15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialEpoca de aur a investițiilor în energia verde a apus

Epoca de aur a investițiilor în energia verde a apus

Privită mulți ani ca un El Dorado, energia verde a intrat într-un declin, după reducerea cuantumului certificatelor verzi. Acum, în loc să caute investitori noi, unele primării se află într-un conflict cu cei pe care îi au deja. Motivul: banii. Cel mai recent caz a izbucnit în Tulcea, unde primarul comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, a declarat că, din luna mai, va începe procedura de executare silită a unui parc eolian din comună, dacă nu va achita 13 milioane de lei la bugetul local.

Suma este colosală pentru localitate. Reprezintă mai mult decât bugetul pe un an întreg (în 2016 a avut un buget total de 10,91 milioane lei, pentru 2017 sunt prognozate venituri de 9,41 milioane lei). Acești 13 milioane ar reprezenta, potrivit edilului, impozitul pe construcțiile speciale, cunoscut drept ”taxa pe stâlp”, neplătit la termen, dar și majorările de întârziere. ”Toți proprietarii de parcuri eoliene din comună, cu excepția Enel Green Power, s-au conformat deciziei nr. 5 a Comisiei fiscale potrivit căreia turbina se consideră construcție și se impozitează conform -Codului fiscal. Enel Green Power refuză să plătească și a contestat această decizie în instanță. Noi -le-am făcut inspecție fiscală, le-am transmis decizia și până pe data de 5 mai trebuie să plătească. Dacă nu plătesc, îi executăm (silit, n.red.)”, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Casimcea.

De cinci ori bugetul anual al comunei

Compania are probleme și în satul Aghighiol, comuna Valea Nucarilor, tot din Tulcea. Aici a construit în 2011 un parc de 17 eoliene, iar până acum a ridicat un total de 87 de turbine. ”Pentru neplata la termen a impozitului pe construcții speciale am declanșat inspecția fiscală. Și în cazul nostru, societatea a acționat în instanță nerecunoscând debitul stabilit”, a declarat primarul comunei Valea Teilor, Maria Lența. Suma pe care societatea italiană trebuie să o plătească la bugetul comunei Valea Nucarilor ar depăși, potrivit sursei citate, 29 de milioane de lei. În cazul acesta vorbim de o sumă de aproape cinci ori mai mare decât bugetul lunar al comunei, care a fost de 6,33 milioane lei, în 2016.

Ce spune investitorul

Reprezentanții Enel Green Power România precizează că litigiile cu primăriile comunelor Casimcea și Valea Nucarilor din județul Tulcea nu vizează taxa pe construcții speciale, așa-numita ”taxă de stâlp”, ci taxa pe clădiri, care este colectată la bugetele administrațiilor locale. ”Enel Green Power România și-a plătit întotdeauna, în întregime, obligațiile sale fiscale, inclusiv taxa pe construcțiile speciale datorată bugetului de stat”, se subliniază într-o precizare transmisă sursei citate. De asemenea, reprezentanții societății energetice arată că au fost inițiate acțiuni în instanță față de deciziile de impunere stabilite de primăriile din localitățile în care sunt parcurile eoliene, considerând că pentru turbinele eoliene nu se datorează impozit pe clădiri, acestea reprezentând echipamente și instalații de producție a energiei. ”Litigiile menționate nu au legătură cu taxa pe construcții speciale, așa-numita «taxă pe stâlp», a cărei aplicabilitate a încetat la sfârșitul anului trecut, ci cu taxa pe clădiri, care este colectată la bugetele administrațiilor locale. Enel Green Power a inițiat acțiuni în instanță cu privire la respectivele decizii de impunere, având în vedere că turbinele eoliene, la fel ca și alte echipamente și instalații de producție a energiei, nu constituie clădiri, astfel că pentru ele nu se datorea-ză impozit pe clădiri. În prezent, așteptăm decizia definitivă și irevocabilă a instanței și vom respecta în totalitate prevederile acestei decizii, astfel cum am procedat întotdeauna”, se mai arată în precizarea companiei italiene.

Curtea de Conturi a găsit probleme în județul Constanța

Probleme la parcuri eoliene au fost găsite și în județul Constanța. Dacă în primele cazuri primarii cer bani, în acesta este vorba despre o administrație locală care nu a încasat cât trebuia. În urma controlului de fond efectuat în comuna Peștera, s-a constatat că s-a stabilit și încasat impozit pe clădiri aferent turbinelor eoliene fără a se include în baza de impozitare valoarea turnurilor de susținere a acestora. ”Pentru perioada 2011-2016 echipa de audit a estimat un impozit pe clădiri suplimentar în valoare de 8.731.359 lei”, se precizează în raportul Curții de Conturi. Suma reprezintă aproape bugetul pe un an al comunei (8,1 milioane de lei în 2016). Banii trebuie -recuperați.

ISTORIC. Impozit introdus în 2014

Impozitul pentru construcțiile speciale a fost introdus în anul 2014, conform Ordonanței de Urgență nr. 102/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale. Inițial, acest impozit avea o valoare de 1,5% din valoarea de impozitare a bunurilor din patrimoniu, altele decât cele pentru care se plăteau dări la direcțiile locale de taxe și impozite. În anul 2015, acest impozit a scăzut la 1% din aceeași valoare, iar în anul următor a fost transformat în impozit local pe clădiri, perceput de autoritățile locale. Încă de la începutul anului 2014, reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini din România au solicitat eliminarea impozitului pe construcțiile speciale, având în vedere faptul că acesta duce la cel puțin dublarea impozitului pe profit pentru companiile afectate.

Cele mai citite

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...
Ultima oră
Pe aceeași temă