericilor protestante și neoprotestante sunt implicate în proiecte educaționale. Istoricii spun că, de fapt, este reluarea unei tradiții vechi de secole. Încă din Evul Mediu, bisericile din Transilvania au sprijinit școlile, iar această relație dintre bisericile istorice și școli a fost ruptă abia după instaurarea comunismului.

Cele mai citite

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

8 mituri despre rinita alergică și realitatea din spatele lor

Rinita alergică este o afecțiune comună, cunoscută și sub denumirea de febra fânului și  care afectează milioane de persoane în întreaga lume. Mulți oameni...
Ultima oră
Pe aceeași temă